Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

Nagy Machinátor súgó

Navigáció: Bérszámfejtés > Személytörzs bevitel

Bérszámfejtés változása 2016. január 1-től

Ugrás Előző Fel Következő Menü

2016-tól átalakításra került mind a Bérszámfejtés menü, mind a bérszámfejtés menete. Az átalakítással a felhasználói folyamatokat kívánjuk segíteni, mint pl. hogy egy személyhez több jogviszony rendelhető, egy hónapban több automata számfejtés végezhető, lehetővé válik a személyi alapbér hóközi megváltoztatása, átalakult a szabadságnyilvántartás. Ez az átalakítás a bérszámfejtés több részét, menüpontját érinti. Az érintett menüpontokról részletesen az egyes menüpontok topicjánál lehet olvasni. A folyamat végén kivezetésre kerül a "Kézi számfejtés" funkció.

Ez a topic a konvertálás mentetét, és számfejtés változásait mutatja be.

SID

Az átalakítás során egy új azonosító, a jogviszony ID (SID) kerül bevezetésre. A SID a xx08-as bevallás jogviszony azonosítójával összhangban kerül megképzésre. Alkalmazás minőség kód - jogviszony kezdődátuma 6 karakteren - jogviszony sorszáma felépítésben kerül kialakításra. Pl. Egy 2015. június 12-én kezdődő 20-as munkaviszony esetében: 20 - 15.06.12 - 001

Az azonosító teszi lehetővé, hogy egy személyhez több jogviszony tartozhasson akár párhuzamosan, akár egymást követően.

A SID bevezetésre került minden olyan állományba, amely a jogviszonytól függ,ezeket a menüben külön csoportban lehet ezentúl megtalálni: Jogviszonyfüggő adatok, amelyeket Személy törzsben a SID-del azonosított vonal alatt találunk meg.

Konvertálás

Ahhoz, hogy a meglévő személyek adatai továbbra is számfejthetőek legyenek, egy konvertálási folyamat során minden olyan személy a Személy törzsben, akinek nem "Számfejtéskor ne ajánlja" a státusza, annak egy adott algoritmus alapján SID-et generál a program.

A konvertálás a 90-es verzió egy adott alverziójával való frissítés után az első Személy törzsbe, Havi adatokba, vagy Számfejtés menüpontba való belépéskor történik meg. A konvertálás szükségességére egy üzenet figyelmeztet. Igen-t választva lefut a konvertálás. Nem-et választva a konvertálás nem fut le, hanem egy általunk választott későbbi időpontban fog konvertálni.

Fontos: Konvertálás nélkül az adott 90-es verziótól kezdve nem lehet majd számfejteni. Így a konvertálás nem kikerülhető, csak elhalasztható.

Konvertálás előtt felugró ablak

Konvertálás előtt felugró ablak

Akinek az Alkalmazás minősége (NYENYI) menüpontban egy érvényes jogviszonya van a konvertáláskor

A konvertálás során a meglévő SzemélyAlk állomány

SzemélyAlk.Alkalmazás

SzemélyAlk.DatumTól

SzemélyAlk.Sorszám

mezőkben tárolt adatok felhasználásával kerül megképzésre a SID.

Akinek az Alkalmazás minősége (NYENYI) menüpontban nincs érvényes jogviszonya van a konvertáláskor

Ha nincs SzemélyAlk állománya az adott személynek, de a SzemTörzs.MunkaViszK mező értéke kitöltött, akkor a program az utóbbi mező értékét tekinti a jogviszony kezdetének, alkalmazásminőségnek pedig 20-ast ajánl, mivel ezidáig nem volt kötelező felvenni valakinek az alkalmazásminőség kódját, ha teljes munkaidős munkaviszonyban volt foglalkoztatva.

Ha nincs SzemélyAlk állománya az adott személynek, és a SzemTörzs.MunkaViszK mező sincs kitöltve, akkor alapértékként 2016.01.01 dátummal 20-as alkalmazás minőség kóddal kerül kialakításra egy SID.

Ha nincs SzemélyAlk állománya az adott személynek, és a SzemTörzs.MunkaViszK mező sincs kitöltve, de a 2015-ben volt a személynek BérJogcím állománya (= volt számfejtése), akkor ez kerül vizsgálat alá. Ha itt csak homogén alkalmazásminőség kódot talál a program, akkor a BérJogcím.AlkMin mező értékét veszi át alkalmazásminőség kódnak, és 2016.01.01 dátummal felvesz egy nyitott jogviszonyt: pl. 41-16.01.01-001

Pl. csak J4000-es jogcím került számfejtésre, akkor 41-es, ha pl. J5860 jogcím került számfejtésre, akkor 60-as alkalmazásminőség kódot feltételez a program.

Akinek az Alkalmazás minősége (NYENYI) menüpontban több érvényes jogviszonya van a konvertáláskor

A konvertálás során a meglévő SzemélyAlk állományok

SzemélyAlk.Alkalmazás

SzemélyAlk.DatumTól

SzemélyAlk.Sorszám

mezőkben tárolt adatok felhasználásával kerül megképzésre a SID.

