Alapdatok (ÜgyfélTörzs)

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Struktúra adatok > Ügyféltörzs

Az ügyfél alapvető adatai adható meg az ablakban.

Mezőleírások

Ügyfél kód:

Az ügyfél kód maximum 8 karakter lehet. A program automatikusan generálja az ügyfél kódot, ebben az esetben az érték növekvő sorrendben kerül kiosztásra. Kézzel történő kód megadás esetén tetszőleges szám vehető fel.

Kapcsolódó paraméter: FixSorozat

A mező mögött található Felvétel adószám alapján gombot megnyomva megadhatunk egy adószámot (elég az első nyolc karakter), melyet a program a BisNode PartnerControl adatbázisában megkeres. Amennyiben megtalálja, visszaírhatjuk az adatokat az Ügyféltörzsbe.

Név:

Ebben a mezőben lehet megadni az ügyfél nevét. A név maximum 40 karakter lehet.

Lehetőség van az új ügyfél neve alapján megkeresni őt a BisNode PartnerControl adatbázisában Ha van találat, az adatai innen is visszaírhatók az ügyféltörzsbe.

Hosszú név:

Amennyiben a hosszú név ki van töltve, a vevőszámlán a rövid név helyett a hosszú név kerül kinyomtatásra. A hosszú név máshol nem jelenik meg, keresni nem lehet rá.

Kapcsolódó paraméter a vevőszámla nyomtatásban: ÜgyfélCím

A mező mögött található E-Számla.hu gombbal megkereshető az ügyfél a neve alapján az E-Számla.hu szolgáltatónál, találat esetén az ID-je beíródik a Fizetési feltételek/E-számla paraméterek ablakba.

Választható:

Választható: Igen / Nem

Nem érték választása esetén a beviteli akciókban új bizonylat rögzítését nem engedi meg a program az adott ügyfélre. Módosítás / Lekérdezés üzemmódban, korábbi forgalmi adatokat tartalmazó listákban továbbra is látható lesz az ügyfél.

Kapcsolódó paraméter: VálaszthatóM, VálaszthatóA

Régió:

Az értékesítést terhelő Áfánál részletezni kell az EU és NATO felé történő exportot. Ehhez az ügyféltörzsben kell a Régió mezőt beállítani: EU/EU és NATO/NATO/Egyéb.

Ennek megfelelően a Fizetendő ÁFA listán a tájékoztató adatok között megjelenik az EU, EU és NATO, NATO export, ha az export számla tételében ÁFA tartalom: Külföldi beállítást alkalmaztunk.

A levonható áfánál az EU-ból történő importot kell kiemelni. Ehhez a szállítószámla tételben kell megadni az Áfa analitika (VPOP Áfa) beállítása után a forrást: EU/nem EU. A Levonható ÁFA listán a tájékoztató adatok között megjelenik az EU import.

Ha Régió = EU vagy EU és NATO -> EU Adószám

Ország kód:

A mezőben lehet kiválasztani az ügyfél kétbetűs országkódját.

A kód kiválasztás után az ország neve is megjelenik.

Ország:

Az ország mezőben tetszőlegesen adható meg az ország neve. (Pl. idegen nyelven)

Cím:

Az ügyfél címének irányítószáma. Megadása kötelező, ha van NAV Online adatszolgáltatás. Kivéve KiskerVevő vagy NyugtaÜgyfél paraméterrel megadott ügyfelek.

Az ügyfél címének helysége. Megadása kötelező, ha van NAV Online adatszolgáltatás. Kivéve KiskerVevő vagy NyugtaÜgyfél paraméterrel megadott ügyfelek.

Az ügyfél címének utca-házszám része. Megadása kötelező, ha van NAV Online adatszolgáltatás. Kivéve KiskerVevő vagy NyugtaÜgyfél paraméterrel megadott ügyfelek.

Megadható egy vagy két hosszú címsor, melyet formázott bizonylatokon lehet elérni. Megadásuk nem kötelező és a mezők alapból rejtettek.

Kapcsolódó paraméterek: ÜgyfélCím, KiskerVevő, NyugtaÜgyfél

T (Térkép)

A nyomógomb megnyomása után elindul a Google Maps program és útvonal tervet készít az ügyfélcíme és a sajátcímben megadott cím között.

Adószám:

Az adószámot (11 szám) a NAV által megadott, 8-1-2 jegyű formában írhatjuk be. A program a mező végén található "Ellenőrzés" gomb hatására ellenőrzést végez és a megjelenő ablakban tájékoztat az adószám tulajdonosának adatairól, ill. kérhető, hogy a neve és a címe íródjon vissza a programba.

Az adószám ellenőrzés a program 3.1.114 verziójától kezdődően működik a BisNode PartnerControl rendszere alapján.

