Az oldal megtekintéséhez kérjük, engedélyezze a JavaScriptet.

Nagy Machinátor súgó

Az év során felmerülő jogszabályi változásokkal összefüggő információkról, módosításokról olvashatnak az alábbi topicban:

 

Tartalomjegyzék (kattintásra a témára ugrik):

Szociális hozzájárulási adókedvezmények és KIVA kedvezmények változása

Az elmúlt időszakban több kérdés, kérés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a szocho illetve kiva kedvezmények igénybe vehetőek-e pl. betegszabadságra fizetett összegre.

A témában állásfoglalást kértünk a NAV-tól, amely szöveget változatlanul alább megtalálják.

Ennek alapján a szocho kedvezmények és a kiva kedvezmények esetében is központi beállításként az alábbi jogcímképlet került a programba:

J*-J180[015]-J9900*-J8942-J1060-J1515-J1610-J1611-J1620-J1990-J5500-J5600-J92013-J192096-J192*

Vagyis a fenti képletben mínusszal szereplő jogcímekre a program alapértelmezetten nem számfejt kedvezményt. Így többek között az alábbi bér elemekre:

jubileumi jutalom

betegszabadság

külföldi és belföldi kiküldetés napidíja

végkielégítés

felszolgálási díj munkavállaló részére kifizetett összege

versenytilalmi megállapodás

üdültetés saját üdülőben

minden jövedelemként adózó juttatás vagy költségtérítés (pl. helyi és helyközi utazási bérlet, munkáltató általi befizetések önténtes egészség- és nyugdíjpénztárba, iskolakezdési támogatás, stb.)

 

A központi képletben 2024. januártól érvényes a fenti jogcímképlet, így amennyiben szükséges, kérjük, hogy a januári és februári számfejtéseket futtassák újra azoknál, akiknél ez szükséges lehet.

A felhasználó a jogcímképletet módosíthatja, azonban a módosítás csak a Számfejtés paraméterekbe való újabb belépésig, vagy a terminál újraindításáig lesz érvényben.

 

NAV állásfoglalás:

E-iktatószám: e-770913(43)
 
Tisztelt Ügyfelünk!
 
Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.
 
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Kiva tv.) alkalmazásában az adókedvezmény kiszámításánál a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető (bruttó) munkabért a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben (a továbbiakban Szt.) foglaltak alkalmazásával kell meghatározni.
 
Azok az egyéb bevételek, amelyek személyi jellegű egyéb ráfordításként számolandók el (p. helyi közlekedési bérlet, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba a munkáltató által befizetett összeg, munkavállaló javára fizetett adóköteles személybiztosítási díj, betegszabadságra fizetett távolléti díj, stb.) az Szt. értelmében nem minősülnek munkabérnek, így a bérköltségnek sem részei és ebből következően az adókedvezmény alapjául sem szolgálhatnak (Szt. 3. § (7) bekezdés 3. pont, 79. § (2) bekezdés).
 
Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.
 
 
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Adójogi és Tájékoztatási Főosztály
 

 

KSH OSAP 1405, 8073-as adatszolgáltatások és Rehabilitációs hozzájárulás lista (3.1.189.86772)

Aktualizálásra kerül a 1405-ös KSH adatszolgáltatás tartalma az KSH idei útmutatójának megfelelően, amelyben a változások az alábbiak:

-A szervezetre vonatkozó második kérdés válaszlehetőségei kibővültek

-Az apanap megváltozott szabályozásának megfelelően a második öt apanapra járó távolléti díj a kereset része

Újdonságként elérhető a 8073 - Adatszolgáltatás az egyéni bérekről és keresetekről az 1-4 fős vállalkozások és a kis nonprofit szervezetek számára KSH adatszolgáltatás, amelyet próba jelleggel, egyszer kér a KSH az érintett szervezetektől.

Mindkét adatszolgáltatásból XML generálható és feltölthető a KSH rendszerébe.

Valamint elérhető a Rehabilitációs hozzájárulási lista is.

KSH adatszolgáltatások 

KSH adatszolgáltatások

Változott a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások közterheinek bevallása (3.1.189)

Az Szja törvény változásával a fenti juttatások közterheit negyedévente kell bevallani a 08-as bevallásban - két esettől eltekintve, amikor a havi bevallást kell követni továbbra is.

 

"69. §

...

