Alapadatok  (Cikktörzs)

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Struktúra adatok > Cikktörzs Részletek megjelenítése, elrejtése

A cikk legfontosabb adatai adhatók meg ezen a lapon.

Mezőleírások

Cikkszám:

A cikkszám maximum 15 karakter lehet. "Beszélő" cikkszámok alkalmazása esetén hasznos, hogy felvétel üzemmódban a cikkszám mezőben kereshetünk a már felvett cikkek között.

A cikkszámot forgalmi adat rögzítése után, módosítani nem lehet.

       Cikkszám ajánlás

Kapcsolódó paraméterek a cikktörzs bevitelben:

EANCikkszám

EgyediCikksz

Cikknév

A cikk név maximum kétszer negyven karakter lehet, de csak az első felére lehet keresni.

Kapcsolódó paraméter: CikkNév2

Ha már létező cikknevet próbálunk felvenni a Cikknév1-ben, egy figyelmeztető üzenetet kapunk: "Ez a cikknév már létezik. Mégis felveszi ezzel a névvel?" Igen|Nem

Alapértelmezett érték: Nem

Nem esetén a Cikknév1 mezőben marad a kurzor, Igen esetén továbbugrik a következő mezőre.

Cikknév3

240 karakter hosszúságú mező, mely a cikk hosszabb megnevezését tartalmazhatja. A mező kitehető a forgalmi tételek cikk választó gridjébe, valamint a formázott listákra is.

A mező alapértelmezetten rejtett.

Cikkcsoport:

A Cikk csoportját a Cikkcsoport törzsbe rögzített értékek alapján lehet meghatározni. Ugyanazt a cikket több eltérő cikkcsoport kóddal is felvehetjük. Felvételkor, ha már szerepel a törzsben a cikkszám, csak a cikkcsoportot lehet megadni.

A Raktárforgalmi bizonylat rögzítése során egy cikket a Cikkszám és a Cikkcsoport együttesen határoz meg.

Ha a cikk már szerepel a forgalomban, a cikkszám és a cikkcsoport módosítása tilos!

Típus

Szolgáltatás választása esetén a cikkre nem fut le a készletellenőrzés, azaz használatával olyan helyen is tudunk cikket használni negatív készlet engedélyezése nélkül is, ahol korábban ezt nem tehettük meg, pl. raktárforgalom, rendelés.

(Szolgáltatás típusú cikk kezelés a programban)

Közvetített szolg.

Jelölhető, hogy a cikk közvetített szolgáltatás-e. Ha igen és ez a cikk van választva egy számlatételben, automatikusan bekapcsolódik a "Közvetített szolgáltatás" jelző, valamint ha van ilyen tétel a számlán, a nyomtatásban megjelenik a "A számla közvetített szolgáltatást is tartalmaz." megjegyzés.

Választható:

Bizonylat rögzítés közben a cikkszám kereső ablakban a Választható mező értékétől függően lehet kiválasztani a cikket.

A Nem választható érték használata akkor javasolt, ha termék már kifutott, és annak lehetőségét akarjuk kizárni, hogy véletlenül rákerüljön egy bizonylatra. A nem választható cikket a forgalmi bizonylatokon kívül a leltárbevitelben és a minimum készlet bevitelben sem használhatók. A Nem választható állapotú, a bizonylatra korábban felvett cikkek Módosítás/Lekérdezés üzemmódban és a forgalmi kimutatásokon láthatók.

A Csak eladáskor érték olyan kifutott termékekre használható, melyek még raktáron vannak és valamilyen módon ki kell őket vezetni a készletből.

A Csak beszerzéskor érték leginkább a gyártás során használt alapanyagokra alkalmazható, melyeknél meg akarjuk tiltani a kézi kivezetést, ugyanakkor a Normázás a beállítás ellenére is képes fogyasztani a készletüket.

Engedményképes:

Amennyiben egy cikk listaára úgy van meghatározva, hogy abból további engedmény adása már nem lehetséges az Engedményképes: Nem beállítást kell alkalmazni. Ebben az esetben az ügyfélre egyébként érvényes, az Engedmény rendszer által meghatározott engedmény nem lép életbe.

Kapcsolódó paraméter:

ÁtírhatóEng

Rekesz:

A cikktörzs Rekesz mező kitöltése akkor javasolt, ha azt akarjuk biztosítani, hogy egy cikk mindenképpen egy meghatározott rekeszben maradva mozogjon raktáraink között.

Ennek például akkor lehet értelme, ha a Rekesz egy szállítót jelöl és így könnyen ki lehet listázni, hogy egy szállítótól mekkora készletérték van raktáron, ill. azt is könnyen meg lehet tudni, hogy mekkora forgalmat bonyolítottunk egy szállítótól.

