NM verziótájékoztató – Bérszámfejtés

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatást adni a Nagy Machinátor Integrált Ügyviteli Rendszerünk Bérszámfejtés moduljában végzett 159-es verziótól elérhető fejlesztésekről.

Szakképzési hozzájárulás éves elszámolásának bevallása:
Az elmúlt évben a szakképzési hozzájárulás kedvezmények változásai és a többször módosított 2108-as bevallás miatt bizonyos sorokat (30., 40. és 43) nem tud a program átadni abban az esetben, ha 2021.1-6. hónapban olyan dolgozó részére készült számfejtés, akinek szocho kedvezmény mellett szakképzési hozzájárulás kedvezmény számfejtése is történt. Azonban, hogy mégis segítséget tudjunk nyújtani a bevallás elkészítésében, készítettünk egy listát, amely kigyűjti a szükséges adatokat, amelyeket kézzel kell a bevallásba beírni! A pontos működést és az előforduló esetek leírását az ERP rendszerünk súgójában részletesen kifejtettük.

2022. évi változások összefoglaló:
A könnyebb áttekinthetőség érdekében készítettünk egy évet átölelő összefoglaló súgó fejezetet, ami tartalmazza az eddigi ismereteink szerinti 2022. évre vonatkozó változásokat. A fejezetet az év során folyamatosan ki fogjuk egészíteni a felmerülő változásokkal.

Átalányadózó kisvállalkozások SZJA kedvezménye 2022-től:
A 2022. január 1-jétől hatályba lépő új szabályozás értelmében az átalányadózó egyéni vállalkozónak mindaddig nem kell adóelőleget megállapítania, ameddig az adóelőleg alapja nem haladja meg az éves minimálbér felét. A munkafolyamatot és a részletes tudnivalókat a Nagy Machinátor súgóban olvashatják.

25 év alattiak SZJA kedvezménye:
Szintén 2022. január 1-től hatályba lépő változása 25 év alattiakat érintő SZJA kedvezmény. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, részletes működést önálló súgó fejezetben találhatják.

Az alábbiakban szeretnénk néhány, az év eleji munkát segítő funkciókra felhívni Nagy Machinátor Bérszámfejtést használó kedves Partnereink figyelmét.

Szabadság generálás:
A művelettel lehetőség van csoportosan generálni éves szabadságot. Abban az esetben jól használható, ha még a január végi számfejtés előtt szeretnénk szabadság listát készíteni a dolgozók adott évben kivehető szabadságáról. Részleteket az ERP rendszerünk súgójában olvashatnak.

Csoportos béremelés:
A funkcióval lehetőségünk van a dolgozóknak tömegesen új személyi alapbért generálni. Jellemzően év elején a minimálbér/garantált bérminimum emelkedésével szükséges lehet, hogy tömegesen, több dolgozónak tudjuk a bérét emelni. Lehetőség van a funkcióval százalékos vagy fix összegű emelésre is.
A csoportos béremelésről a súgóban olvashatnak bővebben.

Bér nyilatkozatok:
Az év elején szükséges számos nyilatkozat tétele a munkavállalóktól. Ehhez szűrések segítségével leválogathatjuk és kinyomtathatjuk a megfelelő személyek adataival kitöltött nyilatkozatokat (családi adóalapkedv., első házas adóalapkedv., 25 év alatti SZJA kedv., stb.), akár egyszerre az összes dolgozó számára. Részletes leírás a Nagy Machinátor súgóban olvasható.