serpa 3.0.98 frissítés

sERPa 3.85 fejlesztési ciklus

A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a honlapon található fejlesztési tájékoztatóból, vagy az internetről is elérhető 3.85 sERPa program Súgójából.

Megvalósult jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

Automatikus üzenetek:

– Új értesítés küldhető sERPa verzió frissítés néven. Adatbázis frissítése után a rendszer automatikus értesítést küld a folyamat elvégzéséről. Azok a felhasználók kapnak üzenetet, akiknél rögzítve lett a kérelem. Ennek segítségével tudunk üzenet küldeni például egy VPN-nel dolgozó kollégának, hogy frissítés történt és a sERPa indítás előtt kliens frissítés fog történni.

– Annak érdekében, hogy az adatbázisok mérete optimalizálható legyen, lehetőség nyílik a régi napló táblák törlésére. Ehhez egy új automatikus üzenet készült, amely az ütemezett törlésekről küld üzenetet: Értesítés/Keretrendszer/Naplók törlése (ütemezett) néven. A megszokott ütemezési beállításokkal a További adatok fülön beállítható, hogy mely naplók tartalma kerüljön törlésre, hány napig visszamenőlegesen maradjanak meg az adatok és hogy (amely naplóknál értelmezhető) a hibás sorok is törlésre kerüljenek-e.

Főkönyv – Listák/Számlatükör:

A számlatükröt kiegészítettük a Beszámoló adatok megjelenítésével. Ezzel lehetővé vált a Beszámoló paraméterezést Excel művelettel csoportosítani (pivot), így a nagy méretű egyedi számlatükrök paraméterezését ellenőrizhetőbbé tettük.

Bérszámfejtés:

Hóközi táppénz kifizetés: Elkészült a táppénz és GYÁP esetén a hóközi számfejtésnek és kifizetésnek a lehetősége. A hóközi számfejtésekben a „Módosítás pénzbeli ellátás alapján” művelettel automatikusan hozzákapcsolhatjuk a számfejtéshez a még le nem számfejtett pénzbeli ellátásokat. A napok ellátás szerinti jelölése ettől függetlenül továbbra is a megszokott módon a hóvégi számfejtésben történik.

SZÉP kártyával kapcsolatos változások: A Kormány a 76/2018. (IV. 20.) számú rendeletében módosította a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait. Fontos változás, hogy 2019. januártól a munkáltatóknak a SZÉP Kártyás juttatásokat a munkabérhez hasonló módon közvetlenül a munkavállalók, alszámlánként (zsebenként) különböző SZÉP Kártyás számláira kell majd utalniuk. A munkáltató számára a munkavállaló kötelezettsége a SZÉP Kártyás pénzforgalmi számlaszámai alszámlánkénti (zsebenkénti) megadása. Ehhez elkészült a személy törzsben a bankszámlaszámoknál a típus választás: Itt saját, illetve a három SZÉP kártya alszámlánkénti bankszámlaszám típus választhatjuk ki. Az új bankszámlaszámok rögzítésének megkönnyítésére lehetőség van azokat egy új segédszkript segítségével excel táblázatból beimportálni a programba. A SzemelyBankszamlaImport szkript az excelben megadott személy kód alapján a bankszámlaszámok és a bankszámlaszámok típusa (Saját, SZÉP-Szálláshely, SZÉP-Vendéglátás, SZÉP-Szabadidő) megadásával feltölti az adatokat a személy törzsbe.

Iratkezelés:

Iratgyűjtő: Az évváltás közeledtével az Iratkezelésben is szükséges lesz az új évnek megfelelő Iratgyűjtő mappákat generálni. Amennyiben iratgyűjtőink a baloldali keresésben csoportokba (levelekbe) vannak rendezve, egyszerű jobb klikk menüparanccsal másolhatóvá és beilleszthetővé vált. (Irat 2018 > Irat 2019)

Készlet:

Számos apró, de a gyorsabb, kényelmesebb használatot támogató fejlesztés készült a Terméktörzsben. Például Termékfa szűrésnél a „Szerepel” pipa 3 állásúra módosult annak érdekében, hogy ne csak figyelmen kívül hagyhassuk a termékfa besorolást, hanem szűrhessünk kifejezetten a megadott értékbe be nem sorolt termékekre is. További könnyítés, hogy a Gyárthatóság is csoportosan kezelhető tulajdonság lett a Használhatóság kitöltése művelet segítségével. Szintén a Terméktörzset érintő módosítás, hogy az Eladási ár abban az esetben is látható marad, ha az adott termék beállítása szerint nem használható eladáskor.

sERPaMobil:

A sERPaMobil használatát könnyítő fejlesztések is készültek a ciklusban, amelyek a mobil felületen történő leltározásnál, bevételezésnél jelentenek segítséget:

Leltár bevitelben a Talált tétel fülön, Ellenőrizendő mező: A talált tételek Ellenőrizendőre állíthatók, így olyan tétel is menthető, amelynek nincs kitöltve minden adata. Addig azonban, amíg ezt fel nem oldjuk, a leltárbizonylat nem feldolgozható. Elsősorban azért, hogy a mobil felületen kitöltött leltárbizonylat tétel hiányzó adatait pótolni lehessen az asztali felületen.
Leltárban az ismeretlen gyártási számmal felvett tétel ellenőrizendőként kerül mentésre: Így a leltárbizonylat nem lesz feldolgozható a hiányzó adatok kitöltéséig, azért, hogy a mobil felületen is jól kezelhessük a gyártási számokat és azok tulajdonságait.
– Az Intrastat működését támogatja, hogy a sERPa Mobil Bevitel funkcióban módosítható az ügyletkód: Alapértelmezésként a raktárban megadott külföldi beszerzés mozgásnem alapértelmezett ügyletkódját ajánljuk.