Jövedéki nyilvántartás 2017-től

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Adó > Napi folyamatok

Részletes leírás

2017.04.01.-től (a 2016. évi 68. törvény hatálybalépésétől) kezdődően a jövedéki nyilvántartást az alábbiak szerint valósítja meg a sERPa program. A nyilvántartást még a 45/2016. NGM rendelet és a 4003/2017. NAV tájékoztató szabályozza.

 

Jövedéki termékkategória

Azok a termékek kerülnek a jövedéki nyilvántartásba, amelyek be vannak sorolva a jövedéki termékkategóriába. Azt, hogy egy adott időszakban mely termékkategóriát használja a program a jövedéki nyilvántartás céljára, a vámraktár paraméterben adhatjuk meg.

 

Adóraktár jogcím kód

A jövedéki nyilvántartás 2017-től alapvetően az adóraktár jogcímek alapján működik. A szállítólevélben lévő jogcím szabályozza, hogy a szállítólevél melyik nyilvántartásba és hogyan kerül bele. Az Adóraktár jogcím bevitelben adható meg, hogy egy jogcím melyik mozgásnemben választható mint adóraktár jogcím és melyikben választható mint zárjegy jogcím. A mozgásnem bevitelben látható, hogy a mozgásnemmel felvett szállítólevelekben melyik adóraktár jogcím kód vagy zárjegy nyilvántartás jogcím kód választható, de a mozgásnemben ezek nem módosíthatók. Ha a mozgásnem fel van véve valamelyik jogcímnél és a szállítólevélben szerepel olyan termék amely jövedéki termék akkor a szállítólevélben kötelező megadni a jogcím kódot. Ha a mozgásnemben több jogcím szerepel, akkor ezek közül választhatunk, ha csak egy jogcím van a mozgásnemben, akkor fixen ez ajánlódik a szállítólevélbe. (Ugyanezek igazak a zárjegy jogcím kódokra is.)

 

Fajtakód és név

A jövedéki termék listákhoz mindenképpen fel kell vennünk egy termékkategóriát, amelybe a jövedéki termékeket be fogjuk sorolni. A termékkategória neve bármi lehet, a termékkategória általános fülén érdemes az Egyedi pipát beállítani. A termékkategória-tételeknek viszont fontos szerepük van, a kódnak egyeznie kell a törvény szerinti fajtakóddal, a névnek pedig a törvény szerinti megnevezéssel, ugyanis ezek jelennek majd meg a listákon.

 

Jövedéki mennyiség

Szintén a termékkategóriában kell megadni a jövedéki mennyiségi egységet és a jövedéki tájékoztató mennyiséget amelyekben a jövedéki listákon az adott terméket szerepeltetni kell. A jövedéki mennyiség az a mennyiség amelynek alapján a jövedéki adót számítjuk (pl.: sör esetében a HLB), a kiegészítő mennyiség egy természetes mennyiség, (pl.: sör esetében a liter).

A terméknél az átváltás táblázatban meg kell adni azokra a mennyiségi egységekre is az átváltást, amely mennyiségben a jövedéki nyilvántartásban a terméket szerepeltetni kell.

Kivétel a sör, ahol ugyanahhoz a termékhez különböző szállítások esetén különböző jövedéki mennyiség tartozhat. Ilyen terméknél be kell állítani a Gyártási számhoz a Mennyiséggel értéket. Amikor a termékből bevételezünk, akkor a gyártási szám mennyiség mezőjébe ugyanazt az értéket kell felvenni mint a szállítólevél mennyiség mezőjébe, a gyártási szám Jövedéki mennyiség mezőjébe pedig azt, hogy egy egység milyen jövedéki mennyiséget jelent. Kiadáskor ugyanezekre a gyártási számokra hivatkozva biztosítjuk a bevétel és kiadás összekapcsolását.

 

Jövedéki adó mértéke

Szintén a termékkategóriában kell megadni jövedéki adó összegét, illetve a hatósági ár jövedéki adótartalmát.

 

TKO vagy EKO szám

Azoknál a szállítóleveleknél amelyeknél TKO vagy EKO szám kell szerepeljen a nyilvántartásban, ezeket a szállítólevél VPOP kiegészítés fül Vámokmány száma mezőjében kell megadni, szintén itt lehet megadni a vámokmány dátumát.

 

KN kód

A termékhez rendelt vámtarifában lévő TARIC kód első nyolc számjegye. A jövedéki nyilvántartás működéséhez a termékekhez be kell állítani az érvényes vámtarifát.

 

Zárjegy

A program a szállítólevél tétel tulajdonságot kezeli zárjegyként. Ha a termék jövedéki termék (be van sorolva a jövedéki termékkategóriába), akkor a tulajdonság a termékre ragasztott zárjegyet jelenti, ha nem jövedéki a termék, akkor a termék magát a zárjegyet jelenti.

A zárjegy sorszáma: egyszer háromkarakteres és egyszer kétkarakteres betűjelből és hét számból álló sorszám (XXX0000000XX)

A szállítólevél bevitelben a tétel mennyisége és a benne lévő sorszámtartomány egymásnak megfelelő kell legyen.

 

A Tulajdonság bevitelben meg kell adni két tulajdonságot, amelyek a szállítólevél tételben a zárjegy sorszámtartomány kezdő és záró értéke lesz.

 

Fel kell venni egy tulajdonság csoportot, amelyben ez a két tulajdonság (is) szerepel. Itt a "Használható szállítólevélben" gridben meg kell adni azokat a mozgásnemeket amelyekben használni fogjuk.

 

Ezt a tulajdonság csoportot fel kell venni a termékhez, hogy a szállítólevelekben megjelenjen.

 

A vámraktár paraméterbe fel kell venni azt a két tulajdonságot amely a zárjegy sorszám tartomány kezdő és záró sorszámát fogja jelenteni a szállítólevélben: