Online számlaadat-szolgáltatás: A NAV támogató hozzáállására számíthatnak a jóhiszemű vállalkozások

A stratégia lényege ugyanis, hogy a hivatal a kötelezően beküldött adatok segítségével szinte azonnal észleli az adózóknál felmerülő kockázatokat, így gyorsan és arányosan tud reagálni.

Ahol az adatok rendben vannak, ott nincs vizsgálat, de ahol probléma lép fel, ott hatékony az ellenőrzés. „Azok a vállalkozások, akik az online számlaadat-szolgáltatást önhibájukon kívül mulasztják el, vagy hibásan teljesítik, a NAV támogató hozzáállására számíthatnak a jövőben is.” – biztosította a vállalkozásokat a Nemzeti Adó-ás Vámhivatal a honlapján megjelent cikkben.

„Az Online Számla rendszer adatait a NAV az áfakiutalás előtti vizsgálatoktól kezdve, a követelésfoglalásokon át a csalárd adózók ellenőrzéséig számos területen hasznosítja. Sőt a rendszer a tisztességes adózóknak is segít észlelni az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat saját maguk is javíthatják, és partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják.” – nyilatkozta a NAV, és cikkében konkrét példákkal is illusztrálta az online adatszolgáltatás sikereit.

A PROGEN természetesen időben felkészült a szabályváltozásra: a sERPa a 3.0.89-es, a Nagy Machinátor pedig a 3.1.127-es verziótól kezdve alkalmas az Online Adatszolgáltatás 1.1 használatára. A frissítés után a felhasználóknak nincs további teendőjük, a programok automatikusan az új technikai formátumot használják az adatszolgáltatáshoz. Felhívjuk figyelmüket azonban, hogy a beküldés sikerességének ellenőrzése továbbra is a felhasználó felelőssége.