EU adószám

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Struktúra adatok > A program alapbeállításai

Az EU adószámmal kapcsolatban az alábbi tudnivalók vannak a program különböző területein:

Ügyféltörzs

Az ügyfél közösségi adószámának rögzítési lehetőségével egészült a program.

Ha az ügyfél alapadatok között "EU" vagy "EU és NATO" régió lett beállítva, EU adószámot lehet megadni az Ügyféltörzs/További adatai között. Ha az alapadatoknál "NATO vagy "EGYÉB" beállítás szerepel, az ügyfél Külföldi adószámát adhatjuk meg.

Saját cím

Mivel a magyarországi közösségi adószám felépítése a belföldön használt adószámból levezethető, ezért a saját címben csak az adószám érvényességének időtartamát kell megadni. Az F4: EU adószám érvényesség funkcióbillentyű megnyomása után felbukkanó ablakban lehet a dátum tartományt megadni.

(A közösségi adószám felépítése a következők szerint alakul: az első két karakter fix, ez a HU betűkombináció (vagyis Magyarország jele), majd az adózó adószámának első nyolc számjegye, az ún. törzsszám része következik (közvetlenül a betűk után, szóköz vagy kötőjel nélkül).

Amennyiben van csoportos adószámunk is, a program abból képzi az EU adószámot.

Export/Import számla felvétel / nyomtatás

Az Export/Import számla fejlécében meg lehet adni a vevő közösségi adószámát. Abban az esetben, ha az ügyféltörzsben ki van töltve, beajánlásra kerül. A közösségen belüli ÁFA mentes értékesítésnek a feltétele, hogy a vevő rendelkezzen érvényes közösségi adószámmal, és az áru elhagyja az országot. A feltételek meglétéről a szállítónak kell meggyőződnie. Ezért van lehetőség az ügyféltörzsből beajánlott érték kitörlésére vagy megváltoztatására. Továbbá az ÁFA mentes közösségen belüli értékesítésről, egy eddig nem ismert formában, a szállítónak adatszolgáltatási kötelezettsége fog felmerülni, ahol terveink szerint majd azok a számlák fognak szerepelni, amelyek fejlécében a vevő közösségi adószáma ki volt töltve. (Tehát azt nem az ügyféltörzsben fogjuk figyelni, hogy hol kitöltött az EU adószám, hanem a számla fejlécében.)

A Saját cím /Pénzügy paraméterekben bekapcsolható a Partnerkövető funkció, mellyel számlakészítés közben ellenőrizhető az ügyfél EU adószáma. Az ellenőrzés működhet figyelmeztetéssel vagy akár tiltással is. Az Export és Import számláknál amennyiben az ügyfél régiója EU vagy EU és NATO, a nem belföldi devizaszámlák esetében a fejlécben az EU adószám mezőn túllépve történik meg az ellenőrzés,valamint a tételeknél akkor, ha Közösségen belüli az ÁFA tartalom. A Kiskereskedelmi számla készítésénél az ügyfelet elhagyva lesz ellenőrzés, ha a számlasorozat devizás és az ÁFA tartalom Közösségen belüli.

Az ellenőrzés az ec.europa.eu adatai alapján történik.

Export számla nyomtatása

Amennyiben a számla teljesítésének az időpontjában, a saját címben megadott közösségi adószám érvényes, a számla fejlécben a közösségi adószám kerül kinyomtatásra. Továbbá, ha a számlán a vevő közösségi adószáma ki volt töltve, akkor az is kinyomtatásra kerül.