Ahány érvényes SzemélyAlk állománya van a személynek, annyi SID kerül kialakításra.

Hibaüzenet

Amennyiben a konvertálás után van olyan állomány (lent felsoroltak közül), amely nem tartalmaz SID-et, akkor az alábbi hibaüzenetet küldi a program:

Hibaüzenet konvertáláskor

Hibaüzenet konvertáláskor

Az állomány neve mindig feltüntetésre kerül, ekkor ebben az állományban van olyan rekord, amelynek nincsen SID azonosítója. Az állományba belépve meg kell nézni, hogy melyik az a rekord, és miért nincsen SID azonosítója.

A leggyakoribb ok, hogy pl. állományból törlésre került a SzemTörzs állományban egy személy, de a hozzátartozó állományokból, pl. SzemSzabi nem került törlésre. ilyenkor, ha tényleg nem létezik olyan sorszámú személy, akkor az állományból törölhető. (Ekkor egy csupa 9-sekből álló SID kerül megképzésre, amely a konvertálást nem akasztja meg.)

Addig nem lehet számfejteni, amíg van olyan rekord, ami nem tartalmaz SID-et, vagyis amíg ezeket az adatállományhibákat nem javítjuk.

Személytörzs

A Személytörzs felépítése alapvetően megváltozott. Strukturálásra került attól függően, hogy az adott menüpontban olyan adatok kerülnek-e megadásra, amelyek a személyhez tartoznak (pl. alapadatok, eltartottak) vagy olyan adatok, amelyek az adott jogviszonyától függenek (pl. személyi alapbér, kedvezményes járulékfizetés, munkakör, stb).

A Személytörzs felépítéséről részletesebben az alábbi helyen lehet olvasni -> Személytörzs

Havi adatok

A SID nem csak a törzsadatokba, hanem a forgalmi adatokba is bevezetésre került. Így lehetővé válik pl. hogy különböző jogviszonyokhoz különböző bérelemeket rögzítsünk.

A Havi adatokba való belépéskor a név mező alatt látszik, hogy a dolgozó melyik jogviszonyával kapcsolatos adatokat tudunk rögzíteni. Ha a dolgozónak több érvényes jogviszonya van, választhatunk, hogy melyik jogviszonyára szeretnénk adatot rögzíteni.

Nem minden jogviszony esetén lehet a Havi adatokba belépni, csak azokkal az alkalmazásminőség kóddal rendelkező dolgozóval, amely megfelel a Számfejtés paraméterek / Adó paraméterek-ben lévő "Havi adat paraméterek"-be beírt képletnek.

Ennek alapértéke:

Haviadat paraméterek

Haviadat paraméterek

A képletben alapértéken nem található meg pl. a 41-es alkalmazás minőség, hiszen egy megbízási szerződés rögzítéséhez nincsen szükség időadatokra. -> Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony számfejtése

Nincs benn a 60-as alkalmazás minőség, bár ez eddig sem bérelemként kellett rögzíteni, ennek számfejtése is máshová kerül -> Egyszerűsített foglalkoztatás számfejtése

 

A képlet bővítése lehetséges, de a megfelelő működéshez nem ajánlott!

 

A konvertáláskor már berögzített bérelemek is SID-del ellátottak lesznek, a személytörzs meglévő alkalmazás minőségéhez kerülnek hozzárendelésre.

 

A Havi adatokban felvett időadatok a Személytörzs / Havi adatok menüpontjából is elérhető.

Számfejtés

A számfejtés adatai a Személytörzs / Számfejtés menüpontjából is elérhető.

Ebben a gridben F4: Felvétel gombbal vehetünk fel csak az adott személynek új havi vagy hóközi számfejtést.

A Típus mező működése:

Hóközi (csak bérelem): Amennyiben a megadott dátumra a program talál olyan bérelemet, amelynek a Számfejtés dátuma a fent megadott dátum, akkor azok a bérelemek számfejtésre kerülnek. Hóvégi bér akkor sem számfejtődik le ezzel a típussal, ha a megadott dátum hónap utolsó napja, vagy a kilépés dátuma.

Hóvégi vagy kilépés: A személyi alapbér, a "Havonta" típusú bérelemek, és a kilépés dátumára történő számfejtéskor használatos. De abban az esetben, ha a megadott hónapban van olyan "Erre a hónapra" típusú bérelem, amely még nem került hó közben számfejtésre, az is számfejtésre kerül.

Állományok

Azon állományok, amelyekbe bevezetésre került a SID:

SzemélyAlk

LedolgÓra

LedolgÓra2

LedolgNap

LedNapRészl

MRSzemRend

MRKeret

MRSzemTétel

MRSzemTörzs

Bérelem

BérJogcím

BérSzázalék

SzemSzabi

MunkaKör

BérBesorolás

SzemKedvJár