NM – 3.1.178

Tájékoztatjuk, hogy Partnerközpontunkból mostantól aktuális programverzióként a 178as verzió tölthető le, továbbá következő programverzióként megjelent a Nagy Machinátor Integrált Ügyviteli Rendszerünk legfrissebb 179-es verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 178-as verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó témakörökben és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

  Pénzügy

EPR díj kezelése

2023. július 1-jétől új adónem lép életbe: a körforgásos termékdíj vagy EPR díj. Ez az adó mindazon termékeket érinti, amelyeket újra lehet hasznosítani, vagy amelyek hulladékká válva károsítják a környezetet.  
.
A Nagy Machinátor csapata kiemelt figyelmet fordít a jogszabálykövetések időben való elkészültére, valamint a felhasználók tájékoztatására a hatályba lépő változások kapcsán felmerülő teendőkről. 
.
Fejlesztőink már dolgoznak a jogszabályváltozás programban való megvalósításán.
.
A felhasználói teendőkről, szükséges frissítésekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket, kérjük kövessék nyomon a hírleveleinket, illetve a honlapunkat! 
.

Szigorú sorszámozás kapcsoló a Pénztár és Valutapénztár törzsekbe

Sokszor kényelmetlenséget okozott, hogy a pénztárbizonylatok szigorú sorszámozását a pénztárbizonylatokat könyvelő, de nem kibocsátó felhasználók nehézkesen tudták kikapcsolni. Ezentúl könnyedén, a pénztár beállításaiban (pénztár törzsben) lehet szabályozni, hogy iktatásra vagy kibocsátásra használjuk a pénztárat, ezáltal szabályozva a szigorú rendet. 
.
A kapcsoló alapértelmezetten “Nincs megadva” értéken áll, tehát “aktiválni” kell. 
Amennyiben beállításra kerül valamelyik érték, úgy a működésben a paraméter felülbírálja a korábban, menüparaméterben megadott SzigorúRend paraméter értékét.
.
A Típus kapcsoló értéke három féle lehet:
– Nincs megadva,
– Kibocsátás (szigorú sor),
– Iktatás (nem szigorú sor).
.
Alaphelyzetben a Nincs megadva értékre áll frissítés után minden pénztár, ebben az esetben a SzigorúRend paraméter értéke a döntő (ha nincs megadva, SzigorúRend=Van az alapértelmezés). A Kibocsátás érték felel meg a SzigorúRend=Van paraméternek, azaz nem lehet korábbi a következő bizonylat dátuma, mint az előzőé, míg az Iktatás érték a SzigorúRend=Nincs értéknek, azaz bármilyen dátumra felvehető következő sorszámmal bizonylat. A beállítás (a Nincs megadva értéket kivéve) felülbírálja a menüparamétert.

Ezen kívül változás, hogy a NAV Számla Importer Iktatás értékkel használt pénztárra (vagy „Nincs megadva” esetén SzigorúRend=Nincs menüparaméterrel) akár az utolsó meglévő bizonylat dátumánál korábbi dátumú pénztárbizonylat is létrehozható a betöltött készpénzes számlák alapján.

Pénztártörzs (nagyításért kattintson a képre)

Logisztika

Betárolás készlet ellenőrzéssel

A következő fejlesztés a raktár-irányítási rendszerhez kapcsolódik. A fejlesztés célja a raktár hatékonyabb és pontosabb működtetése. A fejlesztés azt a problémát célozza meg, amely akkor merülhet fel, ha a beszállított árut már a raktárhelyre helyezés előtt láthatják és értékesíthetik a webáruházak, és ebből adódóan a betárolás előtt részben vagy egészben elvihetik a betárolási térből. Amennyiben ez előfordul, a raktárhelyre való betárolási utasítás már nem felel meg a valós készletállománynak.

A fejlesztés a raktár dolgozóinak segít abban, hogy pontosan követhessék a készletállományt és elkerüljék a téves betárolásokat. Abban az esetekben, ha a betárolási utasítást végrehajtó azzal szembesül, hogy a betárolási térben nem talál annyi készletet, amennyit az utasítás tartalmaz, a beállított funkció lehetővé teszi, hogy csak a pillanatnyilag a raktárban készleten lévő mennyiség betárolását lehessen lejelenteni. Ez a módszer csökkenti a téves készletnyilvántartásból adódó problémákat és javítja a raktár hatékonyságát.

Rendelés megjegyzés a szállítólevélre

Ezentúl el lehet érni, hogy a rendelésről készült szállítólevélre átkerüljön a rendelésen megadott megjegyzés mező. A mozgásnem törzs További adatok menüpontjában, Rendeléstétel megjegyzés átvétele mezőben, lehet kérni a programot, hogy a rendeléstételben megadott megjegyzés átkerüljön a szállítólevélre is, amikor azt a rendelés alapján töltik ki.

Tipp: ahhoz, hogy szállítólevél nyomtatáson rajta legyen a rendelésmegjegyzés, nem kell feltétlenül átemelni fizikailag a szállítólevélre. Listaformázott szállítólevélre a rendelésen lévő megjegyzést függvénnyel is rá lehet tenni: RFTörzsTétel.b_Rendeles.b_TételMegjHosszú

Vevői megrendelésszám a szállítólevél alapbizonylatban

Vevőrendelésről történő kitöltés esetén el lehet érni, hogy a rendelés hivatkozási száma kerüljön át a szállítólevél alapbizonylatszámába.

Ehhez a mozgásnem törzs / Rendelés hivatkozási szám átvétel alapbizonylatba mezőt kell bekapcsolni.
A mezővel lehet szabályozni, hogy a rendelésfejlécben megadott hivatkozási szám (a vevőrendelés száma) átkerüljön-e a szállítólevél alapbizonylatszám mezőjébe, amikor azt a rendelés alapján töltik ki.

Tipp: ahhoz, hogy szállítólevél nyomtatáson rajta legyen a hivatkozási szám, nem kell feltétlenül átemelni fizikailag a szállítólevélre. Listaformázott szállítólevélre a rendelésen lévő hivatkozási számot függvénnyel is rá lehet tenni: RFTörzsTétel.b_Rendeles.b_VRTörzsRec.VevőRendSzám

Belsőrendelés generálás bolthálózat esetén

Bolthálózatok belső rendelései alapján készülő kitárolási utasítások egyszerűbb paraméterezése céljából készült az alábbi fejlesztés. Kitárolási utasítás sorozatban beállítható, hogy belső rendelésből készülő kitárolási utasítás esetén a program a kitárolás célraktárát attól függően határozza meg, hogy ki volt a belső rendelés leadója, vagyis a cél raktár.

Használata akkor javasolt, ha a belső rendelésen lévő áru kiadását követően az árunak rögtön a fogadó raktár készletén kell megjelennie, és nem akarnak minden raktárnak (boltnak) külön utasítás sorozatot készíteni.
Használata akkor nem javasolt, ha készletkönyvelés van, és minden raktárnak külön elszámolási száma van a főkönyvben. Magyarázat: egy sorozathoz egy raktárközi mozgást lehet definiálni, és annak könyvelése fogja korlátozni az elvárt működést. Ebben az esetben relációnként kell utasítás sorozatot definiálni.

Kiszállításszervezés fuvarkörönként vevőrendelés-kezelésből

A vevőrendelés-kezelés funkcióban új lehetőség, hogy fuvarkörönkénti bontásban tudnak megjelenni a rendelések.

Bővebben