(5) A közterheket a kifizetőnek – eltérő rendelkezés hiányában –

 a) a juttatás hónapját magában foglaló negyedév kötelezettségeként;

 b) a 70. § (5) bekezdése szerint adókötelezettség alá eső érték után az adóévre elszámolt éves összes bevétel megállapítására előírt időpontot követően az elszámolt éves összes bevétel megállapítása hónapjának kötelezettségeként;

         c) a 70. § (7) bekezdése szerinti esetben az ott említett meghaladó rész után a juttatás hónapja kötelezettségeként;

         d) az a) ponttól eltérően, ha a magánszemély béren kívüli juttatásra jogosító jogviszonya úgy szűnik meg, hogy a megszűnéskor a munkáltatótól az adóévben szerzett béren kívüli juttatások együttes értéke az éves rekreációs keretösszeget meghaladja, a meghaladó rész után a jogviszony megszűnésekor, a megszűnés hónapja kötelezettségeként, a meghaladó rész után béren kívüli juttatásként már teljesített közteher beszámításával kell megállapítania és a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre kell bevallania és megfizetnie."

 

A negyedéves bevallási időszak nem csak az szja, hanem a szocho tekintetében is alkalmazandó, mivel a Szocho törvény nem rendelkezik külön a bevallásról, az alábbi pont pedig ezt írja:

 

"1. §

...

(4) Az (1)–(3) bekezdésen túl adófizetési kötelezettség terheli az Szja tv. szerint külön adózó jövedelmek közül

         a) a béren kívüli juttatások [Szja tv. 71. §],

         b) a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások [Szja tv. 70. §],

         c) a kamatkedvezményből származó jövedelem [Szja tv. 72. §]

Szja tv. szerinti adóalapként meghatározott összegét."

 

Mivel az szja adóalap negyedévente keletkezik, így a juttatást terhelő szochot is negyedévente kell megállapítani és bevallani - a kivételektől eltekintve. Ezt támasztja alá a NAV által 2024. január 22-én közzétett információs füzet a szociális hozzájárulási adóról.

 

A bevallás legyűjtésekor a kötelezettségek automatikusan a hónapban vagy a negyedévben kerülnek megállapításra. A gyűjtés alapjául szolgáló algoritmus és működés a Cafetéria topicban olvasható.

Nyomtatványok (3.1.189)

Jelenleg az alábbi nyomtatványok érhetőek el:

o2408

oköltségvetéssel szembeni kötelezettség lista

oköltségvetéssel szembeni kötelezettség lista - EV

oköltségvetéssel szembeni kötelezettség lista - EV átalányadózó

o2458

Foglalkoztatási igazolás (3.1.188 - január 17.)

2024. január 1-től a munkaviszony megszűnésekor Foglalkoztatási igazolást kell kiadni, amelynek tartalmát az 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról (Flt.) 36/A § szabályozza.

Az igazolás tartalmi részletei az NFSZ oldalán olvashatóak.

A programból elkészíthető az igazolás a kilépő dokumentumok részeként.

Az igazolás tartalmának részleteit a fenti linken olvashatják.

Nyomtatványok (3.1.187.86136 - január 10.)

Jelenleg az alábbi nyomtatványok érhetőek el:

o23M30

oKifizetői igazolás

Nyomtatványok (3.1.187 - január 3.)

Jelenleg az alábbi nyomtatványok érhetőek el:

o24T1041

o24T1042E

obérösszesítők

oRehabilitációs hozzájárulás lista 2024

oKilépő adatlap

oBelépő adatlap

oJárulékigazolás egy és több személyre

onyilatkozatok

Szociális hozzájárulás adó kedvezmény és KIVA kedvezmény változása kutató és doktori képzésben részt vevő személyek után (3.1.187)

2024.01.01-től változik a "Kutató foglalkoztatása"  szociális hozzájárulási adó kedvezmény.

A maximális kedvezmény alap egységesen a minimálbér kétszerese  - korábban kutatók esetében 500ezer Ft, a doktori képzésben részt vevők esetében 200ezer Ft volt.

A kedvezmény mértéke egységesen a szociális hozzájárulási adó adómértéke, azaz 13%.

2024-től ilyen foglalkoztatás esetén új Kedvezményes járulékfizetést kell rögzíteni a Személy törzsben: Doktori/phd (2024) - ez előző kedvezményeket 2023.12.31-el le kell zárni.

Kedvezményes járulékfizetés

Kedvezményes járulékfizetés

Egyéni vállalkozók szünetelése esetén fizetendő járulékok változása (3.1.187)

A 2023. évi LIX. törvény a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról módosította a Tbj. törvény 40.§ (4) f) pontját, amely értelmében az egyéni vállalkozó csak akkor mentesül a minimum járulék megfizetése alól, ha a hónap egészében szünetelteti a vállalkozást.

