sERPa 3.0.115

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.115-ös verziója! A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 3.0.115-ös sERPa Súgóból.

Felhívjuk Partnereink figyelmét, hogy 2021. novemberétől változni fognak a sERPa vállalatirányítási rendszerünk működésének rendszerkövetelményei: megszűnik az SQL szerver 2014 adatbázis-kezelő sERPa támogatása!
A változásról részletesen korábbi hírlevelünkből tájékozódhatnak.

Kiemelt jelentősebb fejlesztések, jogszabálykövetések
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe

Keretrendszer

A 115-ös verziótól a Rendszerbeállítások / Súgó elérése mező kezdőértéke Online, a választás sorrendje: Online, Helyi. Új kliens telepítése esetén, helytakarékossági célok miatt a súgó elérése Online lesz. Az újonnan létrejövő felhasználói profilokban a súgó alapértelmezett beállítása szintén Online.
A Beállításokban (és az egész programban) megszűnt az ikonméret beállítási lehetőség. A továbbiakban a Normál ikonméretet használja a program. A Betűméret állítása helyett a Címke és adat nagyítása logikai mező van, melynek beállítása esetén a programon belül a címkék és az adatok nagyobb betűvel kerülnek kiírásra.

A nyomtatási eszközválasztó ablakában modern vonalú vektorgrafikus ikonokkal frissültek a nyomógombok.

Bérszámfejtés

Bérszámfejtés paraméter
A bérszámfejtés paraméter Jogcímek fülén a keresőablakban már a jogcímek eredeti neve alapján is van lehetőség abc sorrendben látni a felvett jogcímeket. Ennek segítségével sokkal könnyebben átlátható, hogy mely definiálható jogcímek kerültek már átnevezésre.

Pénzügy

Visszáru – vevőszámla keresés
Módosítottuk a Kiskereskedelem modulban található Visszáru funkció párbeszédablakát. Elkészült egy új Visszáruzandó számla kelte mező, amelynek segítségével lehetőség van egy adott bizonylat konkrét dátumát meghatározni és ennek megfelelően visszakeresni a módosításra váró számlát vagy nyugtát.

Vevőszámla többszöri helyesbítés – Ügylet kapcsolat
Elkészítettük a vevőszámla többszöri helyesbítésének folyamatát, amely termékcsere esetén vagy visszahozott termékek számlához kapcsolásakor jelenthet segítséget.
A fejlesztéssel lehetőség nyílik:
• az eredeti számlát többször helyesbíteni,
• a pozitív/negatív értékű jóváírószámlát kiállítani,
• egy számlára többször is hivatkozni,
• termékcsere esetén új terméket felvenni – csak Jóváíró számla eredetije üzemmódban.

A többszöri helyesbítés használatosról bővebb leírást az ERP rendszerünk súgójában olvashatnak.

NAV Számla Importer – készlet forgalom

Elkészítettük a funkcióban a készlet forgalmi bizonylatok keresését. A fejlesztéssel lehetőség nyílik arra, hogy a már felvett szállítólevél bizonylatok között megkeressük a számlához tartozó szállítólevel(ek)et és rögzítéskor hozzákapcsoljuk ahhoz.

A működéshez a Főoldalon a Szállítólevél kapcsolat keresés mezőt kell igazra állítani. Ekkor a betöltésre szánt számlák ügyfelei és tételei alapján a program megkeresi a lekérdezés napjánál 15 nappal nem régebbi szállítóleveleket. Ezeket a szállítóleveleket pontos egyezéskor (ügyfél, tétel, mennyiség) megmutatjuk és rögzítéskor alapértelmezetten hozzákapcsoljuk a számlához. Abban az esetben, amikor egy tételhez esetleg több szállítólevelet találunk, lehetőség van a További tételek oszlopban lévő gomb segítségével ezeket a Szállítólevelek táblázatban megtekinteni és ott eldönteni, hogy melyeket szeretnénk a tételhez kapcsolni.
A modulról bővebb leírás a sERPa súgóban olvasható.

Készlet

Segédszkriptek
Tételes egyéb költségeket használó ügyfeleink néha tömegesen szeretnék importálni az új, vagy megváltozott egyéb költség értékeket. A TermekEgyebKoltsegImport segédszkriptbe készítettünk egy Módosítás pipát. Elsődleges célja, hogy elkerülhető legyen az azonos típusok átfedő időszakra történő felvétele, de bizonyos értékegyezés esetén egy meglévő tétel módosítását is képes eredményezni.
A működés részletei a TermekEgyebKoltsegImport.sql script súgójában olvashatók.

Eredményhalmazok
Készlet és Szabad készlet lekérdezésére létrehoztunk egy új eredményhalmazt. Az új lekérdezés alkalmas bizonyos megkötések mellett a tényleges és szabad készlet olyan részletezésére, hogy akár gyártási számra lebontva is láthatjuk a termékünk szabadon felhasználható készletét és akár raktárhely szinten is. (Gyártási szám/raktárhely szintű szabad készlet adatot csak Komissióban szereplő raktár esetén tudunk biztosítani.)

Részletes leírást a sERPán belül, a Készlet szabad készlettel nevű eredményhalmaz leírásában olvashatunk, melyet a Rendszerfunkciók / Rugalmas adatelérés / Eredményhalmaz funkcióban találnak.

Szállítólevél
Szállítólevél funkcióban, a kitöltés bizonylatról műveletben, Ajánlat típus esetén lehetővé vált az Ajánlatról a fejléc és tétel megjegyzések átemelése.

sERPaMobil

ügyfél módosítás bővítése – HTML leírás
Kifejlesztettük, hogy az ügyfél felvétel / módosításnál lehetőség van külön oldalon rögzíteni a leírásokat, hasonlóan a sERPa klienshez: típus és nyelv megadásával, HTML-s szerkesztővel.

Az ügyfél telephely szöveges megjegyzését is rögzíthetjük már az ügyfél telephely funkciókban. Ezzel lehetővé vált további fontos értékesítési adatok helyszíni rögzítésére is.

Termelés

Anyag -kihelyezés / -visszahelyezés
Bővítettük a ‘Gyártási adatok rögzítése’ funkcióban az ‘Alapanyag kihelyezés’ és az ‘Alapanyag visszahelyezés’ rögzítési lehetőségeket.
Az Alapanyag kihelyezéssel van lehetőségünk arra, hogy a gyártáshoz szükséges anyagok átadását munkalap műveletbe illesztve kezeljük. Az Alapanyag kihelyezés során tudjuk rögzíteni az alapanyagok áttárolását az alapanyag/központi raktárakból az üzemi raktárba. Az Alapanyag visszahelyezés során tudjuk rögzíteni a megmaradt anyagok visszaadását az üzemi raktárból az alapanyag/központi raktárakba. Az elkülönítés miatt a felületen módosítottuk az Alapanyag felhasználás/visszavétel és az Alapanyag kihelyezés/visszahelyezés esetén megjelenő mezők megnevezéseit.
A működés leírása a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer súgójában olvasható.

Anyagkülönbözetek könyvelése anyagkihelyezés visszaadásnál
Új funkcionalitást fejlesztettünk az Alapanyag kihelyezést (áttárolás üzemi raktárba) használó felhasználók számára. Amikor a maradék kihelyezett mennyiség visszaadásra kerül az alapanyag raktárba, akkor lehetőség van a nyilvántartott és a tényleges készlet közötti különbség elszámolására.