10 hiba, amit gyakran elkövetnek cégek ERP választás során

Az ERP (Enterprise Resource Planning System – Vállalatirányítási rendszer) kiválasztása és bevezetése hatalmas lépés egy vállalat életében. A megfelelő szoftver segíthet optimalizálni a folyamatokat, növelni a hatékonyságot és javítani a döntéshozatalt. Azonban számos hibaforrás is rejlik egy ilyen méretű projektben. Cikkünkben a tíz leggyakoribb hibát tekintjük át, amit cégek gyakran elkövetnek a vállalatirányítási rendszer kiválasztása során.

1. hiba: Gyenge tervezés

Az ERP bevezetése komoly tervezést igényel. Sok vállalat siet, hogy minél hamarabb használni tudja az új rendszert, de a hiányos tervezés hosszú távon problémákat okozhat. Fontos alaposan megszervezni a folyamatokat, az adatmigrációt és a munkatársak felkészítését.
.

2. hiba: ERP szállítók nem megfelelő ellenőrzése

Nem minden ERP szállító egyforma. A választás során ellenőrizni kell a szállítók referenciáit, az ügyfelek véleményeit, valamint a szoftver funkcionalitását.  az ügyfelek véleményeit, valamint a szoftver funkcionalitását. 
.

3. hiba: Alábecsült idő és erőforrás-igény

Az ERP bevezetési folyamat hosszabb időt és több erőforrást igényel, mint azt sok cég előzetesen gondolja. Az idő- és erőforrásbecslésnek alaposnak kell lennie, hogy ne legyenek váratlan késések és túlköltekezés.
.

4. hiba: Kulcsfelhasználó hiánya

A kulcsfelhasználó, vagyis az a személy, aki a mindennapi munkafolyamatokat irányítja a felhasználói oldalon, létfontosságú a siker szempontjából. Ha ő nincs megfelelően bevonva a folyamatba, az komoly problémákat okozhat. 
.

5. hiba: Nem határozunk meg prioritásokat

Az ERP rendszer sok funkcionalitást kínál, és nem minden részét kell azonnal bevezetni. Fontos meghatározni a prioritásokat, hogy az elsődleges célok elérhetők legyenek a kezdetektől.
.

6. hiba: Alábecsüljük a pontos adatok fontosságát

Az ERP rendszer csak annyira jó, mint az adatok, amiket kezel. Ha az adatok nem pontosak vagy frissek, az komoly hibákat és zavart okozhat az üzleti folyamatokban.
.

7. hiba: Nincs aktív tesztkörnyezet

Mielőtt az ERP rendszert élőben használni kezdenénk, fontos létrehozni egy aktív tesztkörnyezetet, ahol az új rendszer működése kipróbálható és finomhangolható.
.

8. hiba: Nincs karbantartási stratégia

Az ERP rendszernek folyamatos karbantartásra van szüksége. Ha nincs kialakítva karbantartási stratégia, a rendszer idővel elavulhat.
.

9. hiba: Nem cseréljük le a régi alkalmazásokat

Egy új rendszer bevezetésekor fontos lehetőleg lecserélni vagy integrálni a régi alkalmazásokat. Ha ez nem történik meg, az dupla munkát és zavart okoz.
.

10. hiba: Nem értjük vagy nem használjuk a legfontosabb funkciókat

A vállalatirányítási rendszer sokszor olyan komplex, hogy nem használják ki az összes funkcionalitást. Fontos megérteni és használni a legfontosabb funkciókat, amelyek segíthetnek a vállalat hatékonyságának növelésében.

.
Az ERP rendszer kiválasztása és bevezetése komoly feladat, de ha elkerüljük ezeket a gyakori hibákat, akkor hosszú távon jelentős előnyöket hozhat vállalkozásunknak. A jó tervezés, a megfelelő szállító kiválasztása és a folyamatos karbantartás kulcsfontosságúak a sikerhez.
.
.
Összefoglalva, az ERP rendszer bevezetése egy hosszú távú befektetés, amely számos előnyt kínálhat a vállalkozás számára, azonban ez csak akkor valósulhat meg sikeresen, ha megfelelően tervezünk, készülünk.