Számlasorozatok [VV_SZLAP]

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Vevők

A számlasorozatok funkció alapvető célja, hogy a számlázás körülményeit előre rögzíteni lehessen:

Számlasorozatszám, engedélyezett fizetési mód, számlaformátum stb.

Ablakok

Számlasorozatok

 

 

 

Leírás

Sorozatszám

A számlasorozatok funkció alapvető célja, hogy a számlázás körülményeit előre rögzíteni lehessen.

A funkcióval a Vevőszámlázás, Szállító számlázás, Bolti értékesítés, Exportszámlázás, Import számlázás, Előlegszámla generálás, és a Deviza előlegszámla generálás funkciók által kiosztott sorozatszám ajánlást lehet szabályozni.

Amennyiben az Ön menüjében nincs benne a Számlasorozatok menüpont akkor a Bigmac menüből be kell másolni: Menümódosítás

 

(Kapcsolódó paraméter: SzlaParamId.)

Számlasorozat-kezelés

Számlasorozat-kezelés

Műveletek

Módosítás (Enter)

A kijelölt sorozat szerkesztése. Az olyan sorozat csak korlátozottan szerkeszthető, amelyre már van bizonylat rögzítve. (Enter)

Törlés (F3)

A kijelölt sorozat törlése. Az olyan sorozat nem törölhető, amelyre már van bizonylat rögzítve. (F3)

Felvétel (F4)

Új sorozat felvétele. (F4)

Mozgatás le (F5)

A kijelölt sorozat egyel lejjebb mozgatható. A mozgatás szerepe, hogy a számlakészítés során több használható sorozat esetében egyedileg meghatározott sorrend nélkül az ablak "Sorrend" oszlopa alapján látszódnak a sorozatok. (F5)

Mozgatás fel (Shift+F5)

A kijelölt sorozat egyel feljebb mozgatható. A mozgatás szerepe, hogy a számlakészítés során több használható sorozat esetében egyedileg meghatározott sorrend nélkül az ablak "Sorrend" oszlopa alapján látszódnak a sorozatok. (Shift+F5)

Egyéb tulajdonságok

A funkció segítségével a számla egyéb tulajdonságait is meg lehet határozni. Meg lehet adni, hogy

-  meg lehet adni a számlák sorozatszámát annak érdekében, hogy ne lehessen ugyanazt a sorozatszámot más analitikákban is felhasználni. A sorozatszám figyelés számla irányonként történik. Vagyis Vevő és Export számla nem lehet ugyanazon a sorozaton, ill. Szállító és Import számla nem lehet ugyanazon a sorozaton.

- milyen fizetési módú számlákat lehet kiállítani,

- mi legyen helyesbítésre, stornózásra használt sorozatszám,

- legyen-e pénztártétel generálás a készpénzes számlák kiállítása után.

- lehessen-e készpénzfizetés esetén más valutát, bankkártyát, utalványt fogadni az ügyféltől. További információ: Vegyes fizetési mód - Forintos számla

- milyen legyen a számla formátuma. Listaformázás

- milyen beviteli profilt használjon a program

- legyen-e egyösszegű vásárlási engedmény

Kontírozás

A számlák kontírozását az egyes analitikákhoz kapcsolódó számlaparaméterek funkciókban lehet végrehajtani.

Érdemes úgy megadni a kontírozást, hogy minden Számlasorozatnak saját kontírozása legyen. (Ki kell tölteni a Számlasorozat szűkítést a rögzítés során)

Vevőszámla paraméterek

Exportszámla paraméterek

Naplófőkönyv kapcsolat

2018.07.01. óta a Machinátor a kötetbe belépéskor figyelmeztet, ha nincsenek számlasorozatok. Mivel azonban a Naplófőkönyv nem használja a számlasorozatokat, ezért mindig kapunk figyelmeztetést a hiányáról. Az a javaslat, hogy a menübe elhelyezett Számlasorozatok menüponttal vegyünk fel egy fiktív számlasorozatot (vevő irányú, iktatásos) és így már nem lesz figyelmeztető üzenet.

Nyugtás számlázás

A fizetési módoknál egymástól függetlenül, külön választható a Készpénz-2 és a Nyugta fizetési mód. Kiskereskedelmi számla generálásnál javasolt a SzlaParamId használata mellett külön menüpontot készíteni a számlás és a nyugtás bizonylatokra. A számlás sorozatban ne legyen engedélyezve (sem sorozatban, sem a menüpontban FizMódPic-el) a Nyugta, míg a nyugtásban csak az legyen engedélyezve (FizMódPic1=,,,,,,Nyugta). Ezen kívül fontos, hogy a nyugtás menüpont tartalmazza a NyugtaÜgyfél paramétert, de a KiskerVevőt ne.

Paraméterek

Üzemmód