Év végi feladatok

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Főkönyv > Megszűnő folyamatleírások (Archív)

Év végén az alább felsorolt feladatokat ajánlott elvégezni.

 

Ellenőrizzük, hogy az árfolyam törzs egész évben folyamatosan fel van-e véve.

Futtassuk a főkönyvi feladást a teljes évre minden nap feladása üzemmódban. Ez egy nagy adatbázison nagyon sokáig is eltarthat, ilyen esetben érdemes éjjel vagy hét végén futtatni. A feladásnak hiba nélkül kell végződnie (nem szabad egy olyan bizonylatnak sem maradnia amely nem adódik fel). Ha maradt feladatlan bizonylat az audit lista segítségével megkereshetjük.

Ellenőrizzük a pénzkészleteinket, hogy devizában egyeznek-e a bankszámlakivonattal, forintban a könyveléssel.

Ellenőrizzük a vevő és szállító folyószámlákat, hogy minden számlakiegyenlítés, egyéb tétel, előleg, amely számlához kapcsolandó számlához van-e kapcsolva.

Ha a folyószámlák rendben vannak küldjünk egyenlegközlő levelet ügyfeleinknek.

Ellenőrizzük, hogy a folyószámla egyezik-e a főkönyvvel.

Futtassuk le a vevő és a szállító analitikára is az árfolyamkülönbözet-számítást a teljes évre. (Ez előtt érdemes lehet a főkönyvi feladása a "Minden nap lezárása és feladása" üzemmódban futtatni. Ez újra számolja az árfolyamokat azokban a bizonylatokban is, amelyek egymásra hivatkoznak. Ha a devizás bankokhoz pénztárakhoz és számlákhoz nem nyúlunk többet akkor futtassuk, és ez után végezzük el az év végi értékeléseket.)

Futtassuk le a készlet beállítást, újraszámol üzemmódban, ha mérlegelt és elszámoló nyilvántartási ár számítás van, Beszerzési nyilvántartási ár számolás üzemmódban, ha Beszerzési ára van beállítva a termékcsoportban. Ez egy nagy adatbázison nagyon sokáig is eltarthat, ilyen esetben érdemes éjjel vagy hét végén futtatni. Ellenőrizzük, hogy a készlet analitika egyezik-e a főkönyvvel.

Ellenőrizzük, hogy minden beruházást aktiváltunk-e.

Ellenőrizzük, hogy a tárgyi eszköz nyilvántartás az összes eszközre listázva az időszak végéig egyezik-e a könyvelésünkkel.

Ha nem lenne kitöltve, töltsük ki a pénzügyi év zárás-nyitás fülön a főkönyvi számokat.

Futassuk le az év végi zárást.

A következő év megnyitásáról az Év eleji nyitás részben olvashatunk.

 

A következő pénzügyi év megnyitása időben megelőzi az év lezárását. A pénzügyi év függő beállítások másolását és a zárás nyitást elvégezhetjük az év teljes lezárása előtt is. A zárás és nyitás akár hányszor ismételhető, az újbóli futtatás törli az előző eredményét. Ha a felhasználók nem módosíthatják azt, hogy melyik pénzügyi évben dolgoznak, akkor a felhasználó törzsben módosítsuk annál, aki már az új évben dolgozik. Ha egy-egy analitikát ellenőriztünk és többet nem akarjuk módosítani, akkor a lezárás funkcióban az analitika záró dátumát módosítsuk. A főkönyvi lezárás dátumát csak akkor módosítsuk, ha a mérleg elkészült és azt a könyvvizsgáló és a tulajdonosok elfogadták.