Hátránya, hogy változás esetén nem lehet egyszerűen átírni a cikktörzsben a Rekesz mezőt, mert a Rekeszkód a forgalmi adatokban el van tárolva a már elkészült bizonylatokban. Ebben az esetben célszerű egy technikai raktárközi mozgásnemet felvenni, mellyel a régi rekesz kódról az új rekesz kódra átkerül az aktuális készlet. Másik megoldás, hogy Rekesz csere-bere funkció segítségével a korábbi forgalmi adatokban is átcseréljük a rekesz kódot.

Egy mozgásnem csak akkor fogja a raktárforgalmi bizonylat rögzítése közben a Cikktörzsben megadott rekeszt használni, ha a Mozgásnem törzs fejléc adatai között a Rekesz megadása=Cikktörzsben beállítást állították be.

BTO kód:

A mező alapértelmezetten mezőparaméterezéssel tiltott.

A BTO szám megadása nem kötelező, de a program csak a BTO törzsben szereplő kódokat engedélyezi.

A Vevőszámlán a BTO kód akkor jelenik meg, ha be van állítva a KellBTOszám paraméter.

A Cikktörzsben megadott BTO számot még a következő helyeken alkalmazza a program:

Készlet Statisztika lista

Cikktörzs lista

Árlista

Vámtarifa:

A vámtarifa szám megadása nem kötelező, de a program csak a vámtarifa törzsben szereplő kódokat engedélyezi.

A Vevő-, Exportszámlán a Besorolási szám jelenik meg és nem a Vámtarifaszám!

A Cikktörzsben megadott Vámtarifaszámot a következő helyeken alkalmazza a program:

Forint beszerzési ár generálás

INTRASTAT adatszolgáltatás

Vámraktár (KÉSZLET Vám nyilvántartások)

Készlet Statisztika lista

Cikktörzs lista

KN kód:

A vámtarifaszámot leváltó kód. A komplett törzs a frissítéssel kerül a programba.

Jövedéki listák használják 2014.07.01 után.

- > Részletek

Besorolási szám:

A Besorolási szám mezőben a számla tételében a cikkről megjelenítendő információt lehet tárolni, amely az ÁFA tv. értelmében legalább szükséges a tétel áfa jellegének beazonosításához, vagyis szolgáltatás esetén az SZJ törzset, termék esetén a VTSZ számot kell itt megadni.

A mezőben a Struktúra / Besorolási szám (KSH kód) törzsből lehet választani.

Amennyiben felvétel üzemmódban a KN kód mezőbe választunk értéket, a besorolási szám megkapja ezt. Módosítás üzemmódban akkor változik a besorolási szám, ha változik a KN kód is.

A besorolási szám mező működését alapvetően befolyásoló paraméter:KSHKód

A Besorolási szám a Vevő számlán automatikusan megjelenik.

Az Export számlán akkor jelenik meg, ha a nyomtatás ablakban kérték a Besorolási szám nyomtatását.

A Szállítólevélen akkor  jelenik meg, ha az adott Mozgásnem szállítólevél paraméterei között szerepel a következő beállítás: Besorolási szám nyomtatása: Igen

ÁFA kód:

A mezőben a Struktúra / ÁFA kód törzsben megadott ÁFA kódok közül lehet választani.

A mező működését és a választhatóságot befolyásoló paraméter:KSHKód

Származási ország:

A mezőben a termék gyártási helyét lehet megadni. A mező két részből áll: az ország két betűs kódjából és az országnévből. Az adat a benyújtandó INTRASTAT adatszolgáltatás kitöltéséhez szükséges.

Származási hely

(Feladó ország):

A mezőben a Származási hely törzsből lehet választani az Alapadatok között megadott Vámtarifaszámban engedélyezett értékek közül. A mezőnek a vámtarifa számításánál van jelentősége.

A származási helyet a program a Raktárforgalmi bizonylat rögzítése során a Cikktörzsből fogja felajánlani, de le lehet módosítani és az egyéb forgalmi listák, már a Raktárforgalomból fogják a bizonylat tételének Származási helyét meghatározni.

Mennyiségi egység:

Az alap mennyiségi egység mező öt karakteres lehet, szabadon be lehet gépelni.

A mennyiségi egységet forgalmi adatok rögzítése után megváltoztatni nem szabad csak azonos értelmű szövegre.

Pl.: Korábbi mértékegység: db, Ez az egység átírható darabra, mert így a jelentése nem változott meg, de tilos átírni rakl.-ra abban az esetben, ha 1 darab # 1 raklap, mert a készlet adatok rögtön hamis képet fognak mutatni, hiszen a listák, mindig a Cikktörzsből veszik a mértékegységet nyomtatás során.

Az alap mennyiségi egységhez viszonyított átváltást az Átváltási táblázatban lehet megadni.

