Valutapénztár forgalom [K1_TETG]

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Export/Import

Az akciót a valutapénztár bizonylatok bevitelére (felvétel, módosítás, lekérdezés) és kontírozására használhatjuk.

A bizonylat bevitelnél először a Struktúra/Pénzügy/Valutapénztár menüpontban megadott valutapénztárak közül választhatunk. A dátum, a bizonylatszám és a pénzmozgás megadása után a bizonylat tételeit vehetjük föl, vagy a meglévőket módosíthatjuk.

A tétel rögzítésnél először a típust kell meghatározni. Ezután az ügyfél kódját és nevét, a deviza összeget, az árfolyamot és a forint értéket kell megadni.

Normál: ebben az esetben egy negyven karakter hosszú szöveget adhatunk meg. Költségnem, költséghely főkönyvi számok és költséghely, témaszám megadásával a forint összeg a főkönyvbe és a témaelszámolásba könyvelhető.

Készpénzes számla: egy ügyfél megadása után az ügyfél egy export, vagy import számlája választható ki. Ezzel a deviza összeg készpénzes fizetésként bekerül az export, illetve import analitikába, valamint a forintosított értéke a megadott főkönyvi számra könyvelődik feladáskor. Import jelleg esetén az Iktatószám mezőben nyomott F7: Szállítószámla felvétel gombbal kezdeményezni lehet a tétel adatai alapján import számla rögzítését.

 

Elszámolási előleg: típussal személyre szólóan tudunk előleget kiadni, illetve visszavenni és forint értékben a főkönyvbe könyvelni. Az ilyen típusú tételek felvétele esetén az összeg, vagy a deviza összeg automatikusan szerepel a devizás előleg nyilvántartásban.

Nyitás: típusú tétel felvételére év elején van szükség. Ezzel a tétellel tudjuk beállítani, hogy a megadott időpontban mekkora összeg volt a devizapénztárban. A tételen az összeg, az árfolyam és a forint értéken kívül egy negyven karakter hosszú szöveget is megadhatunk. A forint értéknek szerepelnie kell a nyitó mérlegben, vagy a program használatakor vegyes tételként felvitt főkönyvi kivonatban.

Előleg: a külker vevőktől kapott, illetve a külker szállítóknak adott előlegek kezelésére szolgál meg. A bizonylat jellegétől függően (export, vagy import) számlaszám, vagy iktatószám megadásával az előleget egy konkrét számlához rendelhetjük.

Árfolyam

Ha a Valutapénztár törzsben beállítottuk az átlagárfolyam számítás kezdődátumát, illetve az Automatikus(VPI) értéket állítottuk be, akkor a program a bevétel irányú bizonylatoknál automatikusan ajánlja az adott napi árfolyamot (rögzíteni kell a Devizaárfolyamok menüpontban), kiadás jellegű bizonylatoknál pedig a korábbi bizonylatok alapján kiszámított átlagárfolyamot. Az árfolyamok ebben az esetben nem átírhatóak.

Forint számla kiegyenlítése valutapénztárból

Terhelt összeg - Utalt összeg

Paraméterek

BeSorozat

ExportBesKpl

KiSorozat

ParamFile

PrintKontír

ImportBesKpl