Amennyiben a kötetben van beállítva NAV OSA technikai felhasználó, az adószám a NAV rendszerében ellenőrzésre kerül. Ha a NAV adatbázisa szerint nem érvényes, a program figyelmeztet erre, de elfogadás után az ügyfél felvehető a rossz adószámmal is. Azonban amennyiben a Választható mező Nem értéken áll, a program nem végzi el az ellenőrzést. Ez a funkció megszűnt cégek esetén hasznos.

Adóalany

Ha a partnernek van adószáma, a mező "Adóalany" értékre áll. Ha üresen hagyjuk az adószámot, új ügyfél felvételénél csak a "Nem adóalany" értéket választhatjuk. Ennél az értéknél az Adószám és a Fordított áfás számla mezők inaktívak. Meglévő ügyfél esetében választható (az adószám mező üresen hagyása mellett) az "Adóalany: Nincs megadva"  érték is, de a program figyelmeztet, hogy adjuk meg az ügyfél adóalanyiságát.

A NAV Online számlaküldés csak az olyan ügyfelek számláit figyeli, akik adóalanynak vannak minősítve!

Fordított áfás számla

Kaphat/Nem kaphat/Nincs megadva

Beállítása azt befolyásolja, hogy amennyiben a vevőszámlán van fordított áfás termék, azt lehet-e ennek az ügyfélnek fordított áfás módon számlázni. Ha Nincs megadva az érték, és az ügyfélnek nincs adószáma, vevőszámla generálásnál megadható egy adószám és kérdezi a program, innentől kezdve kaphat-e ilyen számlát az ügyfél. Kiskereskedelmi számlázásnál nincs kérdés, az ügyféltörzs beállítása dönt minden esetben. A mező csak Adóalany=Igen beállítással aktív.

Adóazonosító:

Az adóazonosító jel (10szám) bevitelére van lehetőség a mezőben. Adóazonosító jellel kizárólag magánszemélyek rendelkeznek.

Áfaelszámolás

Normál/Pénzforgalmi/Alanyi adómentes

A partner áfa beállítása meghatározhatja, milyen módon számlázhatunk neki, ill. milyen számlát kaphatunk tőle.

A Szállítószámla fejlécébe ajánlja a program. - > Pénzforgalmi elszámolás

Alanyi adómentes beállítás esetén nem enged fordított áfás számlát kiállítani a program az ügyfélnek

Adónem

Beállításával az ügyfél számlázási jellege szabályozható a szállítószámlában.

Ld. Kisadózó

Levelezési nyelv:

A mezőben lehet kiválasztani az ügyfélhez tartozó levelezési nyelvet.

Alkalmazó funkció: Egyenlegköző levél, Rendelés felvétel

Devizanem:

Az ügyfél esetében használatos devizanemet lehet megadni ebben a mezőben.

Alkalmazó funkciók: Exportszámla rögzítés, Importszámla generálás

Megjegyzés:

Tetszőleges megjegyzés írására van lehetőség 40 karakterig. A megjegyzés az Ügyféltörzs alaplistában lesz látható.

Telefon:

A mezőben az ügyfél telefonszámának megadására van lehetőség. Az itt megadott szám kerül nyomtatásra a szállítólevélen, amennyiben nincs megadva az ügyfél telephely telefonszáma.

Kapcsolódó paraméterek: Telefon

Fax:

A mezőben az ügyfél faxszámának megadására van lehetőség.

Mobil:

A mezőben az ügyfél mobilszámának megadására van lehetőség.

Műveletvégrehajtók (csak olvasható mezők)

Felvevő személy

Az ügyfelet létrehozó felhasználóhoz kötött saját személy, valamint az ügyfél felvételének dátuma ésaz ügyfél felvételének ideje.

Amennyiben nincs kapcsolva saját személy a felhasználóhoz, "Azonosítatlan személy" jelenik meg.

Utolsó módosítás

Az ügyfelet utoljára módosító felhasználóhoz kötött saját személy, valamint az ügyfél utolsó módosításának dátuma és  az ügyfél utolsó módosításának ideje.

Amennyiben nincs kapcsolva saját személy a felhasználóhoz, "Azonosítatlan személy" jelenik meg.

Módosítások száma

A módosítások száma az ügyfél létrehozását is beleszámítva.

Nyomógombok

F2 - Keresés:

Az adott mező értékei között kereshetünk.

F4 - Legyen alapértelmezés:

Az F4 funkcióbillentyű csak a városnév mezőben jelenik meg. A mezőben lévő helységnevet a gomb hatására eltárolja a program é s egy következő új ügyfélnél ezt ajánlja fel.

Esc - Kilépés:

A funkcióbillentyűvel tudunk kilépni az Alapadatok menüpontból.