Nagy Machinátor 3.1.157

Tájékoztatjuk, hogy elérhető a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszerünk aktuális 156-os és következő 157-es verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 157-es verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó topikokban és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Bérszámfejtés

Szakképzési hozzájárulás kedvezmények változása
A NAV újabb – immáron sokadik állásfoglalása alapján változott a szakképzési hozzájárulási kedvezmények számfejtése. A részletes beállítások miatt kérjük, olvassák figyelmesen végig leírásunkat. Az elvégzett fejlesztésekről külön hírlevelünkben küldtünk tájékoztatást.

Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak számfejtése
Szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló szabadságának és betegszabadságának kezelési lehetősége megváltozott a programban.
A részletes beállítások miatt kérjük, olvassák el a Tanuló foglalkoztatási formák súgó fejezetet.

Munkaviszony vége mező kitöltésének korlátai (B_SZTG)
A Személy törzs / Alapadatok ablakban található Munkaviszony vége és Munkaviszony eleje mezők hamarosan megszüntetésre kerülnek, mivel a jogviszony ablakban szereplő dátumok teljesen átveszik a helyüket. Így javasoljuk, hogy a továbbiakban ne töltsék ki ezeket a mezőket!

Ha a fenti mezők mégis kitöltésre kerülnek, akkor a kivezetés megkönnyítése érdekében a mező tartalmát illetően ellenőrzés történik. Az ellenőrzés a súgóban olvasható példán keresztül kerül bemutatásra. Kérjük, hogy az üzenetek megjelenésekor, annak tartalmának megfelelően járjanak el. A korábban kilépett dolgozók esetében, ahol már ezek a mezők esetleg kitöltöttek, nincsen a felhasználónak teendője. (Azonban, ha egy ilyen személy módosításába belelépünk, a mező tartalmára vonatkozó ellenőrzés ekkor is lefut, és ha helytelen adat szerepel, figyelmeztet.)

Mezőgazdasági őstermelő minimum járulék kiegészítése (B_SZTG)
A mezőgazdasági őstermelőknek nem kerül minimumjárulék kiegészítés megállapításra azokra a hónapokra, amikor nincsen felvásárlási jegy rögzítve. Akkor tekinti a program őstermelőnek a személyt a program, ha a További alapadatok / Őstermelő kód mező kitöltött.

Belépő dolgozó adatlap (B2_BEVAL)
A Belépő dolgozó adatlap bevitelében csak az első hónap tekintetében lehetett megadni a levont járulékkedvezményt. Javításra került az összesítő sorok automatikus számolása is.

Adóalap kedvezmények bérelem – Kifizetés mező értéke (B_HAM)
A Számfejtés paraméterek / Adó paraméterek blokkban megadott kedvezményes jogcímek esetében, ha azok bérelemként kerülnek felvételre, akkor a Kifizetés mező értéke automatikusan Automata értéket vesz fel, valamint a mező nem szerkeszthető.
Központi paraméterezés esetében ezek a következő jogcímek:
– Családi adóalap kedvezmény – J8110;
– Első házas adóalap kedvezmény – J8112;
– Személyi adóalap kedvezmény – J8100

Szabadságmegváltás összege órában való szabadságnyilvántartás esetén (B_HAM)
Amennyiben a szabadság elszámolás típusa=órában, abban az esetben szabadságmegváltás (J1700) felvételekor a napi távolléti díj összegével került felszorzásra a megváltható szabadságos órák száma. Javításra került, és már a távolléti óradíjjal számol a program ilyen esetben.

Logisztika

Biancocikk-kezelés

• Biancocikk a vevőrendelésen
Biancocikk-kezelés abban az esetben nyújt segítséget, amikor a vevő által megrendelt terméket nem lehet azonosítani a rendelés felvétele során.
Ez akkor következhet be, ha vagy:
– nincs belistázva a termék saját cikktörzsünkbe, de áruljuk;
Ez a helyzet általában akkor áll elő, amikor a gyártó katalógusa alapján történik a termék kiválasztása (Pl.: Tapéta, függöny).
– a rendelés rögzítőjének nincs meg a megfelelő szakmai tudása rendelt termék azonosítására.

