Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

Nagy Machinátor súgó

A bevallás elkészítése során figyelembe vettük a 1208 kitöltési útmutatóját.

1208M

Az adatszolgáltatásba azok kerülnek be, akiknek vagy volt a tárgyhónapban számfejtésük vagy van Havi adatuk a tárgyhónapra felvéve.

1208M

1208M

A 1208M menüpont elindítása után először az időszakot kell megadni. Az időszak megadása után, a beállított személyszűkítést figyelembe véve, a program legenerálja az adatokat. A generálás végén megjelenő ablakban azok szerepelnek, akikre a tárgy időszakban bármi adatot talált a program. Még ebben az ablakban lehetőséget biztosít a program egyes emberek törlésére, vagy új emberek hozzáadására is. Az emberek adatait meg lehet tekinteni, ill. igény esetén módosítani is lehet azokat.

A Nyomtatás menüpontban lehetőség van az adatok kinyomtatására. Ennek két módja is lehet. Az összes sor nyomtatása esetén az összes blokk kinyomtatásra kerül, amibe bármi adat van. Csak a kitöltött sorok nyomtatása esetén csak azok a sorok, amelyekben valamilyen adat található.

1208A

A 1208A - Havi bevallás menüpontban a 1208A adatszolgáltatásból, csak az Adózót terehelő egyéb kötelezettségek kerülnek összesítésre.

A Nyomtatás funkció elindítása vagy az F7 funkció billentyű megnyomása után az AbevJava programnak a 1208-01 lap kitöltéséhez szükséges adatok kerülnek átadásra és a 1208M menüpontban elkészített magánszemélyenkénti összesítések.

1208A

1208A

Érdemes a 1208A-t is kinyomtatni, mert az átadott személyek neve felsorolásra kerül a listán.

Mezőleírás

Időszak

A megadott időszakra vonatkozó 08M bevallásokat gyűjti össze a program.

Helyesbítés

Amennyiben H azaz Helyesbítés érték kerül itt kiválasztásra, a program csak azokat a 08M bevallásokat gyűjti össze, akiknek Az Adóalap tartozó jövedelmek oldalán H-val jelölték a helyesbítés tényét.

Amennyiben O azaz Önrevízió érték kerül itt kiválasztásra, a program csak azokat a 08M bevallásokat gyűjti össze, akiknek Az Adóalap tartozó jövedelmek oldalán H-val jelölték a helyesbítés tényét.

Magánszemélyhez nem köthető

Amennyiben a magánszemélyekhez közvetlenül nem köthető adók számfejtése a cél (Pl: Reprezentáció), akkor úgy kell eljárni, hogy a személytörzsbe egy technikai személyt kell felvenni.

Erre a "személyre" kell számfejteni az összegeket,  el kell készíteni a 08M-t. (Ebben az esetben a 08M-ben csak  az +Az Adózót terhelő egyéb kötelezettségek oldal kerül kitöltésre.)

Annak érdekében, hogy a 08A átadása során ezt a "személyt" ne adja át a program, ebben a mezőben kell megadni a technikai személy kódját.

Újraszámolás

A 08A bevallás egyetlen lapja ( Az adózót terhelő egyéb kötelezettségek) úgy készül el, hogy a korábban elkészített 08M bevallások +Az Adózót terhelő egyéb kötelezettségek oldalait összesíti.

Amennyiben az 08A elkészítése után a 08M módosítva lett ezen az oldalon, ebben a mezőbenlehet kezdeményezni a mezők újraszámolását.