sERPa 4.0.146

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 4.0.146-os verziója.
A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 4.0.146-os sERPa Súgóból.

Kiemelt jelentősebb és érdekesebb fejlesztések

.

   Adminisztráció

Akta – tulajdonság kezelés

Üzleti folyamataikat az Eseménykezelés modulunkban adminisztráló ügyfeleink számára fontos fejlesztést készítettünk ebben a verzióban.
Kifejlesztettük az akta funkcióban a tulajdonság kezelés lehetőségét, amelyet több bizonylat típusban már ismerhetnek. A tulajdonság csoport bevitelben megadhatjuk, hogy mely csoportot mely akta típusban szeretnénk használni. Ezután az akta típus funkcióban a tulajdonság csoport kiválasztása után beállíthatjuk, hogy az eseményeken általánosságban milyen beviteli szabály legyen érvényes az egyes tulajdonságokra (pl. normál, kötelező megadni, nem látható). Végül még eseményenként is testre szabhatjuk, hogy az általános szabálytól eltérően egy-egy eseményen máshogyan viselkedjen a tulajdonság mező.

Az akta esemény tulajdonság értékek lekérdezéséhez több adatforrás és eredményhalmaz is elkészült.

Részletes folyamatleírás a súgóban található: Eseménykezelés / Folyamatok / Tulajdonság kezelés

.

   Bérszámfejtés

2024. évi számfejtéssel, új nyomtatványokkal összefüggő változások

A jogszabálykövetéssel összefüggő információk itt olvashatók:

Bérszámfejtés 2024. évi változások

Keresőképtelenség – GYED ellátás alapjának kiszámítása

A TB kifizetőhelyek számára átalakításra került a művelet. Ezentúl a művelettel a GYED ellátások esetében minimálbér változás esetén lehetőség van az ellátások alapját és számítási módját felülvizsgálni. A művelet módosítás üzemmódban csak arra az ellátásra fut le, amelyiken állunk.

Ha pl. hallgatói GYED esetén a minimálbér alapján lett megállapítva az ellátás alapja, akkor a művelet segítségével a program felveszi egy új „Ellátás alap minimálbér változás esetén” táblázatba az új ellátás alapot. Ha pl. hallgatói GYED esetén valamilyen általános számítás móddal került megállapításra az ellátás pl. 120 napi jövedelem, azonban az új minimálbérrel már magasabb az ellátás alapja, ebben az esetben a táblázatban már az új számítás mód: Minimálbér lesz látható.

Azon ellátások esetében, ahol csak a GYED maximummal (minimálbér kétszeresének a 70%-a) való bekorlátozást érinti a minimálbér – ahogy eddig – a továbbiakban sincsen teendő. Tehát nem kell ezek esetében a műveletet használni, a pénzbeli ellátás generálásakor a program az új minimálbérrel maximalizálja az ellátás összegét.

Bővebb leírás a súgóban olvasható: Keresőképtelenség

.

   Keretrendszer

sERPaMobil – Mezőengedélyezés

Annak érdekében, hogy a sERPaMobil funkciókban a kulcsfelhasználók módosítsák egyes, kevésbé fontos beviteli mezők megjelenítését, elkészült egy új menüparaméter a sERPaMobil funkciókra: Mobil – Mező-engedélyezés.
Működése hasonló a vastag kliensen megszokott mezőengedélyezés funkcionalitáshoz, néhány korlátozást tartalmaz. Ezeket a korlátozásokat és a menüparaméter beállításához szükséges segédletet a menüparaméter súgójában találják meg.

.

   Logisztika

Vonalkódos áruellenőrzés – több fejlesztés

A funkcióba beépítettük a Vonalkódolvasás paraméter használatának lehetőségét, ami jelentősen magasabb szintű vonalkód kezelést eredményez.

Ezen kívül elvégeztünk egy ráncfelvarrást is:

  • a szűrés sáv mezőit logikusabb sorrendbe tettük,
  • a tételek táblázatban immár bizonylattételt mutatunk bizonylat helyett
    és a gyártási számok összes attribútumát megmutatjuk
  • a gyártási szám adatok a találatok ablakban is rendelkezésre állnak
  • szűrés sáv mezőiben megadott adatok utolsó használat szerinti megjegyzésén / elfelejtésén is pontosítottunk, külön funkcióként és külön műveletként indítva is,
  • a Leválogatás gomb kapott egy Enter fókuszt a gyorsabb használat érdekében
  • a dátumtartomány mezőkön elérhetővé tettük a kezdőérték használatát, így az aktuális naphoz képest azonos tartományban lévő bizonylatokból lehet választani, ami szintén gyorsabb használatot eredményez, hiszen jóval kisebb halmazból kell bizonylatot választani és a dátumokat sem kell minden alkalommal állítgatni.

.

   Pénzügy

VevoSzImport szkript módosítás

A vevőszámla importálásra használható szkriptet módosítottuk, így a helyesbítő számla importálásakor Helyesbítő (új) típussal kerülnek betöltésre a számlák. Továbbá, ha egy tételes számla kerül helyesbítésre, akkor összekapcsolja a program az eredeti és a helyesbítő számlát. Több tételes számla esetén megadható, hogy melyik tételt szeretnénk helyesbíteni és így jöjjön létre a kapcsolat.

Valamint módosítottuk a szkript működését abban az esetben, ha az ügyfél kód és ügyfél név mezők üresek, a számla típusa pedig Nyugta, akkor Nyugta típussal importálja a vevőszámlát.

A szkripttel kapcsolatos további információkat a súgóban olvashatjuk.

.

   Termelés

Munkalap és ETAP bevitelekben Elszámolás fül

Kifejlesztettük az egységes Elszámolási fület a Munkalap bevitelre és az ETAP bevitelre.

Mind a kettő bevitelben ugyanazok az adatok jelennek meg, kivéve az Állapotváltozás táblázat, ami csak az előbbiben szerepel.

Táblázatonként ETAP bevitelben ETAP, Munkalap, Munkalap művelet részletezettség, Munkalap bevitelben pedig Munkalap, Munkalap művelet részletezettség állítható be a fejlécben lévő nyomógombokkal.

Az Alapanyag táblázat kiegészült új mennyiség mezőkkel:

  • hiány,
  • többlet,
  • visszahelyezett, valamint
  • kihelyezett készlet.

További információ a súgóban olvasható: Elszámolás

sERPaMobil – Termelés – Munka kezdés gépi és Munka befejezés gépi új funkciók

Kifejlesztettük a tárgyban említett kettő új sERPa mobil funkciót, amivel a munkalap művelet azonosítást követően gépidő kezdést és a megkezdett gépidő befejezését tudjuk rögzíteni. A befejezésnél a szokásos gyártási adatok rögzítése mellett lehetőség van arra, hogy mentésekor a munkalapműveleten lévő minden munkaerőre automatikusan felvegyünk egy munkaidő típusú gyártási adatot a gépnél megadott időadatokkal.

Részletes leírások a következő linken találhatók:

.

 Nem használt modulok, funkciók kivezetése

Az alábbi, régóta nem használt modulokat, funkciókat vezettük ki a programból ebben a verzióban:

  • NÜSZ modul (cégfüggő)
  • Alapanyag selejtezés (eredményhalmaz lekérdezéssel váltottuk ki)
  • Késztermék bevételezés (eredményhalmaz lekérdezéssel váltottuk ki)

 

****
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap rendszermenüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.