Mezőparaméterezés

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Rendszerfunkciók

A funkció a program jogosultsági rendszerének kialakításában játszik szerepet.

A bevitelekben a mezők, gombok tulajdonságai megváltoztathatók, leszedhetők, lehet alapértékük, stb. A mezőparamétereket adatállományban tároljuk, így segítségükkel a mezők viselkedését könnyedén megváltoztathatjuk.

A mezőparaméterezés lehet kötetfüggetlen, de lehet kötetfüggő is. Kötetfüggetlen esetén az összes használt kötetben érvényes lesz a beállítás, kivéve, ha egy kötetre a mezőnem van saját, kötetfüggő beállítása, tehát a kötetfüggő paraméter az erősebb.

Ablakok

Mezőparaméterek

Mezőparaméterezés indítása

A mezőparaméterezés a bevitelből az Alt-F11 gombbal indítható vagy a jobb felső sarokban található villáskulcs ikonnal.

Vevőszámlázásban a mezőparaméterezés indítása

Vevőszámlázásban a mezőparaméterezés indítása

Jogosultság

Csak az a felhasználó képes paraméterezésre akinek a jelszó felvétel funkcióban erre jogot adtak!

Egyéb

Csak a megnyitott bevitelek paraméterezhetők. Ha több, mint egy paraméterezhető bevitel van, akkor az F2 gombbal választhatunk a bevitelek közül. A paraméterezhető mezők és gombok között a Tab, ShiftTab, Up, Down, Left, Right gombokkal közlekedhetünk. A mezők és gombok bejárása a definiálás sorrendjében történik. Egérrel is kiválaszthatjuk a paraméterezendő mezőt, gombot. A Mezőparaméterek megadása ablak az Enter lenyomásával nyitható meg.

A Mezőparaméterek ablakban tájékoztatásképpen megjelenik a Menü és a Mezőnév, amelyekkel azonosítjuk a mezőt.

Fontos beállítás, hogy a paraméterezés kötetfüggetlen vagy csak az aktuális kötetre érvényes. Egy eredetileg kötetfüggetlen paramétert (amely az alapértelmezés) átalakíthatunk kötetfüggővé a Kötet: Minden kötet | Csak erre a kötetre mezővel. Azonban ha azt akarjuk, hogy mégis kötetfüggetlen módon érvényesüljön (vagy csak ne legyen kötetfüggő paraméter), F3:Kötetfüggő paraméterek törlése gombbal el kell távolítani a csak erre a kötetre érvényes paramétert, azaz a kapcsoló visszafelé már nem működik.

Alkalmazási lehetőség

Egyszerűsített bevitel

Adatbeviteli funkciók esetében (Pl.: Számlázás) könnyen készíthetünk egy olyan funkciót, amely kizárólag a munkafolyamatainkhoz szükséges mezőket tartalmazza. -> Beviteli profil

Vevőszámlázás átalakítása

Vevőszámlázás átalakítása

Automatikus, időzített futtatás

Listázó (Pl.: Cikkenkénti értékesítés), vagy egyéb adatállomány karbantartó funkciók (Pl.: Fejrész beállítás) esetén könnyen készíthető egy olyan menüpont, amelyet időzítve lehet elindítani. Például beállítható, hogy a tegnapi forgalomról a lekérdezés éjszaka fusson le és az eredményt emailben küldje el a program a vezetőnek.

A fenti működés összeállításának a következő a menete:

A Mezőparaméterezés során beállításra kerülnek a kívánt beállítások.

Az automatikus menüpont funkcióban létrehozunk egy olyan menüpontot, amely az előbb létrehozott mezőparaméterezésre vonatkozik (Menü és Környezet megadással lehet hivatkozni.). Az automatikus menüponthoz be kell állítani a NincsInput paramétert, továbbá az Eszközválasztás paramétereket is úgy kell beállítani, hogy futtatás során ne jöjjön fel az Eszközválasztás ablak. (A létrehozott menüpontot érdemes kézzel lefuttatni annak érdekében, hogy ellenőrizzük, hogy tényleg kérdés nélkül kerül-e a funkció végrehajtásra.)

Az időzített feladatok funkcióban lehet az automatikus menüpontot időzítetten futtatni.

(Az automatikus menüpontot az Eszköztár funkcióban is lehet használni.)

Egyéb

Alapállapot

Az F5 gombbal alapállapotba állíthatjuk a bevitelt, azaz töröljük a bevitelben szereplő összes paraméterezhető mezőre vonatkozó bejegyzést, ezzel visszatérünk a programozott alaphelyzethez.

Mezőellenőrzés

A mezőellenőrzés a mező üzemmódjától függetlenül mindig lefut. Ha egy mezőt eltüntetünk vagy nem szerkeszthetővé teszünk, de a mező értéke nem elfogadható, akkor a mező megjelenik, illetve szerkeszthető üzemmódba vált, így lehetővé válik egy elfogadható érték begépelése. Ha a mező elfogadható lett, visszatér az eredeti üzemmódjába.

Eltüntetett ablakok paraméterezése

Ha egy bevitelben programból vagy paraméterezéssel az összes mezőt tiltottá teszik, akkor az ablak gyakorlatilag nem jelenik meg.

A probléma akkor van, amikor az ablakot paraméterezni kellene, mert egy-egy mező miatt újra meg kellene jelennie.

Ebben az esetben a következők szerint kell eljárni:

Belépünk egy paraméterezhető bevitelbe, amelynek megjelenik az ablaka, belépünk a mezőparaméterezésbe, és megnyomjuk az „F6: Mezőparaméterek kikapcsolása” gombot. Ettől az összes elkövetkező bevitelben kikapcsoljuk a mezőparamétereket. Kikapcsolt állapotban a mezőparaméterezés franciakulcsa lefelé fordul és szürke lesz:

Ha egy paraméterezett bevitelbe lépünk be, akkor pedig jobbra lefelé fordul:

Ezután már megjelenik az a bevitel is, amelynek az összes mezőjét tiltottuk, akár programból, akár paraméterezéssel, így már átparaméterezhetjük. Ha végeztünk, kapcsoljuk vissza a mezőparamétereket (mezőparaméterezésben „F6: Mezőparaméterek bekapcsolása”).

Technikai információk

Csak azok a mezők paraméterezhetők, amelyeket a programozó (a rendszerterv alapján) paraméterezhetővé tesz. Tehát nem lehet automatikusan minden mezőt paraméterezni. Erre azért van szükség, hogy csak azokat a mezőket lehessen paraméterezni, amelyeknek értelme van, illetve amelyeknél a paraméterezhetőség hatását a rendszerszervezők, programozók, tesztelők végiggondolták.

A mezőparaméter adatállomány (MezőParam = MEZOPAR.DAT) kötetfüggetlen. A mező paraméterezése a menütől, környezeti változótól , illetve a mező nevétől függ. A menüvel és környezettel megoldható, hogy felhasználótól, munkakörtől, jogosultságtól, kötettől függjön az adott mező paraméterezése. Amelyik mezőnek nincs neve, az nem paraméterezhető. A paraméterezhetővé tétel gyakorlatilag annyiból áll, hogy a programozó nevet ad a mezőnek.