NM: Jogszabálykövetési tájékoztató

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a szociális hozzájárulási adó változásához kapcsolódó, Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszer 153-as verziójában elkészült fejlesztéseket. A 153-as verzió  július 05-től következő verzióként letölthető a Partnerközpontunkból. A Nagy Machinátor 153-as verziója már tartalmazza a 2021. július 1-én megjelent új 2108-as (v 6.0) változásait is.

SZÉP kártya szocho mentesség év végéig

2021. december 31-ig meghosszabbításra került a Széchenyi Pihenő Kártya kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összegek szocho mentessége és emelt összegű éves keretösszege.
A 3.000.000.029-es kódú egyedi kedvezményt kell július 1-től rögzíteni az érintett dolgozókhoz.

Reprezentáció és üzleti ajándék szocho mentessége

2021. június 10-től 2021. december 31-ig nem terheli szociális hozzájárulási adó a reprezentáció és üzleti ajándék juttatásokat.
A J92092-es jogcímet kell továbbra is használni a számfejtéshez. Ez a jogcím június hónaptól nem tartalmazza az S151414-es százalékos vezérlést.

Tanulószerződéses jogviszony szocho mentessége

A NAV tájékoztatása alapján:
A kifizetőnek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a tanulószerződéses foglalkoztatásra kifizetett díj után. Ez a szabály a 2021. június 10-től kifizetett jövedelemre már alkalmazható.

A kötelezettségeiket minimálbér alapján teljesítő főfoglalkozású egyéni és főfoglalkozású társas vállalkozók minimum SZOCHO alap változása

Háttér információ:

A 2021. évi LXIX. törvény egyes adótörvények módosításáról 88. § g) pontja alapján 2021.06.10-től kezdődően azok a társas vállalkozóknak, akik a minimálbér alapján kötelezettek a minimumok megfizetésére, már nem a tárgyév 1. napján, hanem a tárgyhónap 1. napján érvényes minimálbér alapján kell a szociális hozzájárulási adót megfizetniük.

A 2108-as bevallás 6.0 verziójának kitöltési útmutatója alapján a tárgyhavi minimálbérrel történő számítást július hónaptól kell csak alkalmazni!

Program működés:
A fentiek alapján a 153-as frissítéssel júliustól új dátumfüggő paraméterek kerülnek a programba. A program a frissítés után júliusi hónaptól már a hó elején érvényes minimálbér alapján állapítja meg a minimum szocho fizetési kötelezettséget.

 

A fenti változásokkal kapcsolatban rövid összefoglalót az ERP rendszerünk súgójában olvashatnak.