Szállító rendelés ajánlás [AF_SZRPB], (AfSzRendGrid, SzállRendPar, AFRendelFej, AFRendelTet)

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Rendelés nyilvántartás Részletek megjelenítése, elrejtése

A funkcióval a tényleges, szabad, ill. a szerződhető készlet, valamint a minimum készlet adatai alapján szállítói rendelés ajánlatokat, ill belső rendeléseket lehet készíteni.

Működés

Szükség lehet arra, hogy a program ellenőrzött körülmények között, meghatározott cikkekre szállítói rendelés(eke)t tudjon generálni.

A Szállító rendelés ajánlás funkcióval előre rögzíthető feltételek mellett, de a kézi korrekció lehetőségét is biztosítva tudunk szállítói rendeléseket generálni vagy akár csak megnézni, hogy bizonyos cikkekből mekkora mennyiséget lenne szükséges berendelni.

A program egy előre meghatározható algoritmus alapján határozza meg a rendelendő mennyiséget.

Rendelendő áruk ajánlása

Rendelendő áruk ajánlása

Az ajánlott tételek kézzel változtathatók. A pipával rendelkező sorokról fog a program szállító ügyfelenként rendeléseket generálni a rendelendő oszlop szerinti mennyiségekkel Rendelt státusszal. Az elkészült rendelések a Szállítórendelés/Módosítás menüpontban tekinthetők meg, igény szerint módosíthatók, ill. onnan nyomtathatók.

Generált szállítói rendelés

Generált szállítói rendelés

Paraméterezés

Különböző beállítású ajánlás paramétereket rögzíthetünk, melyek pontosan meghatározhatják cégünk rendelési mechanizmusát. A Szállító rendelés ajánlás paraméterek beviteli ablakában (a Módosítás menüpontban érhető el) F4-gyel vehetünk fel új paramétert, szóközzel (Space) módosíthatjuk a paraméterek működési beállításait, F7-tel pedig a rendelési beállításokat.

Az ajánlás kiértékelésébe bevonhatjuk a minimum készlet figyelést is, melyben (akár raktáranként, akár globálisan) rögzíthetjük egy cikk minimum készletét, minimum rendelendő mennyiségét és optimum készletét is.

A működési beállításokban jogosultságok is megadhatók, külön beállíthatjuk, ki kérdezheti le az ajánlásokat, ki módosíthatja a működési beállításokat, ill. ki módosíthatja a rendelési beállításokat. Az akció Lekérdezés menüpontja (Üzemmód = Lekérdezés) kizárólag futtatja a létező ajánlásokat, míg a Módosítás menüpontban (Üzemmód = Módosítás) jogosultságtól függően mindhárom funkcionalitás működik.

A funkcióhoz menümódosítással érdemes beállítani a HaszÁrtáblák paramétert a kívánt ártípussal (a BIGMAC menüben az almenühöz az UtBesz érték van ajánlva), mivel azzal az árral hozza létre a generálás a szállítói rendelés tételeket, amely az eredmény rácsablakban is megjelenik. Ez az ár a paraméter használata nélkül alapértelmezetten az Ár1, azonban az általában egy eladási ártáblát azonosít, így javasolt vagy egy másik, pl. beszerzési ár tárolására használt ártáblát alkalmazni, vagy meg lehet tartani a BIGMAC menü utolsó beszerzési ár ajánlását.

Amennyiben az Ügyféltörzsben beállított devizanem nem egyezik a választott rendelés sorozatban beállítottal, az ügyféltörzs beállítását veszi figyelembe a program. A beállítás abban az esetben nem jut érvényre, ha a HaszÁrtáblák=DevizaBeszerzési paraméter van beállítva, ekkor mindig a sorozat devizája lesz használva. Ha nincs ügyfél-deviza, szintén a sorozaté lesz használva. Amennyiben olyan sorozatot használunk, melyben nincs meghatározva fix deviza, a választott ártábla devizása lesz használva. A devizás rendelés csak akkor lesz helyes, ha az egy ügyfélhez tartozó minden rendelendő cikknek azonos a választott ártábla szerinti devizája, hiszen mindig az első cikk devizájával jön létre a rendelés. Így rossz beállítással előfordulhat, hogy egy következő tételben esetleg olyan érték lesz, mely más devizában érvényes az adott cikk ártábla beállítása szerint.

Felhasználási példák
Példa: Optimális készlet + minimumkészlet figyelés.

Automatizálás

A funkció megfelelő beállításokkal alkalmas arra is, hogy automatikusan készítsen nyomtatást a rendelendő termékekről, vagy akár el is készítse a szállítói rendeléseket. Ehhez egyrészt alkalmazni kell a Művelet és AFSzRPBKód paramétereket, másrészt a Működési beállítások/Kigyűjtés mezőben Automatikus beállításra van szükség.

Automatikus nyomtatás beállítása

Létre kell hozni egy ajánlás paramétert automatikus kigyűjtéssel. Az AF_SZRPB akcióra létre kell hozni egy automatizált folyamatot, melyben be van állítva a Művelet = Nyomtatás paraméter és a AFSzRPBKód paraméter azzal az értékkel, ami a nyomtatandó ajánlás kódja. (Szükséges az Üzemmód = Lekérdezés, valamint a HaszÁrtáblák = UtBesz paraméter is.) Ezután az automatizált folyamat ablakában F7:Eszközválasztás paraméterei gombbal megadhatjuk, hogy a nyomtatás hová készüljön el. Az alábbi példában egy képzeletbeli managernek elküldhetjük emailben egy meghatározott algoritmus szerint kiszámolt rendelendő mennyiségeket.

Ezután a létrehozott folyamathoz időzített feladatot kell készíteni, melyben megadhatjuk a folyamat elkészítésének periódusát, ill. azt, hogy a szerveren vagy egy konkrét terminálon fusson.

Automatizált folyamat időzítése

Automatizált folyamat időzítése

Ajánlások automatikus készítése

Arra ritkán van szükség, hogy a fenti módszerrel teljesen automatikusan, időzítve készüljenek el a rendelések. Azonban az elképzelhető, hogy munka közben egy menüpontot indítva az abban a pillanatban egy meghatározott algoritmus szerint kiszámolt rendelendő mennyiségek alapján a program beviteli ablak nélkül készítsen el rendeléseket.

Ebben az esetben létre lehet hozni menümódosítással egy új menüpontot, melyben a Művelet = Generálás, a AFSzRPBKód = "szükséges ajánlás kódja" , Üzemmód = Lekérdezés, valamint a HaszÁrtáblák = UtBesz paramétereket kell beállítani. Természetesen a helyes működéshez itt is szükségen, hogy a használt ajánlás paraméter kigyűjtése automatikus legyen.

Elkészült rendelések megjelenítése

A BevSzűrésKód paraméter alkalmazásával a létrehozott rendelések megjeleníthetők egy gridben. A paraméter értékébe javasolt a 3000000006-os (Összes rendelt szállítórendelés) kódot megadni.