NM 3.1.186

Tájékoztatjuk, hogy Partnerközpontunkból mostantól aktuális programverzióként a 185-ös verzió tölthető le, továbbá következő programverzióként megjelent a Nagy Machinátor Integrált Ügyviteli Rendszerünk legfrissebb 186-os verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 186-os verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó témakörökben és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

  Bérszámfejtés

Minimálbér változás 2023. december 1-től

A megjelent 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet értelmében a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-től emelkedik.

A minimálbér összegét különböző eljárások esetén használja a program, és az egyes eljárásokhoz tartozó jogi háttér különböző módon hivatkozik a minimálbérre/garantált bérminimumra.
Alapvetően két változatot különböztetünk meg. Az egyik a 2023. január 1-én érvényes minimálbérre/garantált bérminimumra hivatkozik, míg a másik a számfejtés hónapjának első napján érvényesre.

Ennek a problémának az áthidalására a Számfejtés paraméterek / Dátumfüggő paraméterekben definiálásra kerültek már korábban (2021. februárban is volt már egy évközi minimálbér emelés) a különböző eljárások. Ezen eljárásoknál a 186-os verzióra való frissítéssel a központi beállítás szerint az alábbiak szerint jár el a program, ha a minimálbért/garantált bérminimumot kell használnia:

Minimálbér változások a különböző eljárásokban
(nagyításhoz kattintson a képre)

A központi beállítás a különböző jogszabályok (szocho tv, tbj tv, szja tv, efo tv, rehab tv, kiva tv) alapján került meghatározásra. Amennyiben a felhasználó ezektől el szeretne térni valami oknál fogva, a Saját beállítás oszlopot tudja módosítani.

Ami a fenti eljárások között nem szerepel, az a személyi kedvezmény összege. Mivel a J8100-as bérlem összegét a felhasználó adja meg. Azonban az SZJA tv. mindenhol az év elején érvényes minimálbér/garantált bérminimum alapján állapítja meg a személyi kedvezmény összegét, így majd a bérelem összegét csak januártól kell módosítani.

Valamint az EFO közterhek összege sem szerepel, mivel azokat százalékos vezérlésen keresztül érvényesíti a program. A megfelelő foglalkoztatási jogcímekhez a verzióra való frissítéssel bekerülnek az emelt összegre módosított százalékos vezérlések, és december 1. vagy későbbi számfejtés dátum esetén azok jutnak érvényre.

Rehabilitációs hozzájárulás éves összege is változatlanul az év elején érvényes minimálbér alapján kerül megállapításra.

A kötelező legkisebb béremeléshez kapcsolódóan új központi szűrést hoztunk létre, amellyel csoportosan hajtható végre a béremelés a minimálbéres / garantált bérminimunos dolgozók számára.

A két központi szűrés:

Központi szűrések csoportos béremeléshez
(nagyításhoz kattintson a képre)

Adómentes reprezentáció, üzleti ajándék borászati termékek esetében

A Kormány 451/2023. (X. 4.) Korm. rendelete alapján 2023.11.16-tól adómentes – azaz SZJA és szociális hozzájárulási adó alól mentes – a rendelet szerinti borászati termékek reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása.

A fenti juttatás számfejtéséhez létrehoztunk egy központi jogcímet: J92095 – Repr., üzleti ajándék adómentes ’23

A fenti jogcím először a novemberi számfejtésben használható.

Átalányadózó EV családi járulékkedvezmény göngyölésének választási lehetősége 2023. január 1-től visszamenőleg

A 2023. évi LIX. törvény a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról 2023. július 15-től módosította az átalányadózó egyéni vállalkozó családi járulékkedvezmény megállapításának módját. A változás 2023. július 15-én lépett hatályba.

Az egyes adótörvényekről szóló 2023. LXXXIII. egyes adótörvények módosításáról szóló törvény az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozók számára lehetővé tette, hogy a kedvezőbb családi járulékkedvezmény göngyölítéses módszerét visszamenőleg 2023. január 1-től is alkalmazhatja választása szerint.

Erre a választásra lehetőséget biztosítunk a programban, amelyről az alábbi linken olvashat.

Naptár 2024-re

15/2023. (VII. 13.) GFM rendelet a 2024. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről.

2. § A 2024. évi munkaszüneti napok körüli – a naptár szerinti munkarendtől       való eltéréssel járó – munkarend a következő:
a) 2024. augusztus 3., szombat munkanap
2024. augusztus 19., hétfő pihenőnap
b) 2024. december 7., szombat munkanap
2024. december 24., kedd pihenőnap
c) 2024. december 14., szombat munkanap
2024. december 27., péntek pihenőnap

A munkaszüneti napok és a mozgó ünnepek beállításra kerültek, a felhasználónak nincs teendője.