A fenti esetekben a vevőrendelést nem lehet a végleges cikkszámra felrögzíteni, helyette egy ún. biancocikk kerül a rendelésbe.
Ilyenkor a termék azonosítására vonatkozó adatokat a vevőrendelés rögzítője vagy
– a tételmegyzésbe rögzíti fel vagy
– Extramező adatlapot tölt ki.

• Biancocikk a szállítórendelésen
Biancocikk-kezelés során előfordulhat, hogy a szállítói megrendelésen nem lehet feltűntetni a szállító cikkszámát, csak azokat az adatokat, amelyek alapján csak a gyártó tudja azonosítani a terméket a saját cikktörzsében.
Azokon a helyeken, ahol a saját cikkszám felépítése a gyártói cikkszám felépítésétől függ, és a katalógus alapán nem lehetett meghatározni, hogy mi lesz a szállítói cikkszám, a szállítórendelésen is a Biancocikk adatait kell feltüntetni.
Ebben az esetben a gyár visszaigazolása előtt nem történik meg a cikk belistázása a saját cikktörzsbe. Ennek következtében a gyár felé leadott szállítórendelésen sem lehet feltűntetni még a végleges cikkszámot, a szállítói megrendelésben csak a biancocikk-számot lehet megadni.
Amint a gyár visszaigazolja a gyártást, megteremtődik a lehetősége a cikk belistázásának, és utána a szállítórendelésben megtörténhet a biancocikk lecserélése. A Biancocikk-kezelés során el lehet érni, hogy a szállítórendelésen történt cikkszám módosítás után a program lecseréli az összes kapcsolódó rendelésen a cikkszámot.

Biancocikk lecserélése

Részletes leírás az ERP rendszerünk súgójában olvasható.

Szállítószámla iktatás válogatott szállítólevél tételekből
A Raktárforgalom kezelésben új művelet: Tételes számlagenerálás.

Az új lehetőség abban az esetben tud segítséget nyújtani, amikor kiderül, hogy az egyszerre beérkezett árut, amely a Nagy Machinátorban egyetlen szállítólevélen található, a szállító több számlán számlázza le. Ez idáig egy szállítólevelet kompletten lehetett az iktatás során felhasználni. Az új lehetőségnek köszönhetően, a raktárforgalom szűrésben le lehet szűrni azokat a bevételezéseket, amelyekre még nem küldött számlát a szállító. Amennyiben azt látjuk, hogy a számlán nem szerepel minden tétel, a tételek kiválasztása után lehet az iktatást végrehajtani.

Kosaras értékesítés kitöltése meglévő szállítólevélről
A kosaras értékesítésbe be lehet vonni egy (vagy több) meglévő ki nem számlázott értékesítés szállítólevél tartalmát.
Ha a Kosár paraméterek/Művelet paraméterek/Bizonylatok betöltése helyen a Szállítólevél=Van szerepel, megadandó egy szállítólevél szűrés, amely tartalmát fogja (a kosár ügyfelét figyelembe véve) felajánlani kitöltésre.
Ténylegesen csak abból a mozgásnemből lehet kitölteni, mely meg van adva a Kosár paraméterek/Kosár paraméterek/Művelet paraméterek helyen a Mozgásnem mezőben. Ezen kívül amennyiben a kitöltendő szállítólevélben van telephely, csak akkor tölthető ki belőle kosár, ha az ügyfélválasztásnál ugyanaz a telephely lett megadva. Kitöltés közben megválasztható, hogy a forgalmi árral történjen a tételek létrehozása, vagy az aktuális engedményrendszer szerint újra generálódjon. A kosárba került tételek nem módosíthatók és kizárólag számla készíthető belőlük.