Adószám ellenőrzés

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Struktúra adatok > Saját adat

Annak érdekében, hogy a könyvelt cég adatai helyesen legyenek rögzítve, a program a Saját címben az alábbi összefüggéseket vizsgálja:

Adószám

1. Üresen hagyott adószám esetén kérdés: "Ön üresen hagyta az adószámot! Elárulja ennek az okát?"

Üres adószám

Üres adószám

Választható élehetőségek:

- "A programot egyéb (pl.: könyvelés) célokra használom, nem állítok ki vele áfás számlát." Ez esetben a NAV Online számla mező automatikusan "Kikapcsolva, nincs számla kibocsátás"-ra állítódik.

- "A cég külföldi, magyar országon nem adóalany, nincs magyar adószáma." Ez esetben a NAV Online számla mező automatikusan "Kikapcsolva, nem adóalany"-ra állítódik.

2. Nem üres adószám esetén:

- Ha az adószám rövidebb, mint 11 karakter, akkor üzenet: "Az adószám túl rövid!"

 

Rövid adószám

Rövid adószám

- Ha NAV Online számla mezőben előzőleg "Kikapcsolva, nem adóalany" érték volt, akkor az átállítódik "A paraméterezés elhalasztva az első érintett számláig"-ra.

- Ha az adószám 9. karaktere "1", akkor

a) Ha a saját adónemben az érvényes rekord beállítása nem "Alanyi adómentes", akkor kérdés: "Ön alanyi adómentes adóalany? Ha igen, akkor a saját adónembe ezt rögzítjük!".

Alanyi adómentes cég

Alanyi adómentes cég

Ha igennel válaszol, akkor a saját adónemben ha van érvényes rekord, az tegnapi nappal lezáródik, és felvesz egy "Alanyi adómentes" rekordot program a mai naptól. A NAV Online számlát automatikusan "Kikapcsolva, alanyi adómentes adózó"-ra állítódik.

b) Ha Nem-el válaszol, akkor újabb kérdés: "A megadott adószám 9. számjegye 1. Biztos jó így?". (Ez akkor lehet, ha alanyi adómentes volt, de elérte az értékhatárt, így bár az adószáma még a régi, mégis rendes áfával kell számláznia.) Ha nem, akkor marad a mezőn, ha igen, akkor mehet tovább.

- Ha az adószám 9. számjegye 5, akkor üzenet: "Ebbe a mezőbe az egyéni adószámát kell írnia! Ez egy csoportos adószám! (A 9. számjegy 5!)"

 

Csoportos adószám az egyéni adószám mezőben

Csoportos adószám az egyéni adószám mezőben

- Ha az adószám 9. számjegye nem 1..5, akkor üzenet: "Az adószám 9 számjegye csak 1..5 lehet!"

 

Hibás 9. karakter

Hibás 9. karakter

Az adószám ellenőrizhető a BisNode PartnerControl rendszere alapján. Az ellenőrzés során külön kérdéssel felülírhatjuk a cégnevet, választható, hogy a rövid, vagy - ha belefér az 50 karakterbe akkor - a hosszú névvel. Visszaírhatjuk teljes adószámot, a székhely címét, a cégjegyzék számot, a főtevékenységet (TEÁOR) és külön kérdéssel felülírhatjuk az ÁNYK címet is.

EU adószám

Az "EU adószámként érvényes" gomb lefuttat egy keresést az ec.europa.eu-n. Ha az adószám érvényes, akkor létrejön egy mai naptól érvényes rekord, ha nem érvényes, akkor tegnappal lezárja az esetleges érvényes rekordot a program.

Ha az adószám 9. számjegye 4, akkor az "EU adószámként érvényes" gomb átkerül az "Csoportos adószám" mögé, és értelem szerűen arra fut az ellenőrzés.

Csoportos EU adószám

Csoportos EU adószám

Csoportos adószám

1. Ha üres a csoportos adószám, és a rendes adószám 9. számjegye 4, akkor üzenet: "Az adószám egy csoport egy tagjának az adószáma. Adja meg a csoport adószámát is!"

Üres csoportos adószám

Üres csoportos adószám

2. Ha nem üres a csoportos adószám akkor

- Ha a rendes adószám 9. számjegye nem 4, akkor üzenet: "Az adószám nem csoport egy tagjának az adószáma (a 9. számjegy nem 4)! Ez esetben nem adhat meg csoportos adószámot!"

 

Nem csoport tagnak csoportos adószám hiba

Nem csoport tagnak csoportos adószám hiba

- Ha rövidebb, mint 11 karakter, akkor üzenet: "Az adószám túl rövid!"

- Ha a 9. számjegy nem 5, akkor üzenet: "A csoport adószámának 9. számjegye csak 5 lehet!"

 

Hibás csoportos adószám 9. karakter

Hibás csoportos adószám 9. karakter

Itt is van Ellenőrzés gomb, de ez adatot nem ír vissza, de ha érvényes a csoportos adószám, akkor ha nincs, a program felvesz egy érvényes rekordot a mai naptól.

NAV Online számlaküldés beállításai az adószám függvényében

1. Bekapcsolva: ekkor kötelező megadni érvényes technikai felhasználót és a program a küldeni fogja az érintett számlákat.

2. Elhalasztva az első érintett számláig: nem kötelező technikai felhasználót megadni, de az első érintett számla nyomtatásánál figyelmeztetést kapunk, hogy a program nem tud eleget tenni a kötelező adatküldésnek. 3 munkanap áll rendelkezésünkre, hogy megadjunk technikai felhasználót, ezen túl már csak a NAV Online oldalán lehet kézzel bevallani a kibocsátott számlát.

3. Kikapcsolva, nincs számlakibocsátás: csak akkor állíthatjuk be, ha nincs kibocsátás típusú számlasorozatunk.

4. Kikapcsolva, nem adóalany: kézzel nem lehet kiválasztani, csak a program tudja beállítani, ha az adószámot üresen hagyjuk és a feltett kérdésre azt válaszoljuk, hogy a cégnek nincs magyarországi adószáma. Ekkor semmiféle ellenőrzés nincs, és bármilyen számlát kiállíthatunk, nem lesz online adatküldés. Csak körültekintéssel használjuk ezt az opciót!

5. Kikapcsolva, alanyi adómentes adózó: kézzel nem lehet kiválasztani, csak a program tudja beállítani, ha az adószám 9. karaktere "1" és a feltett kérdésre azt válaszoljuk, hogy valóban alanyi adómentes a cég.