Munkáltatói igazolás munkaviszony megszűnésekor – változás

Az Igazolásról mind nyomtatásban, mind az inputban megszüntetésre került a munkáltatónál eddig kivett betegszabadságos napok számának a feltüntetése. Amennyiben az Igazolást 2023. január 1. utáni rendszerdátummal állítjuk ki, a mező nem szerepel rajta. Oka, hogy már ezt nem szükséges feltüntetni az Igazoláson, mivel nem befolyásolja a következő munkahelyen kivehető betegszabadságos napok számát.

Foglalkoztatói igazolás

A Foglalkoztatói igazolás 3.5-ös verziójának változási kerültek átvezetésre a verzióban.

Apasági szabadság visszaigénylés listaváltozás

Mivel a KIVA hatálya alá tartozó cégeknél a bérszámfejtésre eső KIVA nem közteher, így a verziótól kezdve a listán a közteher értékében 0 kerül feltüntetésre.

Hozott adatok – belépő dolgozó adatlap változás

A belépő adatlap rögzítésének beviteli ablaka megváltozott.

Operátor kód az összesítő definícióban

Dolgozónkénti és havi összesítő paraméterekbe bekerült egy új operátor oszlop, aminek segítségével lehet konstanssal osztani/szorozni/abszolút értékét venni adott sornak.

Nap/óra típusú betegszabadság elszámolása

Ha órában van elszámolva a szabadság, akkor a bérjegyzékre is órában írjuk ki a betegszabadságot, a Szabadság elszámolás menüpont beállításával megegyezően.

Vasárnapra eső munkaszüneti nap kezelése munkarendben

A vasárnapra eső munkaszüneti napok esetén megajánlásra kerül a program által a munkaszüneti napi pótlék, a vasárnapi pótlék pedig nem. Mivel a Munkatörvénykönyve szerint húsvétvasárnap és pünkösdvasárnap nem munkaszüneti nap, így ezekre automatikusan nem is kerül megajánlásra a pótlék. Ha ezekre a napokra pótlékot szeretnénk fizetni, akkor azt kézzel kell rögzíteni.

Átalányadózó SID váltási hiba

Átalányadózó 26-ról 21-es alkalmazás minőség kódra váltásnál rossz volt az adószámítás és a bérelem generálás. A váltás hónapjának bérelemeit újra kell generáltatni és újra futtatni a számfejtést.

KIVA-val kapcsolatos javítások

KIVA kedvezmény összege, amennyiben a dolgozó megváltozott munkaképességű kedvezményre volt jogosult, nem megfelelő összegben kerül számfejtésre.

A KIVA listában a “kedvezmény alapja” oszlop bizonyos esetben fals adatot mutatott, így hibás volt a KIVA lista.
Kérjük, hogy az érintett hónapokat a verzióra való frissítés után számfejtsék újra, akinél szükséges.

25 év alatti kedvezmény hiba munkaidőkeretnél

Bizonyos esetekben a 25 év alatti kedvezményre többet számfejtett a program, mint a dolgozó adóalapja volt. Frissítés után ezen személyek újraszámfejtése szükséges.

Nettó bér kifizetés egyenleg több párhuzamos SID esetén

Ha több párhuzamos jogviszonnyal rendelkező személyre kértünk listázást, akkor a lista csak az egyik jogviszonyához tartozó nettó bért jelenítette meg. A verziótól kezdődően már mindkét jogviszonyhoz tartozó bér egyenlege feltüntetésre kerül.

Téves üzenet GYÁP rögzítés esetén

Amennyiben a havi adatban GYÁP került rögzítésre, a program egy figyelmeztető üzenetet küldött, ami nem volt releváns, mivel az apasági szabadságra vonatkozott. Az üzenetet GYÁP rögzítés esetén kivettük.

Ugyanazon a napon kezdődő, nem összekapcsolt két párhuzamos jogviszony esetén szabadság megállapítása

Amennyiben a két párhuzamos jogviszony ugyanaz nap kezdődött, de eltérő volt a munkaköri besorolásban a heti munkaidő, mindkét jogviszonyban az első munkaköri besorolás heti óraszámával állapította meg a program a szabadságos napok számát. A verzióban ez javításra került, ehhez a már felvett, hibás szabadság rekordokat törölni kell, majd újra felvenni őket.

  Bérszámfejtés

Fejlesztések NAV Számla Importer – ben

Tételes ügyféladat ellenőrzés

Ezentúl lehetőség van a számlában lévő ügyfél adatait egyesével összevetni a Machinátorban megtalált ügyféladatokkal és dönteni, hogy mely adatokat szeretnénk felülírni, és melyeket változatlanul hagyni.

