NM 3.1.187

Tájékoztatjuk, hogy Partnerközpontunkból mostantól aktuális programverzióként a 186-os verzió tölthető le, továbbá következő programverzióként megjelent a Nagy Machinátor Integrált Ügyviteli Rendszerünk legfrissebb 187-es verziója.

Az alábbiakban összefoglaltuk a 187-es verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó témakörökben és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

  Bérszámfejtés

2024. évi jogszabályváltozások

A fenti linken olvashatják a 2024. évi jogszabályváltozásokról szóló összefoglalót.
.

Átalányadózó EV decemberi minimum járulékfizetése

A minimálbér változás miatt az utolsó negyedév számfejtését módosítanunk kellett. A fejlesztés részleteit és a leírást a linken találják.

.

  Általános

Szűrések pipálásának működése

Egységesítettük a szűrésekben a kijelölt elemek nyomtatásának működését. Az eredményablakban való szűkítés esetén a nyomtatás/exportálás Excelbe/művelet végrehajtás minden esetben csak a szűkített elemhalmazzal dolgozik, azon belül is a kipipált tételekkel.  
.
Amennyiben a szűkített elemhalmazban semmi sincs kipipálva, úgy a nyomtatás/exportálás Excelbe funkciók a szűkített elemhalmazból mindent nyomtatnak/exportálnak, a művelet végrehajtás pedig csak azzal az egy elemmel dolgozik, amin állunk. 
.
Ha tehát azt szeretnénk, hogy a művelet végrehajtás az összes leszűrt elemmel dolgozzon egy gombnyomásra, úgy kell beállítanunk a szűrést, hogy lekéréskor az összes elem automatikusan ki legyen jelölve, ha pedig mindig egy elemmel szeretnénk tovább dolgozni akkor úgy, hogy a lekérés után semmi se legyen kijelölve. 
.

Pénzügy

Kötelező visszaváltási díj (DRS) 

2024. január 1-től országos szinten bevezetésre került a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere (DRS), vagyis 2024. első napjától visszaválthatóvá váltak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok – maximum 3 literes kiszerelésig. 
.
A visszaváltási díjról bővebben a 450/2023. (X. 4.) Korm. rendeletben és a MOHU weboldalán tájékozódhatnak: 
.
.
Habár a kötelező visszaváltási díjas termékek a rendelet szerint 2024. június 30. napjáig az eddig megszokott módon forgalomba hozhatók és forgalmazhatók, a Machinátorban már elérhető az első fejlesztés, amellyel a kötelező visszaváltási díjas termékeket forgalmazó Partnereinket tudjuk támogatni! 
.
A rendelet alapján a kötelező visszaváltási díjat (50 Ft) a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetni, az Áfa törvény 71. § (1) d) alapján Áfa alapot nem képező tételként. 
.
A program segítséget nyújt abban, hogy a kötelező visszaváltási díjat számlázáskor a számlára generáljuk kézi beavatkozás nélkül a normál tétel mellé Áfa hatályán kívüli számlatételként. 
.
Az üzembe helyezéshez szükséges teendőkről az alábbi linken tájékozódhatnak: 
.
.

Skontó kezelés módosulása

A számlák fejlécében a Skontó mező után napban meghatározhatjuk a kedvezményes skontó fizetés határidejét. A javasolt nap az Ügyféltörzs/Fizetési feltételekben adható meg, mely a kibocsátás keltétől számolódik. Amennyiben a skontó határidő későbbi, mint a számla fizetési határideje, a program a mezőn átlépve figyelmeztetést ad.

Skontó határidő a számla rögzítésénél
(nagyításhoz kattintson a képre)
Amennyiben a határidőn belül a megadott százalékkal csökkentett összeg kerül kifizetésre és a maradék összeget a Skontó kapcsolódó tételként vesszük fel (akár manuálisan, akár a Skontó generálás funkcióval vagy művelettel a Számlaszűrésben), devizás számlák esetében a skontóval kiegyenlített számlákra is lefut az automatikus árfolyamkülönbözet generálás.
.
A Skontó generálás funkció, ill. Számlaszűrés művelet akkor is létrehoz Skontó kapcsolódó tételt, ha egy számla a határidőn belül, de teljes mértékben van kiegyenlítve, azaz a számlának ekkor túlfizetése lesz.

Skontóplatform skontó beolvasó

Adatkapcsolat alakítottunk ki a Skontoplatform-al, amely innovatív megoldást nyújt a beszállítói tartozások kezelésére és a készpénzállomány hatékony felhasználására. 
.
Bővebb információt az alábbi linken találhat:  
.

Magánszemély beállításnál fordított áfás számla kapcsoló

Amennyiben régi ügyfélnél, melynél még nem lett meghatározva, hogy adóalany-e, ill. magánszemély-e, a számlázás közbeni magánszemély választás automatikusan „Nem kaphat” állapotra állítja a Fordított áfás számla kapcsolót, ill. ha ilyen ügyfélnél manuálisan átenterezünk a beállításokon, szintén automatikusan a fenti állapotba kerül a kapcsoló.
.
Alapvetően a következő szabály érvényesül az ügyféltörzsben: Ha egy ügyfél adóalany, szabadon állítható, hogy kaphat-e fordított áfás számlát vagy nem. Amennyiben az ügyfél nem adóalany, magánszemély jellegétől függetlenül fixen nem kaphat fordított áfás számlát.

Szűrés besorolás generálás művelet paraméter

Amennyiben a Besorolás generálás művelet az alapértelmezett művelet a Számlaszűrésben, meg lehet adni számlatípusoktól függően, hogy milyen besorolásra generálódjanak automatikusan a vevő, szállító, export, import, vevő előleg, ill. export előleg számlák.

Besorolás generálás művelet paraméterezése
(nagyításhoz kattintson a képre)

Pénzügy

Szállítólevél generálás rendelés alapján – megjelenítés

A funkcióba korábban menüparaméter megadásával lehetett megadni, hogy milyen szűréskódnak megfelelő környezettel jelenjenek meg a legenerált bizonylatok. A mostani fejlesztés után a beviteli ablakban lehet megadni a szűrést.
.
A szűrésekben történő megjelenítésnek az a jelentősége, hogy a felhasználó maga tudja szabályozni, hogy
.
• milyen oszlopok jelenjenek meg,
• másrészt a szűrésben aktiválható műveletek segítségével szabadon lehet a folyamatot a felhasználó igényei szerint folytatni.
.
Alábbiakban a paraméterezés látható.
.
.
Megjelenítés szabályozása
(nagyításhoz kattintson a képre)

Komissió és ellenőrzés bizonylatok kapcsolatának pontosítása

A Komissió bizonylat törlési feltételeinek pontosítását hajtottuk végre. Amennyiben a komissió bizonylat alapján ellenőrzés bizonylat generálódott, a törlést megakadályozzuk. Ebben az esetben először az ellenőrzés bizonylatot kell törölni és csak utána lehet a komissiót.


Komissió és ellenőrzés bizonylatok kapcsolatának szigorítása 
(nagyításhoz kattintson a képre)

Egyéb

Kisorolás az Ügyfélszűrésben

A szűrésműveletek közé “Kisorolás” művelet került, amellyel a kijelölt ügyfeleket egy választott ügyfélbesorolásból ki lehet venni.