Teendők szerver csere esetén

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
GYIK, Esettanulmány

Feladat

A programot akár hálózatban üzemeltetjük, akár egy gépen futtatjuk (lokális használat), előfordulhat, hogy új számítógépre kell költöztetni a Machinátort.

A program maga ugyan nem igényel szabályos windowsos telepítést, azaz nem ír bele az operációs rendszer regisztrációs adatbázisába, ennek ellenére vannak bizonyos kötelezően elvégzendő feladatok az áttelepítés során.

Mindenképpen elvégzendő feladatok

A Machinátort tartalmazó mappát (tipikusan Bigmac mappa) teljes tartalmával együtt ki kell másolni egy külső adathordozóra (pl. pendrive), majd az új gépre vagy az új telepítésű Windowsba visszamásolni. A program átveszi a Windowsba telepített nyomtatókat.

A program licencelésétől függően két teendőnk lehet a szerver gépen.

Ha hardverkulcsunk van, át kell dugni az új gépbe, valamint fel kell telepíteni a hardverkulcs megosztó drivert a Windows alá (Sentinel driver).

Szoftverkulcs esetén a Rendszerfunkciók/Program érvényesítés/Szoftverkulcs kérés akcióval készíthetünk egy fájlt, amely leírja az aktuális hardver és szoftver környezetet, majd ezt a fájlt el kell küldenünk a megadott email címre (kiegészítve a programot birtokló cég nevével és némi információval arra vonatkozóan, miért kérünk szoftverkulcs cserét).

Szoftverkulcs kérés

Szoftverkulcs kérés

Az emailben visszakapott Licence.txt fájlt be kell másolni a program könyvtárába.

Az új gépen biztosítani kell, hogy a vírusellenőrző program ne fogja meg Machinátort. Néhány vírusellenőrző kifejezetten ellenséges minden új programmal szemben, ezért javasolt a program mappáját kivételbe helyezni.

1. Lokális Machinátor áttelepítése esetén szükséges feladatok

Ebben az esetben nincs más dolgunk, mint hogy a programot indító alkalmazásra (MAINX.EXE) egy indítóikont hozzunk létre az asztalra.

2. Szerver program áttelepítése esetén szükséges feladatok

Szerver funkciókat kétféle módon láthat el a Machinátor.

Amennyiben hagyományos módon van futtatva a szerver program, csak indító ikont kell létrehozni az asztalra.

Természetesen gondoskodni kell arról, hogy a terminálok lássák az új gépen elindított Machinátor szerver magot. Amennyiben van tűzfal a gépen, a program első elindulásakor valószínűleg meg fogja kérdezni a Windows, hogy át akarjuk-e engedni a tűzfalon. Ezt mindenképpen engedélyeznünk kell.

Program átengedése a tűzfalon

Program átengedése a tűzfalon

Ezen kívül a terminál gépeken módosítani kell a szerver elérését a MAIN.CFG (klasszikus kliens) vagy BIGMACRC.INI (RC kliens) fájlokban az új gép IP címére vagy gépnevére. A fájlok a terminálokon a programot tartalmazó mappában találhatók. Segítség a gyorsabb átíráshoz.

Amennyiben valódi szerver gépről beszélhetünk és a Machinátor szerver mag Windows szolgáltatásként volt elindítva, az új gép Windowsába is telepíteni kell a szolgáltatást. Mivel korábban is szolgáltatásként futott a szerver, így a szerver MAIN.CFG fájljában biztosan megvannak a szolgáltatásként történő futtatáshoz szükséges beállítások. A telepítést parancssorból kell elvégezni az NMXSRV parancs segítségével. Fontos, hogy a parancsot a szerver Machinátort tartalmazó mappából adjuk ki.

Szolgáltatás telepítése

Szolgáltatás telepítése

A szolgáltatásként futó Machinátor alaphelyzetben a Windows szolgáltatásjegyzékét tartalmazó ablakban indítható el, ill. állítható le, de ezt megkönnyíthetjük, ha kiteszünk két ikont az asztalra. (A szolgáltatás automatikus indítással települ, de ez csak a Windows következő elindulásával aktivizálódik!)

Ikonok a szerver indításához-leállításához

Ikonok a szerver indításához-leállításához

A hálózati elérésről itt is gondoskodni kell, de a szolgáltatásként futó feladatok esetében a Windows nem dobja fel automatikusan a tűzfal-kérdést. Az a javaslat, hogy még a szolgáltatás telepítése előtt indítsuk el (pl. Intézőből) a MAINX.EXE fájlt.

A program licencelése természetesen ugyanúgy történik, mint a lokális Machinátor esetében, a visszakapott licence fájlt a szerver gép Machinátor mappájába kell tenni.

3. Terminál program áttelepítése

A terminál mappa visszamásolása után csak az indító ikont kell létrehozni (klasszikus terminálnál MAINX.EXE, RC terminálnál BIGMACRC.EXE). Mivel ebben az esetben a szerver elérése nem változik, csak a hálózati kapcsolatot kell. biztosítani, ill. indító ikont kell létrehozni az asztalra, klasszikus terminál esetén a MAINX.EXE-re, míg RC kliens esetén a BIGMACRC.EXE-re.

4. Áthelyezés telepítéssel

Természetesen lehetőségünk van teljesen új programként is telepíteni a Machinátort. Ebben az esetben azonban mind a szerver, mind a terminálok esetén vannak olyan adatok, amelyek a telepítéssel nem kerülnek át az új helyre (szerver esetén pl. a komplett adatbázis, termináloknál az ún. terminálfüggő beállítások). Ezek átrakására is van persze lehetőség (adat mentés-visszatöltés, ill. SESSION mappa másolása), azonban összességében bonyolultabb ez az eljárás, mint az egyszerű mappa-másolás, így javasoltabb a fent leírt megoldás.