NAV Online Technikai felhasználó

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Struktúra adatok > Saját adat > NAV Online Számla paraméterek

Az ablakban hozhatjuk létre azt a felhasználót, akinek a nevében fog történni az adatküldés a NAV felé.

 

Technikai felhasználó

Technikai felhasználó

 

A szükséges adatokat a NAV Online honlapján a technikai felhasználó létrehozása során kapjuk meg. A létrehozásban segítséget nyújt az alábbi tájékoztató, melynek alján található "a)" és "b)" pontok lenyitásával képernyőképekkel mutatja be az oldal az elsődleges és a technikai felhasználó létrehozását.

Technikai felhasználót adószámonként kell létrehozni. A NAV Online felület lehetővé teszi azt, hogy egy adószámhoz több technikai felhasználót is regisztráljunk, azonban a Machinátor csak egyet használ a küldésre. Ezért amennyiben egy (Machinátor)  programmal bocsátanak ki számlát, nincs értelme több technikai felhasználót regisztrálni. Ha viszont a cég más számlázó programmal is bocsát ki számlát, érdemes több regisztrációt csinálni és programonként más-más felhasználót beállítani.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy (pl. off-line boltoknál) több Machinátor programmal számlázás esetén sincs feltétlenül szükség a programonkénti külön felhasználóra, mivel a Machinátor az adatküldés során nem csak a technikai felhasználó azonosítóját küldi el, hanem a program azonosítóját is. Ez az azonosító azonban a NAV számlalekérdező felületén már nem látszik, azaz egy felhasználó használata esetén nem lehet elkülöníteni a különböző (akár Machinátor) programokból felküldött adatokat.

A javaslat tehát az, hogy programonként és adózónként használjunk egy technikai felhasználót.

A NAV csak az adószám első 8 karakteréig vizsgálja a technikai felhasználó azonosságát, így a Machinátor is. Azaz amennyiben a 9, ill. 10-11. karakterek változnak, nincs szükség a meglévő felhasználó törlésére és új (azonos adattartalmú) felhasználó felvételére. Ez alól kivétel, ha a cég becsatlakozik egy cégcsoporthoz, és csoport adószámot kap, ebben az esetben ugyanis a csoport adószámra kell új technikai felhasználót létrehozni.

Amennyiben szállítói önszámlákat is kiállítunk, szükség van arra is, hogy a partnereinknek (akiknek a nevében mi hozzuk létre és bocsátjuk ki a szállítói számlát) is vegyünk fel technikai felhasználókat. Ekkor a szállító partnertől kapott technikai felhasználó adatokat kell a partner adószámával rögzíteni.