A Működési beállításokban az Ügyféltörzs módosítás kapcsoló két új értéket kapott:

– Kézi (Machinátoros adatok maradnak, változás adható meg) és
– Kézi (Az adatok felülíródnak a fájlból érkezőkkel, kivétel adható meg).

Előbbi esetén beavatkozás nélkül minden adat a Machinátorban lévő marad, azt adhatjuk meg egyedileg, hogy mely különböző adatok változzanak meg a program ügyféltörzsében a fájlban lévők alapján.

A második esetén beavatkozás nélkül minden ügyfél adat felülíródik a fájlból érkezővel, azaz azt adhatjuk meg egyedileg, hogy mely adatok ne változzanak meg. A betöltés után az Előfeldolgozó ablakban a sor elején lévő sárga háromszög ikon jelzi, ha a program eltérést talál a fájlból érkező és a Machinátoros ügyféladatok között, és a jelre kattintva nyitható meg az egyedi módosítások ablaka.

Tételes ügyféladat ellenőrzés
(nagyításhoz kattintson a képre)

Új mezőválasztók az előfeldolgozó ablakba:
1. Az előfeldolgozó ablakban az oszlopok közé be lehet választani a számlasorozatot csak látható mezőként.
2. Az előfeldolgozó ablakban az oszlopok közé be lehet választani a tétel engedményt.

  Logisztika

Gyorsított cikkválasztás a kosárban

A kosár funkcióban a cikkválasztás ablak megjelenése nagyobb cikktörzs esetén jelentős ideig eltarthat. A program ilyenkor kiszámolja a kiadható készletet, kikeresi a gyártási számokat, és ha ez kombinálódik egy 50 ezer cikkelemmel, akár fél percig tart míg megjelenik az eredmény. Amennyiben ez az idő átlép egy bizonyos ingerküszöböt, érdemes a cikkválasztás két lépcsőssé tenni.

Cikk kereső
Az első lépcsőben megjelenik egy ún. cikk kereső ablak. A Cikk keresés ablakban a cikktörzs alapinformációi jelennek meg azonnal.
Ebben az ablak szöveg begépelésével lehet szűkíteni a találati listát.

Gyorsított cikkválasztás
(nagyításhoz kattintson a képre)

Cikk választás
A kiválasztott termék kerül át a cikkválasztás ablakba. Ebben az üzemmódban kizárólag a választott cikkre vonatkozóan kiértékelésre kerül, hogy hol található belőle készlet, illetve, ha gyártási számos a termék, akkor a gyártási számok is látszódnak az ablakban.
Bővebben

Rendelés túlteljesítés a szállítólevél készítésnél

Amennyiben egy rendelés tétel túlteljesítve lett szállítólevélre emelve a Szállítólevél generálás rendelésből funkcióval, csak a rendelésen lévő mennyiség került teljesített állapotba és a Teljesített rendelések beállítása kellett ahhoz, hogy a túlteljesítés is abba kerüljön. Módosítva a működés, a szállítólevél készítés már a teljes mennyiséget teljesítettbe teszi.

Páratlan mennyiség állapota szállítólevél készítésnél

PáratlanRész=PáratlanMarad/Teljesülhet paraméterrel szabályozható, hogy ha egy rendelésen, melyből szállítólevelet töltünk ki, volt már páratlanra állított mennyiség, azzal mi történjen. Az alapértelmezés a PáratlanMarad. Ha már a szállítólevél készítésekor van páratlan mennyiség a rendelésen, a PáratlanMarad értéket javasolt használni, ekkor a páratlan mennyiség abban is marad a szállítólevél elkészülte után a Nem vagy részben teljesült tétel mező beállításától függetlenül. A Teljesülhet értéket akkor érdemes használni, ha a rendelésen a szállítólevél készítésekor még nem állítottunk páratlanra semmit. Ekkor a Nem vagy részben teljesült tétel mező beállításától függő állapotba kerül nem teljesített mennyiség.

  Egyéb

Dokumentum-iktatás a feladatkezelésben

A feladatkezelés funkcióban a dokumentum iktatás művelet az alábbi elvárások figyelembevételével lett kialakítva:

– a dokumentum iktatása a lehető legegyszerűbb legyen
– legyen lehetőség választani az iktatott fájl forrására.
– a források között legyen ott az Outlook bejövő, kimenő levelezése is.
– az iktatott dokumentum kapjon meg automatikusan minden olyan adatot, amely a későbbi visszakereshetőséget biztosítja, továbbá
– meg lehessen határozni, hogy az adott dokumentumot a folyamat mely pontján legyen kötelező a feladathoz kapcsolni.

Feladatkezelésbe integrált dokumentum iktatás
(nagyításhoz kattintson a képre)