sERPa 3.0.116

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.116-os verziója! A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 3.0.116-os sERPa Súgóból.

Felhívjuk Partnereink figyelmét, hogy 2021. novemberétől változni fognak a sERPa vállalatirányítási rendszerünk működésének rendszerkövetelményei: megszűnik az SQL szerver 2014 adatbázis-kezelő sERPa támogatása! A változásról részletesen korábbi hírlevelünkből tájékozódhatnak.

Kiemelt jelentősebb fejlesztések, jogszabálykövetések
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe

Keretrendszer

A 64 bites áttérés elkészült fejlesztései
Március végén adtuk hírül, hogy modernizációs programot indítottunk, melynek keretében a Kezelőfelület több elemének megújítását is tervezzük. Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy ennek egyik lépéseként elkészültünk a HTML szerkesztő átalakításával.
A bővített funkcionalitásából szeretnénk kiemelni a helyesírás-ellenőrzést és a szövegfelismerést. Az új lehetőségeknek nagy hasznát vehetik a felhasználók például egy Ügyfél vagy Termék leírás, Automatikus e-mail készítésénél, vagy épp az Eseménykezelésben egy Akta esemény megírásánál.

A HTML szerkesztő működéséről további hasznos információkat olvashatnak a sERPa súgóban.

Emellett számos helyen találkozhatnak a programban az újításokkal. Átalakult a Képszerkesztő, ikonokat kapott a beviteli mezők, jobb klikkel elérhető, felbukkanó menüje, megtörtént a bal oldali kereső ablak ikonjainak cseréje, és a teljes programban megújult a Táblázat (grid) kezelés.

 

Bérszámfejtés

Levonás lekérdezés lista
Kifejlesztésre került a Levonás lekérdezés funkció adatainak lista formában történő nyomtatásának lehetősége, mely egy új „Levonás lekérdezés lista” funkcióban érhető el. Ennek segítségével könnyen listázhatjuk a dolgozóink levonásaira vonatkozó adatait. Két listaváltozatban van lehetőségünk nyomtatni: Alapértelmezett és Bővített. A Bővített változat tartalmazza a számfejtésenkénti levonásokat is. Bővebb információ a sERPa integrált vállalatirányítási rendszerünk súgójában olvasható.

CSED mértékének emelkedése
A jogszabálykövetéssel összefüggő információk itt olvashatók.

SZÉP kártyák, reprezentáció és üzleti ajándék juttatásokat érintő szociális hozzájárulási adóval összefüggő változások
A jogszabálykövetéssel összefüggő információk itt olvashatók.

Tanulószerződéses jogviszonyt érintő szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos változás
A jogszabálykövetéssel összefüggő információk itt olvashatók.

Pénzügy

Szerződéskezelés – Szerződés tétel megjegyzés formázás
Szerződésből történő számla készítéskor módosítottuk a számla tétel megjegyzés generálásának algoritmusát. Ezáltal a mértékegység részletesebb formátumban kerül megjelenítésre.

Vevőanalitika: Vevőszimport sql szriptbe ügynök importálás
Bővítettük a VevoSzImport segédszkript algoritmusát egy új ügynök kód opcióval, amely segítségével a vevőszámlán lévő ügynök mező kitöltésére is lehetőség van.

Komissió

Komissió generálás
Új fejlesztésünk a Komissiót használó ügyfeleink rendelés kezelési feladatainak támogatására készült. Segítségével lehetőség nyílik arra, hogy csak olyan rendelésekre generáljanak komissió utasítást, amelyek már bizonyos ellenőrzéseken (pl: előre fizetés beérkezésének ellenőrzése, credit check, stb.) átestek. Komissió generálás funkcióban használható az új, További adat szűrés lehetőség. Három mező segítségével lehet különböző logika alapján szűrni: További adat típus, További adat szöveg, Kizárás. Az ezen mezőkben beállított értékek szűrési eredményre gyakorolt hatásának algoritmusa a funkció súgójában olvasható.

Rendelés-nyilvántartás

Több raktárral, vagy bolttal rendelkező ügyfeleink munkáját segíti alábbi négy fejlesztésünk, melyek eredményeként szabályozhatjuk a belsőrendelések diszponálásának, esetleg tovább rendelésének módját.

Belsőrendelés diszponálása Automatikus üzenet típus
Rendelés – Belső rendelés diszponálása automatikus üzenetbe került egy Csak foglaltak diszponálása pipa. Igaz értéke esetén a belsőrendelés tételéből csak annyit diszponál automatikusan a program, amennyire a tételben rendelésfoglalás is van. Akkor lehet hasznos, ha a belsőrendelést kiszolgáló raktárban készlet szűke van és az árut váró raktárba csak annyi árut akarunk átküldeni, amennyire ott feltétlenül szükség van, mert (vevő)rendelés vár rá.

