Nagy Machinátor 3.1.162

Partnerközpontunkból mostantól aktuális programverzióverzióként a 161-es verzió tölthető le, továbbá következő programverzióként megjelent a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszerünk legfrissebb 162-es verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 162-es verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó topikokban és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Pénzügy

Bankszámlaszám használata szállító számla betöltésnél
A banki megbízások elkészítésének gyorsabbá és hatékonyabbá tétele végett a NAV Számla Importer szállító számla betöltése ezentúl beemeli a számlába az ügyfél Ügyféltörzsben megadott bankszámlaszámát (több bankszámlaszám esetén az elsőt), amennyiben a kapott XML nem tartalmaz bankszámla adatot.

Bankszámla a NAV XML-ben

Formázott bizonylat megadási lehetőség a pénztártörzsben
A pénztártörzsben meg lehet adni egy listaformát, mellyel a pénztártétel generálás, pénztárbizonylat nyomtatás, és a pénztár zárás bizonylatot nyomtat. Megadható az is, hogy ez a forma változtatható legyen-e az adott akció beviteli ablakában. A forma beállítását átveszi a készpénzes számlák utáni azonnali pénztárbizonylat nyomtatás is (vevőszámla, vevő előleg számla). A pénztár zárásban eddig is megadható FixFormaId ezután is használható, és felülbírálja a pénztártörzsben megadottat.

Pénztártörzs

Bérszámfejtés

2009-es OSAP adatszolgáltatás tartalmi változása

Az adatszolgáltatásban az alábbi változás történt a KSH útmutatója alapján a 2022-es évtől:
Egyéb munkajövedelmet érintő módszertani változás: 2022-től a SZÉP kártya teljes összegét kérjük az egyéb munkajövedelemben jelenteni. (Korábban a szabadidő alszámlára kifizetett összeg 50%-a nem tartozott e tételek közé.)

A változás először a 2022. I. negyedévre vonatkozóan beadandó Negyedéves munkaügyi jelentést érinti, melynek a beadási határideje 2022.04.12.

A Statisztikák / Statisztikai listák menüpontban a „2009 – negyedéves munkaügyi jel.2022től” listát kell választani:

2009 jelentés 2022-től

Amennyiben egy korábbi – változást nem érintő – időszakra vonatkozóan szeretnék lekérni, akkor a „2009 – Negyedéves munkaügyi jel.2021ig” elnevezésű lekérdezést használják.

Kézi számfejtés menüpont kivezetése
A 162-es verziótól kezdődően a BIGMAC menüben már csak a Bérszámfejtés / Struktúra adatok / Klasszikus bérszámfejtés menü menüpontban található meg a Kézi számfejtés menüpont. A jelen működés mellett nincs szükség a használatára, csak és kizárólag korábbi számfejtések lekérdezésére használható!

Amennyiben azt szeretnék, hogy a saját menüjükben sem szerepeljen már a menüpont, úgy a BIGMAC menüből a Bérszámfejtés teljes menüpontot át kell másolni a saját menübe.

84/2022 (III.5.) kormányrendelet szerinti SZOCHO kedvezmény
A 84/2022. (III. 5.) Korm. rendelet alapján a kisbenzinkutak SZOCHO fizetési kedvezményének számfejtési lehetősége került a programba.

Logisztika

Szállítócikkszám feltöltés vonalkód alapján
A szállítócikkszám rögzítésének elsődleges haszna az volt eddig, hogy a szállítónak elküldött rendelésen fel lehetett tűntetni a szállító cikkszámát, ezzel könnyítve meg a szállítónak a rendelt tétel azonosítását.

A NAV számlaimporter használatával a közeljövőben lehetővé válik a termékértékesítést tartalmazó számlák és a készlet modulba rögzített szállítólevek összepontozása, és a kapott adatok összehasonlítása is.

Az összehasonlítás előfeltétele, hogy a program a szállítótól kapott számlákban található cikkszámokat össze tudja rendelni a cikktörzsünk cikkszámaival.

Annak érdekében, hogy ne kelljen kézzel feltölteni a cikktörzset a szállító cikkszámaival, a következő megoldást nyújtja a program -> Szállítócikkszám feltöltése vonalkód alapján

Cikktörzs beolvasás excelből funkció

A legolcsóbb szállító kiválasztása
A szállítói rendelés leadása során hasznos segítség lehet, ha a program megajánlja a legolcsóbb szállítóját az adott cikknek. Ahhoz, hogy ezt a funkciót használni lehessen, figyelmükbe ajánljuk a következő esettanulmányban leírt folyamatot -> A legolcsóbb szállító kiválasztása