Ez alapján tehát a szünetelés megkezdésének és befejezésének hónapjában a minimálbér vagy a garantált bérminimum alapján köteles megfizetni a járulékokat, ha az egyéni vállalkozásban biztosított.

A törvény átmeneti rendelkezési alapján ez a szabály nem vonatkozik azokra, akik a szünetelést még a 2023. évben megkezdték.

Tehát ha az egyéni vállalkozó 2024. január 15-től április 7-ig szünetelteti a tevékenységét, akkor január és április hónapokra a minimálbér vagy garantált bérminimum alapján kerül megállapításra a minimum járulékfizetés, február és március hónapokra nem kell minimum járulékot fizetni.

Azonban, ha a a vállalkozó 2023. december 17-től szünetelteti a vállalkozást 2024. április 7-ig, akkor 2023. decemberre és 2024. áprilisra a biztosításban töltött napok számával arányosan kell minimum járulékot fizetnie, január, február és március hónapokra pedig mentesül a minimumjárulék megfizetése alól.

 

A programban az egyéni vállalkozó szüneteltetésének időtartamát fel kell rögzíteni a Személy törzs / Tartós távollét menüpontba, Fizetés nélküli szabadság típussal, és 51-es szünetelés kóddal. Az átmeneti rendelkezés miatt a 2023-ban kezdőd, de 2024-re átnyúló szünteléseket is már fel kell ide rögzíteni, majd ha szükséges, akkor a havi adatokat és a bérelemeket újrageneráltatni.

 

A frissítés után a program a fentiek szerint működik, a felhasználónak egyéb teendője nincsen.

Adómentes reprezentáció, üzleti ajándék borászati termékek esetében KIVA hatálya alatt (v3.1.187)

A Kormány 451/2023. (X. 4.) Korm. rendelete alapján 2023.11.16-tól adómentes - azaz SZJA és szociális hozzájárulási adó alól mentes - a rendelet szerinti borászati termékek reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása.

A fenti juttatás számfejtéséhez létrehoztunk egy központi jogcímet: J92095 - Repr., üzleti ajándék adómentes      '23

A KIVA hatálya alá tartozó cégek esetében pontosították a jogszabályt, beemelésre került az SZJA törvénybe, így január 1-től számukra is adómentes a juttatás, a fenti jogcímet tudják erre használni.

Foglalkoztatói igazolás megszűnése

A Foglalkoztatói igazolás beküldése ÁNYK rendszeren keresztül legkésőbb 2023. december 31-ig lehetséges. Ezt követően a MÁK nem fogadja be az így igényelt ellátásokat.

Az ellátások igényléséhez használható új nyomtatványt (EB_IGBEJ_01) kizárólag manuálisan lehet kitölteni, így a programból való adatexportálásra a továbbiakban nem lesz lehetőség.

További információ itt található.

Összegszerű változások (v3.1.187)

Összegszerű változások:

 

Minimálbér

266 800 Ft

Garantált bérminimum

326 000 Ft

EFO mentesített keretösszeg (minimálbér)

15 951 Ft

EFO mentesített keretösszeg (garantált bérminimum)

19 487 Ft

KSH átlagkereset

576 601 Ft

Minimum járulékkiegészítés (havi összeg)

80 040 Ft

Minimum járulékkiegészítés (napi összeg)

2 668 Ft

Közfoglalkoztatott minimálbér

133 400 Ft

Közfoglalkoztatott garantáltbérminimum

163 000 Ft

Személyi adóalap kedvezmény havi összege (bérelemben ezt kell rögzíteni)

88 900 Ft

Egészségügyi szolgáltatási járulék (havi összeg)

11 300 Ft

Egészségügyi szolgáltatási járulék (napi összeg)

380 Ft

Egyéni SZHA éves keretösszeg

6 403 200 Ft

Rehabilitációs hozzájárulás mértéke

2 401 200 Ft

Naptár 2024-re (v3.1.186)

15/2023. (VII. 13.) GFM rendelet a 2024. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről

 

...

2. § A 2024. évi munkaszüneti napok körüli – a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó – munkarend a következő:

a) 2024. augusztus 3., szombat munkanap

2024. augusztus 19., hétfő pihenőnap

b) 2024. december 7., szombat munkanap

2024. december 24., kedd pihenőnap

c) 2024. december 14., szombat munkanap

2024. december 27., péntek pihenőnap

...

A munkaszüneti napok és a mozgó ünnepek beállításra kerültek, a felhasználónak nincs teendője.