NM – 3.1.174

Tájékoztatjuk, hogy Partnerközpontunkból mostantól aktuális programverzióként a 174-es verzió tölthető le, továbbá következő programverzióként megjelent a Nagy Machinátor Integrált Ügyviteli Rendszerünk legfrissebb 175-ös verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 174-es verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó topikokban és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

 

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

 

  Pénzügy

NAV Számla Importer lekérési időszak növelése

Az Importerben max. 1 évnyi időtartamot is le lehet kérdezni. Megjegyzendő, hogy a NAV továbbra is csak max. 35 napot enged lekérdezni, így ha ennél nagyobb időtartamot kérünk le a Machinátorban, azt a program több részletben kéri le és a már lekért adatokat tárolja, majd egyben mutatja meg, így ez akár igen hosszú letöltési időt is eredményezhet.

Új típusú számlatételes előlegszámla kivezetése

Az új típusú előlegszámlákat felhasználás előtt kivezethetjük, ha maga a esemény meghiúsult, de a pénzt mégsem utaljuk vissza, ill. (ha még nincs kiegyenlítve) nem akarunk sztornó számlát készíteni. A számla kismenüjében az Előleg felhasználás menüpont kiegészült a Kivezetés lehetőségével. Ekkor egy kapcsolódó tétel jön létre, mely hivatalosan Értékvesztés típusú, de az előlegszámlákban ezt Előleg kivezetése néven láthatjuk.

A kivezetési dátum mellett megadhatjuk azt a főkönyvi szám párt, amire a kivezetési eseményt könyvelhetjük. A kivezetett előlegek nem jelennek meg egy végszámla lezárásakor, mint felhasználható előleg, és az ügyfél egyenlege sem hozza. Az Adott/kapott előlegek listájában Listázandó=Kivezetett beállítással láthatók (természetesen a Minden mellett).

Előleg kivezetése – nagyításhoz kattintson a képre

 

Logisztika

Elosztási sorrend meghatározása

A megújult szállítható rendelések funkció új lehetőséggel egészült ki.

A funkció alapvető feladata, hogy a raktárról kiadható készletet a vevőrendelések között szétossza és logikailag lediszponálja.

Amennyiben nincs annyi áru készleten, mint ahány vevőrendelés van a cikkre, a felhasználó egy saját szempontrendszer alapján határozza meg, hogy ki kapjon az áruból.

A program lehetőséget biztosít ezentúl arra, hogy ezt az elosztási algoritmust stratégiai szempontok alapján a programban állítsa össze, amelyet majd az elosztás végrehajtása során a program esetenként alkalmazni tud.

A mostani fejlesztéssel új elosztási szempontok kerültek fejlesztésre:

– Teljesített szállítórendelés: A szállítórendeléseket el lehet készíteni közvetlenül egy vevőrendelés alapján (Bővebben). Az elosztási folyamatban be lehet állítani, hogy az elosztás során prioritást élvezzen az a vevőrendelés, amelyhez kapcsolt szállítórendelés már teljesítve lett.

– Ügyfélbesorolás

Az ügyfélbesorolás törzs használatával lehetősége van a felhasználónak ügyfeleinek a kategorizálására. Az elosztás-kezelés során figyelembe lehet venni a kategóriákat és az elosztást annak megfelelően irányítani.

pl.: Van egy besorolás törzs, amelyben a vevőimet éves árbevétel szerint kategorizálom, az elosztás során beállítható, hogy az éves 1 Milliárd fogalomnál nagyobb vevő prioritást élvezzen.

Az elosztás során összesen 5 ügyfél kategóriát lehet figyelembe venni. Így az előző példa kiegészülhet azzal, hogy a bizományos vevőimet előbb szeretném kiszolgálni, mint a Kisker vásárlókat.

Elosztási algoritmus megadása – nagyításhoz kattintson a képre

Bővebben

2023-as NETA bevallás

A Népegészségügyi adó bevallásban elkészült a 23NETA nyomtatvány, mely átadható az ÁNYK programba.

23NETA bevallás – nagyításhoz kattintson a képre

Megújult bővített készlet

Megújult a Bővített készletlekérdezés funkció.

Az új funkcióval a készletadatok lekérdezését lehet áruforgalmi és raktár irányítási információkkal kibővítve lekérdezni.

Olyan kérdésekre kapunk választ, hogy:

– mennyi a tényleges készlet,

– kinek van élő rendelése,

– abból ki foglalja az logikailag,

– ki foglalja fizikailag az árut,

– mennyi a kiadható készlet,

– szállító rendelés lett-e leadva,

– a szállító visszaigazolta, és mikorra,

– bolthálózat esetén meg lehet nézni, hogy a többi boltnak mennyi a készlete.

A funkcióból eltérő felhasználói igényektől függően több változatot lehet elkészíteni és jogosultság függően személyekhez rendelni.

Bővített készlet lekérdezés – nagyításhoz kattintson a képre

Foglalás-kezelés

A művelettel meg lehet tekinteni, hogy milyen vevőrendeléseket lehet logikailag lefoglalni.

-> Bővebben

Szállítórendelés ajánlás

A művelet használatával egyrészt meg lehet tekinteni, hogy a program milyen szállító vagy belső rendelések leadását látja szükségesnek, másrészről eseti rendeléseket is le lehet adni.

->Bővebben

Vevőrendeléstétel – szétbontása

A Komissió utasítás generálása során, amennyiben a rendeléstétel vegyes állapotú, egyszerre van diszponált és mondjuk visszaigazolt állapota is, a program a kitárolási utasítás generálása előtt a tételt szétbontja.

A fejlesztési ciklusban ezzel kapcsolatban a következők valósultak meg:

Belső rendelés esetén finomításra került az állapotgenerálás.

– A bővítettkészlet lekérdezésben beállítható, hogy a szétbontott tételek egy összevont tételben látszódjanak.

Lekérdezés összevont altételek esetén – nagyításhoz kattintson a képre

Bővebben