A bizonylatok rögzítése az alap mennyiségi egység szerint történik, de a beviteli funkciókban a mennyiség megadásakor F5-Átváltás funkció billentyűre megjelenő ablakban az átváltási táblázatban megadott mennyiségi egységek szerint is meg lehet adni a mennyiséget. A program az alap mennyiségi egységre átszámolja a megadottakat.

Ha nem adunk meg mértékegységet, figyelmeztetést kapunk, hogy ez csak abban az esetben megengedett, ha a termék/szolgáltatás egysége természetes mértékegységben nem kifejezhető. Ekkor a NAV Online adatszolgáltatásban ez a mező külön jelzést kap és nem lesz visszakapott figyelmeztetés a mértékegység hiányára vonatkozóan. A Saját cím/NAV Online Számla paraméterek helyen található egy összerendelés táblázat, mely tartalmazhatja a saját mértékegységeink NAV által elfogadott megfelelőjét. A táblázat ott is bővíthető, ill. ha egy számlatételben olyan mértékegységet adunk meg, mely nincs benne a táblázatban, feljön egy ablak, melyben kijelölhetjük, melyik hivatalos mértékegységnek felel meg a most használt. Amennyiben egyiknek sem tud megfelelni, válasszuk a Saját mennyiségi egység-et.

       Második mennyiség

A második mennyiség használatát a Cikkcsoport törzsben kapcsolhatjuk be.

Második mennyiség számlázása

A mértékegységek idegennyelvű fordításait a Struktúra / Készlet / Mértékegység menüpontban lehet megadni.

Vonalkód

Ebben a mezőben a cikk vonalkódját lehet megadni. Ha vonalkód olvasót használunk, akkor a program több akciója e mező alapján találja meg a cikket. Ezen mezőn kívül vonalkódot meg lehet adni az Átváltási táblázatban és a További EAN menüpontban is.

Ellenőrzésre kerül, hogy van-e már ilyen vonalkód más cikknél akár az alapadatokban, akár a További EAN kódoknál, akár Mértékegységeknél. Ha talál, az aktuális cikkhez nem lehet rögzíteni ezt a vonalkódot.

Kapcsolódó paraméter: EANCheck

Gyártásiszám

A mezőt a Gyártási számmal rendelkező cikkek esetén kell beállítani. A mezőben azt lehet beállítani, hogy a raktárforgalmi bizonylat rögzítése során szükséges-e egyedi tétel azonosító megadása vagy sem.

A mező értékének kiválasztásakor a következő szempontokat kell figyelembe venni:

Nincs: gyártási számot nem rögzíthetünk a tételhez.

Feltüntethető...: a raktárforgalmi tételben az [F4]-es gombbal vehetjük fel a gyártási számokat, de nem kötelező megadni. Használatát nem ajánljuk, mert a felhasználóra van bízva, hogy megadja-e az adott tételben a gyártási számot vagy sem.

Kötelező...: a program ellenőrzi, hogy a raktárforgalmi tételben feltüntetett mennyiséggel megegyező gyártási számokat rögzítettünk-e.

...Mennyiséggel beállítás esetén a gyártási mellé azt is meg lehe adni, hogy az az azonosító mekkora mennyiségre vonatkozik. Pl.: A tételben van 5 db csokoládé, gyártási számban a lejárati idő van feltüntetve. Meg lehet adni, hogy 2 db-nak 2004.05.15. és 3dbnak 2004.06.15. a lejárati ideje:

04.05.15 x 2

A lejárat dátuma. A 2 db cikkhez tartozó gyártási szám.

A lejárat dátumára történő gyűjtést a Lejárt szavatosságú cikkek lista tudja végrehajtani.

... nem egyedi: Alapértelmezés szerint a gyártási szám egyedi azonosítást jelent, ami azt jelenti, hogy a program ellenőrzi, hogy az adott cikkszámból raktáron van-e már a megadott gyártási szám és nem engedi raktárra venni, ha készleten találja. Nem  egyedi érték használata esetén ezt az ellenőrzést lehet feloldani.

A cikktörzsben, ha a gyártási szám mezőt "Kötelező..." kezdetű értékre állítjuk akkor lefut a Gyártási szám karbantartás akcióban megvalósított darab ellenőrzés. Amennyiben az ellenőrzésnek van valami eredménye, akkor egy üzenetben tájékoztat a program, hogy: "A Gyártási szám típusa nem lehet Kötelező, amíg van olyan raktárforgalmi bizonylat, ahol a gyártási számok mennyisége nem egyezik meg a tétel mennyiségével" A "Rendben" gomb megnyomása után listát nyomtat a program az érintett bizonylatokról és nem engedi tovább az inputban a felhasználót.

