Vas és acél fordított adózása

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Adó > Napi folyamatok

Vas és acél

2015-től új áfa analitika (Áfa analitika 2) került a programba a "Vas és acél", amely "Fordított" Áfa analitika 1 érték esetén választható a vevő és szállítószámla bevitelben, valamint a Kiskereskedelem modul Számlázás funkciójában. Működése hasonló, mint a "Gabona" esetén. Az Ügyfél funkcióban a "Gabona fordított áfa" mező is átnevezésre került "Gabona, vas fordított áfa"-ra.

 

Előfordulhat hogy a számlában szereplő termékhez olyan szolgáltatás kapcsolódik (pl. vas esetében ilyen lehet a vágás ...) amelynél szeretnénk ha az (az áfa tv. 70.§ (1) bekezdés b) pontja szerint) felvegye a termékértékesítés áfa tulajdonságait. Ekkor ezt a szolgáltatást Fordított / Normál áfa analitikával vegyük fel. Így az áfája fordított lesz, de a 100. vagy 101. sorokba és a 07 vagy 08 lapra nem fog odakerülni, mert a szolgáltatás nem termékértékesítés, csak a 70.§ ... miatt veszi fel a termékértékesítés áfáját. (A 07 és 08 lapra nem is tudnánk átadni, mert a szolgáltatásnak  nincs vámtarifaszáma és tömege.)

Előleg

Az új Áfa-törvény 59. §-a értelmében a kézhez vett, jóváírt előleg esetén is adófizetési kötelezettség keletkezik, úgy, hogy a jóváírt, kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza. Ez utóbbi kitétel azonban csak abban az esetben értelmezhető, ha a teljesítésre kötelezett egyben az adófizetésre kötelezett is (a vevőnél ugyanis kézhez vétel, jóváírás az előleg kapcsán nem merül fel, hiszen az előleget ő fizeti meg az eladója felé). Így abban az esetben, ha fordított adózást kell alkalmazni, akkor az előleg után nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

 

http://www.nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/ado/afa080101_hatalyos/forditott_adozas.html?pagenum=6&honap=2015_1