NM: Legújabb bérszámfejtés változások

UPDATE: Cikkünk 2020. április 08-án jelent meg. Április 10-i cikkünk frissebb információkkal szolgál!

2020.04.07-én éjszaka megjelent a járványügyi bérszámfejtés miatt módosított, 3.0-ás 2008-as nyomtatvány, majd bejelentették, hogy hamarosan érkezik a 4.0-ás verzió is. Fejlesztőink folyamatosan dolgoznak a Nagy Machinátorban a nyomtatvány átadásán, ennek elkészültéről külön hírlevélben és programüzenetben fogjuk tájékoztatni Önöket!

Felhívjuk figyelmüket, hogy azon ügyfeleink, akik a járványügyi vészhelyzettel NEM ÉRINTETT cégek bevallásait készítik el, a lentiek alapján már beadhatják a bevallásokat a Nagy Machinátorral, a 2008-as bevallás eddigi 2.0-ás verzióját használva!

FONTOS:

A NAV oldalán a következő tájékoztató olvasható ezzel kapcsolatosan: „Ha nem a kedvezménnyel érintett ágazatok valamelyikében foglalkoztatja munkavállalóit, akkor továbbra is használhatja a 2.0 verziójú nyomtatványkitöltő-programot a 2008 jelű bevallás elektronikus beküldésére. Ha a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel kihirdetett jogszabályok szerinti veszélyeztetett ágazatokban végzi tényleges főtevékenységét akkor javasoljuk, hogy a 2020. április 8-án megjelenő 4.0 verziót használja.”

A NAV-val történt telefonos egyeztetés során azt a tájékoztatást kaptuk, hogy sajnos a fenti tájékoztatóval ellentétben a nyomtatványok verziójának használata nem csak javasolt, hanem

• A kedvezménnyel NEM érintett ágazatok esetén => CSAK A 2.0-ÁS VERZIÓVAL ADHATÓ BE HIBÁTLAN BEVALLÁS
• A kedvezménnyel érintett ágazatok esetén => CSAK A 4.0-ÁS VERZIÓVAL ADHATÓ BE HIBÁTLAN BEVALLÁS

Az ÁNYK felületén a nyomtatvány ellenőrzése más bevallási mód esetén hibát fog adni. A hiba nem az átadástól függ, annak megszüntetését és a bevallás nem a fentiek szerinti hibátlan kitöltését kézzel sem lehet megtenni!

A nyomtatvány verziószámát az ÁNYK ablak alábbi részén tudja megtekinteni:

Azon ügyfeleink számára, akik mindkét típusú számfejtésben érintettek, a következő megoldási javaslatokat kaptuk:

  1. A változásokkal nem érintett cégek bevallását el kell készíteni és beadni a 2.0-s nyomtatványon. Ezt követően le kell tölteni a 4.0-s nyomtatványt és beadni az érintett cégek bevallásait. Ha már frissült az ÁNYK programban a bevallás a 4.0-ás verzióra, az a Szerviz – Telepített nyomtatványok menüpontot elindítva tudják eltávolítani.
  2. Az átadást két külön számítógépen, két külön ÁNYK programba kell megtenni, ahol az egyik gépen lévő ÁNYK a 2.0-ás, a másik gépen lévő a 4.0-ás verziót használja.
  3. Aki már letöltötte a 3.0-s verziót de mégis a 2.0-s verzióra lenne szüksége, azok számára a NAV letölthetővé tette a 2.0-s verziót is innen: 2008 bevallás

Bármelyik megoldást is választják, kérjük vegyék figyelembe, hogy a 2020.04.08-án letölthető Nagy Machinátor programverzió MÉG NEM TARTALMAZZA a 4.0 nyomtatvány kitöltéséhez szükséges változásokat. A Nagy Machinátor új verziója – mely tartalmazza a 4.0-ás nyomtatványt – várhatóan a héten elkészül! Erről tájékoztatót fogunk kiadni ügyfeleink számára.

A különleges helyzetre való tekintettel kollégáink a pénteki, munkaszüneti napon is ügyeletet tartanak, hogy a bérszámfejtéssel, bevallással kapcsolatban felmerült kérdéseket megválaszolják. A kérdéseiket kérjük e-mailben vagy Partnerközpontunkon keresztül küldjék el nekünk, telefonon nem tudjuk megkereséseiket fogadni.