Mértékegységek, átváltási táblázat (Átváltás)

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Struktúra adatok > Cikktörzs

Leírás

Az átváltási táblázatban állíthatjuk be, hogy a cikk fejlécében megadott mértékegység milyen más mértékegységeknek felel meg.

Például egy anyagból 9 zsák = 1 raklap és 1 zsák = 7 kg.

Átváltási táblázat feltöltése

Átváltási táblázat feltöltése

Egyéb információ

Típus

Lehetőség van egy átváltás sort kiemelni az általános használatból.

Egyrészt meghatározhatjuk, hogy az Intrastatban, a EDI rendszerben, a Jövedéki nyilvántartásban, ill. a címkék nyomtatásánál az általánostól eltérő arányszámot (esetleg vonalkódot) kívánunk használni. Amennyiben csak normál típusú átváltás van rögzítve, mindenhol ez lesz érvényben.

Átváltás típusának megadása

Átváltás típusának megadása

EAN - Vonalkód

Megadható  a csomagolási egység vonalkódja.

Minden információ a vonalkódról: vonalkódolvasás

Ügyfelek (F6 funkció gomb)

Felmerült annak az igénye, hogy egyes ügyfeleknek készült számlákra, szállítólevelekre csak bizonyos átváltási egységekben legyen átváltva a mennyiség, míg más ügyfeleknek más mértékegység lenne elfogadható. Ennek a kérdésnek a megoldására a következő módon oldható meg. Az egyes átváltási egységeken állva meg lehet nyomni az F6: Ügyfelek gombot. A megjelenő ablakban lehet megadni, hogy melyik ügyfél szeretné ezt a mértékegységet a bizonylatán látni. Amennyiben egy hagyományos számla és szállítólevél nyomtatása esetén a bizonylat ügyfelére vonatkozóan van számára dedikált mértékegység, a program csak azokat fogja nyomtatni.

(Technikai információ: VV_SZPRN MELista, KL_MGNTG Mértékegységenkénti bontás=Lista esetén.)

Bontás / Átváltás táblázat

A Bontás táblázatban szerepel, ill. az Átváltás táblázatban szerepel kapcsolók használatával meghatározhatjuk, hogy az adott átváltás szerepeljen-e az egyes bizonylatokon.

Bontás

Bontás esetén több mértékegységre szét bontja a program a mennyiséget. A legnagyobb egységből kiindulva történik a felbontás a kisebb felé, míg maradéktalanul fel nem bontja az értéket.

Példa

Alap mennyiségi egység: kg

10 kg = 1 kart.

1000 kg = 1 láda

A felbontandó mennyiség: 5020 kg

Bontás esetén : 5 láda + 2 karton kerül a bizonylatra

Átváltás táblázat (Lista)

Minden egyes megadott mennyiségi egységre önmagában megtörténik az átváltás.

Példa

Alap mennyiségi egység: kg

10 kg = 1 kart.

1000 kg = 1 láda

A felbontandó mennyiség: 5020 kg

Átváltás (lista) esetén: 5,02 láda = 502 karton kerül kiírásra.

Alkalmazása

Az átváltás bizonylatokon történő megjelenései

Hagyományos bizonylatokon megjelenés szabályozása

Bontás

Számlák, rendelések esetén a MeBontás paraméter beállításával tudjuk elérni a Bontás megjelenését.

Szállítólevél esetén a mozgásnem törzs beállításában is, a Szállítólevél paraméterek ablakban a Mértékegységenkénti bontás=Szerepel beállítással kerül bontás a bizonylatra kell meghatározni, hogy a bizonylatra.

Átváltás táblázat (Lista)

Számlák, rendelések esetén a MeLista, MeListaÁrral paraméterekkel tudjuk szabályozni a működést.

Szállítólevél esetén a mozgásnem törzs beállításában is, a Szállítólevél paraméterek ablakban a Mértékegységenkénti bontás=Lista beállítással kerül bontás a bizonylatra kell meghatározni, hogy a bizonylatra.

Listaformázott bizonylatok esetében

Az alábbi képen látható függvények alkalmazásával bármely bizonylaton, listán megjelenhet az átváltás, ahol csak szerepel Cikkszám hivatkozás a leválogatás adatai között. - > listaformázás

Lisformázóban az átváltás megadása

Lisformázóban az átváltás megadása

Bizonylat rögzítés közben

Bizonylat rögzítése során a mennyiség mezőn állva a Súgó sorban megjelenik egy funkció billentyű: F5: Átváltás. A funkció elindítása után lehetőségünk van megadni, hogy az adott tétel milyen csomagolási egységekből tevődik össze. Ezután a program az átváltási táblázat alapján kiszámítja, hogy az a cikk alapmértékegysége szerint menyinek felel meg (Pl.: 1 raklap és 2 zsák = 77 kg). A tételhez nem lesz eltárolva, hogy milyen egységekből tevődik össze. A funkció csak segítség a gyors és pontos bizonylat rögzítéshez.

Vonalkódos tétel rögzítés esetén is lehet alkalmazni, ha az Átváltási táblázatban (a csomagolási egységhez tartozó) vonalkódot felrögzítették. Ennek a vonalkódnak a lehúzása esetén a program automatikusan a megfelelő mennyiséggel fogja az árut mozgatni.

Forgalmi listákban

Az alábbi hagyományos listákon tud megjelenni az átváltás.

Ügyfelenkénti forgalom

Cikkenkénti forgalom

Készlet lista

(Listaformázott bizonylatok esetében bármely listán megjelenhet az átváltás, ahol csak szerepel Cikkszám hivatkozás a leválogatás adatai között. - > listaformázás )

Átváltás vonalkód

Az átváltásban megadott vonalkódot nyomtatni tudja a hagyományos számla a MELista és az KellEANSzám paraméter együttes beállításával.

A hagyományos szállítólevélre akkor kerül, ha Mozgásnemstruktúra adatok Szállítólevél paraméterek menüpontban a Mértékegységenkénti bontás mellett beállították a vonalkód nyomtatást is.

Az EDI rendelésben lehetősége van a vevőnek az átváltási vonalkódon rendelnie. Ha a program az átváltási vonalkód alapján találja meg a cikket, akkor a rendelt mennyiséget is abban fogja érteni és rendelést már úgy rögzíti, hogy átváltja a cikktörzsben megadott alap mértékegységre.

"kg" mértékegység használata

Amennyiben a cikk alap mértékegysége nem "kg", fel lehet venni a mértékegységeknél is a kg-ra váltást, de - egyéb funkciók miatt - a További adatokban szereplő nettó vagy bruttó súly elsőbbséget élvez. Azaz amennyiben meg van adva nettó vagy bruttó súly, a program nem veszi figyelembe az átváltás táblázat kg-ra vonatkozó sorát!

Nyomógombok

F2: Keresés:

Az adott mező értékei között kereshetünk.

F3: Törlés:

Az átváltás törlése.

F4: Felvétel:

Új átváltási táblázat adható meg

Esc: Kilépés:

A funkcióbillentyűvel tudunk kilépni a Mértékegységek menüpontból.

F6: Ügyfél

lásd fenti általános részben az Ügyfél szűkítés részt.

Paraméter

2MennyAjánl

MeLista

MeBontás

KellEANSzám