Életünk az irodán kívül – Az erdélyi Mikuláskaraván

Kollégáink a legváltozatosabb módon kombinálják ezeket: többek közt egy gyorsasági versenyzőnő, egy jógaoktató, kutyamenhelyi önkéntes és néhány fő félmaraton futó éppúgy erősíti sorainkat, mint rendszeres véradóink és a jótékonysági Mikuláskaraván egyik oszlopos tagja.

Szeretnénk jobban bemutatni őket, ezért úgy gondoltuk, ideje elindítani egy cikksorozatot: kezdjük is a legaktuálisabbal – Seres Ferenc kollégánk szívügyével – a Mikuláskaravánnal!

Mikuláskaraván

A jótékonysági akció keretében magyarországi önkéntesek immár 15 éve minden évben több tonnányi élelmiszert és több ezer mikuláscsomagot gyűjtenek Böjte Csaba ferences rendi szerzetes árvái és hátrányos helyzetű gyermekei javára.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Erdélyben 80, Magyarországon 3 intézményt – például anyaotthont, óvodákat, bentlakásos és napközi otthonokat, iskolákat- működtet, így körülbelül 2.400 főről gondoskodnak. Plusz a „Missziós programban” közel 600 gyermeket segítenek a saját családi körükben nevelkedni. Ezeken felül 2017 óta további helyszíneket „vett pártfogásba” a program: több erdélyi kórházban is meglátogatták a gyerekosztályokon fekvő kis betegeket.

Az alapítvány égiszén belül működő Mikuláskaraván természetesen idén is ellátogatott Erdélybe: 2018 decemberének első hetében körülbelül 6 millió forint értékű ajándékot tudtak szétosztani a több mint 80 helyszínen.

Seres Ferenc kollégánk (bal szélen) is a Mikulás segítője!

A Mikuláskaraván fő szervezője Jendrolovits Gábor: Ő koordinálja a gyűjtést, a szállítást és a szétosztást is, de munkáját 32 önkéntes segítő támogatja. Köztük ERP tanácsadó kollégánk, Seres Ferenc.

PROGEN: Hány éve csatlakoztál a Mikuláskaravánhoz?
Seres Ferenc: 10 éve.

PROGEN: Mi inspirált a jótékonysági munkára?
Seres Ferenc: A ferences lelkület, kedves ismerősök és közös cél.

PROGEN: Milyen feladatokat látsz el a programban?
Seres Ferenc: Szállítás, csapatvezetés, navigálás, adomány gyűjtés és szervezés. Utunkat a Renault Hungária felajánlásával tudtam teljesíteni egy Master kisteherautóval. Régi, kedves ügyfelünktől, a Lucart Kft-től pedig kaptunk 6 raklap toalettpapírt is, szintén felajánlással.

PROGEN: Melyek voltak a számodra legemlékezetesebb pillanatok az elmúlt évek Mikuláskaravánjaival kapcsolatban?
Seres Ferenc: Minden ünnep emlékezetes, bárhol járunk. Amikor 200 körüli gyermek együtt énekeli a Mikulásváró éneket Déván vagy Petrozsényben, szem nem marad szárazon.

PROGEN: Jövőre is számíthat rád a Mikuláskaraván?
Seres Ferenc: Ez nem kérdés!

A Mikuláskaravánról az M1 november 29-i Híradója is beszámolt, az alábbi Médiaklikk linken találhatják a tudósítást. (02:12-nél tűnik fel kollégánk, aki épp’ ellenőrzi a szállítmányt a háttérben.)

Déváról élőben is közvetítettek 2018 december 6-án este: A YouTube-on megtekinthető a felvétel.

A 2018-as túráról szóló rövid videó ITT megtekinthető.