Kapcsolódó paraméterek a vevőszámlázásban: GyártásiSzám, GySzámCimke

Gyártási szám tartomány

Az alábbi mező akkor jelenik meg, ha  Gyártási szám nem mennyiségi jellegű.

A Gyártási szám tartomány azt jelenti, hogy a gyártási szám mezőben nem egy gyártási számot adtak meg, hanem többet. Alkalmazási lehetősége ennek a típusnak nyomtatvány vagy csekkfüzet értékesítés esetén van.

A vevőnek egy csekkfüzetet adnak el. A csekkfüzetben több csekk található, de a raktárra csak a csekkfüzetet veszik, úgy hogy a gyártási szám mezőben az első csekk és az utolsó csekk értékét adják meg. Pl.: ABCD0100-ABCD0199, vagyis az ABCD sorozatszámú csekkek vannak a füzetben, a 100-tól a 199-es csekkel bezárólag.

Amennyiben itt gyártási szám tartomány kerül megadásra, a program gyártási szám készletre vétele vagy eladása esetén képes egy a megadott tartományba tartozó gyártási számokról egy részletező adatállományt generálni (GySzámRészl). Ehhez még a Mozgásnemtörzs/További adatok menüpontban a Gyártási szám tartomány: Részletező adatállomány készül beállítást kell alkalmazni.

Megjegyzés:

A megjegyzés rovatot tetszőlegesen használhatjuk fel, például: rajzszám, gyártó, stb.

Hagyományos szállítólevélen akkor jelenik meg, ha a Mozgásnemtörzs / Szállítólevél paraméterek Cikkmegjegyzés a bizonylaton: ... Egysoros beállítás szerepel.

Amennyiben ez a mező rövid, lehetőség van egy hosszabb megjegyzés megadására is: Megjegyzés

Árváltozás képlete

A cikktörzs alapadatai között lehetőség van a cikk árváltozásának a szabályát beállítani. -> Részletek

Kapcsolódó paraméter: CikkÁrVált

Ártábla:

Az eladási árak megadásához hat ártáblát vehetünk igénybe.

-> Részletek

Az egyes ártáblákhoz megadhatjuk, hogy az érték milyen devizában értendő.

Az árakkal / engedményekkel kapcsolatos további információk: Engedmény rendszer

Alapbeállítás szerint az ártábla tíz plusz két tizedes számjegyet tartalmazhat. Az alapbeállításon a MAIN.CFG fájlban változtathatunk.

       Példa

A példában a tizedes számjegyek száma négy.

A cikktörzsben az ártáblák mellett megjelenik az árak utolsó módosításának dátuma.

Ezzel párhozamosan a korábbi ártábla árakat a program elmenti egy adatállományba. A CikkÁrVált állományban az árakon, ártáblán és dátumon kívül a módosítást végző operátor kódja is eltárolásra kerül.

Az árváltozást listázni lehet a Cikktörzs lista Cikkszám+árváltozás listasorában.

Az árváltozásra szűkíteni lehet az árlistában.

Kapcsolódó paraméter: ÁrArányAlap

Utolsó beszerzés:

Az Utolsó beszerzési ár összegét és annak utolsó változását lehet a mezőben látni. A mezők tartalmát a Készlet beállítás vagy a Raktárbizonylat generálás akciók generálják le.

Az akciók a Mozgásnem struktúra adatai között az F6:További adatok ablakban beállítható Ut. besz. árat állítja: mező értékétől függően döntik el, hogy az adott a raktárforgalmi tételt figyelembe kell-e venni a mező értékének meghatározása során.

Ezenkívül a UtBeszDÁllít paraméterrel lehet szabályozni a generálást.

Devizás beszerzés:

Utolsó deviza beszerzés értéke, devizaneme és a változásának utolsó dátuma. A mezők tartalmát a Készlet beállítás vagy a Raktárbizonylat generálás akciók generálják le.

Az akciók a Mozgásnem struktúra adatai között az F6:További adatok ablakban beállítható Ut. deviza besz. árat állítja: mező értékétől függően döntik el, hogy az adott a raktárforgalmi tételt figyelembe kell-e venni a mező értékének meghatározása során.

A mezőt a következő akciók használják: Árváltozás: A számítási mód képletének első tagjában lehet kiválasztani.  

Készlet lekérdezés: A További adatok ablakban jelenik meg.

Kapcsolódó paraméter: UtolsóBeszÁr

Nyomógombok

F2 - Keresés:

Az adott mező értékei között kereshetünk.

F5 - Átváltás:

A funkcióbillentyű segítségével a Mértékegységek menüpontban megadott átváltási szabály szerint számolt egységárat mutatja meg a program.

Esc - Kilépés:

A funkcióbillentyűvel tudunk kilépni az Alapadatok menüpontból.