Piszkozat bizonylat

NyomtatásElőzőFejezetKövetkező
Vevő > Napi folyamatok

Rövid leírás

A piszkozat  bizonylat lényegében egy „előkészített” bizonylat, ami ugyan rögzítésre kerül, de nem kap folyó sorszámot. (helyette 1 millió feletti sorszámot osztunk ki.)

A piszkozat bizonylat nem számít bele a folyószámlába, nem számít bele az áfa beválásba, nem kerülnek bele a forgalmi listákba és a feladásba sem.

A rendszer így lehetőséget biztosít az előrögzítésre, következmények nélkül. Ezek a bizonylatok így tetszés szerint módosítható, úgy mintha normál bizonylat lenne. (számlát tétel nélkül továbbra sem lehet felvenni)

Részletes leírás

Tetszőleges számú piszkozat bizonylat készíthető, a piszkozatból, ha átállításra kerül akkor a piszkozat megszűnik, hiszen abból lesz normál bizonylat (állapot1=0) (azaz nem piszkozat)

A számlába Allapot1 új típus (2), előlegbekerő esetén Allapot új típus (2). (Az Alllapot1=0 jelenti a normál számlát, az 1 a visszavontat.)

Szabályok

1.Bármelyik piszkozat törölhető.

2.Utolsó számla akkor is törölhető ha van utána piszkozat.

3.Piszkozat típusú bizonylat esetén nem kerül kiírásra a bizonylatszám részbe az ideiglenes szám, hanem -------xyz lesz, mert még nincs is neki igazi száma, bizonylatszáma.

Paraméterezés

Bekapcsolható a következő bizonylatok paraméterében, sorozatonként:

Vevőszámla paraméter

Előlegbekérő paraméter

Szállítószámla paraméter

Használat

A Vevőszámla bevitelben, Szállítószámla bevitelben, és az előlegbekérő bevitelben, ha olyan sorozatot választunk ahol megengedtünk a használatát, akkor a Eszközök sávon, a Rögzítés parancs mellett aktív lesz a Piszkozat rögzítés ikon.

Ha piszkozatot készítünk, akkor a bizonylat elkészítését nem a Rögzítés gombbal kell elvégezni, hanem ebben az esetben a Piszkozat rögzítése paranccsal, amelynek hatására elmentésre kerül a bizonylat de nem kapja meg a sorozaton belüli folyó sorszámot, hanem egy ideiglenes számot, pl. 2019-BV/–––––4. (Ez nem jelenti azt, hogy épp négy ilyen bizonylat van, mert lehet hogy a ---1 és ---2 -ből már készült igazi bizonylat.)

A fenti három bevitelben, az igazi számlák után következik, így könnyedén meg tudjuk találni akár a bal oldali keresőbe, de a szűrésben is van rá szűrési lehetőség (Állapot keretben), valamint a bizonylat szám mellet kiírásra kerül.

Piszkozat nyomatása számla típussal nem lehetséges, ellenőrző lista esetén a bizonylatszámba nem kerül adat, üres lesz.

Piszkozatból igazi bizonylat készítése a Művelet: (Kitöltés) Piszkozatból bizonylat készítése paranccsal történik, ekkor a számla dátumába beajánlásra kerül a mai nap, és minden más adat ekkor még módosítható ha szükséges, a Rögzítés után kapja meg az igazi bizonylatszámot.

Egyéb

A Számlaösszesítő listán van lehetőség kilistázni például a csak piszkozat típusú számlákat.

Feladásba, listákba, automatikus üzenetbe nem kerülnek bele.

SQL szkript futtatás funkcióba figyelmeztetés adunk, ha: VevoSz + szóköz, vagy VevoSz + Enter sztringet keres, ezután megkeresi az ezt követő első Allapot1 szót. Ha ezt megelőzésen van egy újabb VevoSz szó, akkor mar hibát is jelez. Ha nem volt, akkor az Allapot1 utáni 10 karakterről kiszedi a szóközöket és keresi az elején az =0, vagy a <1-et. Ettől függően hiba, vagy megy körbe tovább az algoritmus egészen addig, amíg végül mar nem talál VevoSz szót. (Figyelmeztetés: A vevőszámlából a piszkozat bizonylatok is az eredménybe kerülhetnek.)

 

Képekben