Frissítés

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
GYIK, Esettanulmány > Telepítés, frissítés

Amennyiben meglévő rendszerünk frissítését szeretnénk elvégezni, az alábbi pontokat kell végrehajtanunk.

Előkészületek

Néhány vírusirtó program (pl. Avast, Panda, AVG) a Nagy Machinátor működéséhez szükséges fájlok közül többet „veszélyesnek” ítél, ami miatt különböző fájlokat karanténba helyez. Ennek eredményeképpen a Nagy Machinátor nem indul el, vagy nem teljesen megfelelően működik. A Nagy Machinátor nem tartalmaz semmilyen vírust! A vírusirtó programok egyre érzékenyebbek, így egy-egy fájlnévben vagy kiterjesztésben talált karaktersorokat értelmezhetik vírusként.

Frissítés előtt javasolt az aktuálisan használt vírusirtó (ideiglenes) kikapcsolása, majd frissítés után a teljes mappa (Bigmac) kivételekhez való hozzáadása, amennyiben ez eddig nem volt megtéve.

A frissítéshez rendszergazdai jog is szükséges lehet (szolgáltatás telepítés, ld. később), de a cél mappához mindenképpen szükséges írási jog.

Frissítés

Frissítés előtt ki kell lépni a szerver programból, ehhez pedig először a terminálokból. Szolgáltatásos indítás esetén le kell állítani a szolgáltatást vagy az asztalon lévő Stop ikonnal - - vagy a Windows szolgáltatásai között. (Megjegyzendő, hogy mindig a szerver magot kell frissíteni, a terminálok automatikusan frissülnek.) Lokális program esetén természetesen egyszerűen csak ki kell lépni a programból.

A telepítő csak olyan programot enged frissíteni, amelynek licence érvényes, azaz a programnak van érvényes terméktámogatása!

 

1.Telepítő fájl letöltése a www.progen.hu-ról.
A letöltéshez be kell jelentkezni a Progen Kft. partner oldalaira. Az oldal tetején található a Belépés ügyfeleknek lehetőség, itt kell megadnunk az azonosítónkat és a jelszónkat. Ha ezeket nem ismerjük vagy még nincs, a központi számon (061/4819000) kérhetünk ilyet, minden terméktámogatott ügyfél jogosult a partner oldal eléréséhez.
Bejelentkezés után a Letöltések/Nagy Machinátor/Programletöltések helyen a Nagy Machinátor aktuális programverziót kell letölteni.

2.A telepítő fájl letöltése után (kicsomagolja magát, csak el kell indítani) a következő képet látjuk:

3.A „Következő” választása után meg kell adnunk a célkönyvtárat, ahová a Machinátor szerver van telepítve.

4.A következő lépésben a program felajánlja az adatbázis mentést és a teljes indexelést. Ezeket azonos főverzióra  (pl. 3.1.103.xxxxx) történő frissítésnél kikapcsolhatjuk, amivel időt spórolhatunk, de nem javasolt, hiszen mentés nélkül nincs lehetőség visszatölteni egy esetleg a frissítéskor megsérült adatbázis még működő változatát. Újabb főverzióra történő frissítéskor a telepítő eleve nem engedi kikapcsolni ezeket a funkciókat.

5.Ha nincs szolgáltatásként telepítve a program, a következő lapon ezt bekapcsolhatjuk a webszerver terminállal együtt. Amennyiben eleve így van telepítve, a szolgáltatás telepítését itt nem vonhatjuk vissza, a webszerver terminált viszont igen.

6.A frissítés utolsó lépéseként a telepítő felajánlja, hogy megváltoztassuk a Start menü és az asztali ikon létrehozását. Ha a telepítéskor egyik vagy másik be volt kapcsolva, a frissítés ezt képes úgy hagyni. Azonban itt lehetőségünk van a bejegyzést és az ikont ki is kapcsolni vagy szükség esetén (ha eredetileg nem kértük) bekapcsolni.

7.Ezután a „Befejezés” gombra kattintva befejeződik a frissítés.

Ahogy az utolsó képen is olvasható, a frissítés befejezése után az asztali ikonnal vagy a Windows szolgáltatások között indíthatjuk a programot.