NM: Jogszabálykövetési tájékoztató – Bérszámfejtés

A szeptemberre vonatkozó számfejtéseket a Nagy Machinátor integrált ügyviteli rendszer 144-es verziójával kell elkészíteni, ez a verzió tartalmazza a bérszámfejtéshez szükséges módosításokat. A 144-es verzió kiadásáról programüzenetben minden kedves partnerünket értesíteni fogjuk.
.
Szociális hozzájárulási adó kedvezmények
.
A 2018. évi LII. törvény (szocho törvény) minden kedvezmény esetén az alábbi módon határozza meg az igénybe vehető kedvezmény alapját:
.
„…az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér…”
.
Mivel a járulékkiegészítésnek nem alapja a bruttó munkabér, csak egy járulékalap emelés, így a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények nem érvényesíthetőek a járulékkiegészítés szociális hozzájárulási adó részére.
.
Ehhez az alábbi beállítást kell megtenni minden kötetben:
Bérszámfejtés -> Struktúra adatok – > Számfejtés vezérlés, feladás paraméterek – > Számfejtés paraméterek -> F4 további paraméterek -> Kedvezményes járulékfizetés paraméterek – az alábbi képletbe a „-J8942”-es szöveget be kell írni.
.
.

Szakképzési hozzájárulás

A 2011. évi CLV. törvény [ Szakhoz. tv. (új) ] a szakképzési hozzájárulás alapját az alábbi módon határozza meg:

„4. § (1) * A szakképzési hozzájárulás alapja a hozzájárulásra kötelezettet terhelő
a) a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerinti adókötelezettség alá eső, nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításánál a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint figyelembe vett jövedelem, növelve a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére levont (befizetett) tagdíj összegével;
b) a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerinti adókötelezettség alá eső önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításánál a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint figyelembe vett jövedelem; …”

Mivel a jogszabály nem a járulékalapban határozza meg a szakképzési hozzájárulás alapját, így a minimum járulékkiegészítést a szakképzési hozzájárulás tekintetében nem kell megfizetni.

CSED alatt minimum járulékkiegészítés

A 2019. évi CXXII. törvényben [ Tbj. (új) ] sajnos nem találunk arra vonatkozó rendelkezést – szakmai fórumokon sem – hogy a csecsemőgondozási díjban részesülő munkavállalók esetében ne kellene alkalmazni a 27.§ (2) bekezdésben leírt minimum járulékalapra vonatkozó számítást. Azonban lehetőséget biztosítunk arra vonatkozóan, hogy a minimum járulékalap számítása ne történjen meg a CSED-en lévő dolgozók esetében. Így felhasználóinknak mérlegelhetik és beállíthatják a programban.

Ehhez az alábbi helyen kell módosítani a központi paraméterezést:
Bérszámfejtés -> Struktúra adatok – > Számfejtés vezérlés, feladás paraméterek – > Számfejtés paraméterek -> F4 további paraméterek -> Minimális járulékalap kiegészítés (az aktuális sor tételei shift+F5 billentyű kombinációval érhetők el)
A megjelölt sor tételében kell beírni a „+21” szöveget.

Ezzel a beállítással az érhető el, hogy a CSED ideje alatt ne számfejtsen a program minimum járulékalapkiegészítést.

Egyéb

2008-as bevallásban is történt módosítás (640, és 643-as sorok kitöltése).

Valamint az Igazolás álláskeresési járadék megállapításához igazolólap módosult az új járuléknemnek megfelelően.