Diszponálás funkció
A funkció Párbeszédablaka két mezővel is bővült:
Minimum készlet figyelés: Ezzel a pipával azt lehet szabályozni, hogy a diszponálandó mennyiség ajánlásakor a program figyelembe vegye-e azt, hogy a kiszolgáló raktárban mennyi a minimum készlet (amire ennek a raktárnak is szüksége van) és csak annyit foglaljon le egy adott rendeléstétel számára, amennyivel még a kiszolgáló raktárban is marad megfelelő mennyiségű áru.
Belső diszponálandó: 3 értékből lehet választani.
– Összes: ez az alapértelmezett megszokott működés. A rendelkezésre álló szabad készlet erejéig igyekszik kielégíteni a rendelés tételt diszponálással.
– Csak foglalt: választása esetén csak a belsőrendelés tételhez kapcsolódó rendelés foglalások mértékéig diszponál (csak azt diszponáljuk, amire (vevő)rendelés vár a másik oldalon
– Csak nem foglalt: az előző ellentéte.

Diszponálás művelet
A rendelésnyilvántartás bizonylat bevitelekben ismert Diszponálás művelet is bővült a Diszponálás funkcióban említett Minimum készlet figyelés és Belső diszponálandó mezővel.

Szállító- és belsőrendelés generálás
A funkció Termék táblázatát bővítettük három új oszloppal, mely a belső rendelések foglalásait veszi figyelembe. Az oszlopok célja, hogy a Belső rendelések esetén lássuk, hogy egy-egy rendeléstétel mekkora mennyiségét foglalja vevő rendelés és mekkora részét egyéb készlet feltöltés céljából vették fel a rendelésre. Így megalapozottabb döntést hozhat a beszerző azok tovább rendeléséről.

Webáruház kapcsolat

Netgo
Webáruház kapcsolatunk újabb fejlesztését készítettük el. A továbbiakban lehetőség van a Rendelés beküldésekor az ügyfélnek országkódot is átadni, erre a célra a bill részben adhatunk meg „country_code” és „postal_country_code” tageket. Az új mezőkben két karakteres országkódot kell megadni, az alapján kerül az ügyfél felvételre/módosításra. A „country_code” az ügyfél országa lesz, a „postal_country_code” pedig a hozzá felvételre kerülő telephely országa.

Szerviz

Ajánlat lista
Szerviz ajánlat funkcióhoz készítettük el azt a fejlesztést, mely lehetővé teszi, hogy a listaképen, egyéni lista változat létrehozásával a bizonylatot felvevő felhasználó elérhetőségei jelenjenek meg. Gyakorlatban ez a sERPa felhasználóhoz megadott személy elérhetőségeit jelenti.

Termelés

Anyag és bérmunka igénylés
Új fejlesztésünkkel a gyártáshoz szükséges anyagok áttárolását biztosító belső rendeléseket tudjuk generálni a feladatra rendelésekkel egyidejűleg.

Ha a Termelés paraméter – Anyag és bérmunka igénylés – Alapanyag fülön ki van pipálva az Anyagigény továbbrendelés, akkor az anyagigénylés során a feladatra rendelés tételeihez automatikusan generálódik egy-egy belső rendelés tétel is (1:1 tétel és mennyiség kapcsolattal) a Kiszolgáló raktárnál megadott belső rendelést kiszolgáló raktártól, figyelembe véve az ott található szállítási határidőt és belső rendelés sorozatot. A Belső rendelés hivatkozási száma a Munkalap kézi munkalapszáma, annak hiányában pedig a Munkalap bizonylatszáma és a műveletszám.
Csak azokhoz a tételekhez generálunk belső rendelést is, amelyeknél a Kiszolgáló raktárnál a Beszerzés beállítása Raktár vagy Ügyfél + Raktár.

Gyártási fázisonkénti gyártási szám generálás
Bővítettük a gyártott termékek gyártási szám generálási algoritmusait. A fejlesztést azon termelő cégeknek ajánljuk, ahol a gyártási számokat gyártási fázisonként előre kell generálni.
Ilyenkor egy gyártási technológián belül az első gyártási fázisban keletkező félkész termékhez generálunk a paraméterezés szerinti algoritmus alapján egy gyártási számot. A következő gyártási fázisban (fázisról – fázisra) a munkalap felvételekor ki kell választani a technológiai utasítás alapján felhasználandó félkésztermék gyártási számát (ami vagy készleten van, vagy ezt követően kerül gyártásra, de gyártási száma már generálásra került az előző fázis munkalapján) és a paraméterezés szerinti algoritmus alapján bővítjük a kiválasztott félkésztermék gyártási számát.
További részletek a súgó Gyártási szám algoritmus és Késztermék gyártási szám képzésről szóló részben olvashatók.