sERPa 4.0.128

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.128-as verziója. A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 4.0.128-es sERPa Súgóból.

A 128-as programverzió két változatban jelenik meg: a 3.0.128-as még 32 bites környezetben is telepíthető, a 4.0.128-as verzió pedig már csak 64 bites Windows operációs rendszeren használható. A 3.0.128 (32 bites) és 4.0.128 (64 bites) verziók funkcionalitásban nem különböznek, minden most elkészült új fejlesztés mindkét verzióban elérhető. Azonban az ezt követő verziót (4.0.129) már csak 64 bites változatban adjuk ki. A 64 bites áttérésről bővebb információt az itt elérhető súgó oldalon találnak.


 

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.

Bérszámfejtés

Személy jogviszony lekérdezés
A Személy jogviszony lista kiváltására egy új, korszerűbb technológiával készült funkciót hoztunk létre: Személy jogviszony lekérdezés

A frissítéssel az egyéni menükbe is kikerül a funkció, ahol a Személy jogviszony lista elérhető volt. A lekérdezés minden adatot tartalmaz, amelyet a listával elérhető volt, bővebb információ a súgóban olvasható.

Szabadság-nyilvántartás lekérdezés
A Szabadság-nyilvántartás lista kiváltására egy új, korszerűbb technológiával készült funkciót hoztunk létre Szabadság-nyilvántartás lekérdezés néven.

A frissítéssel az egyéni menükbe is kikerül a funkció, ahol a Szabadság-nyilvántartás lista elérhető volt. A lekérdezés minden adatot tartalmaz, amelyet a listával elérhető volt, bővebb információ a súgóban olvasható.

Egyszerűsített foglalkoztatottak létszámadatai
Az Egyszerűsített foglalkoztatottak létszáma lista kiváltására egy új, korszerűbb technológiával készült funkciót hoztunk létre Egyszerűsített foglalkoztatottak létszámadatai néven.

A frissítéssel az egyéni menükbe is kikerül a funkció, ahol az Egyszerűsített foglalkoztatottak létszáma lista elérhető volt. A lekérdezés minden adatot tartalmaz, amelyet a listával elérhető volt, bővebb információ a súgóban olvasható.

Pénzügy

ÁFA bevalláshoz kapcsolódó módosítások
Az ÁFA-hoz kapcsolódó módosítások okán kiemelt fontosságot kapott, hogy a benyújtott ÁFA bevallások lezárásra kerüljenek. Amennyiben a lezárás nem történik meg, az elkészült módosítások/fejlesztések miatt nem fogják tudni a korábbi bevallásokat egyező adattartalommal lekérdezni!

ÁFA paraméter figyelmeztetés: Új ellenőrzést készítettünk az Áfa paraméter Számítás módja mező módosítása esetén, mely a benyújtott bevallások lezárására hívja fel a figyelmet.

Az Áfa paraméter funkcióban létrehoztunk egy új számolási algoritmust, amely a pénzforgalmi áfás bizonylatokra lesz hatással. Kiegyenlítéssel arányos (2022-től) beállítás abban nyújt segítséget, hogy a helyesbítő, sztornó, illetve a helyesbített és sztornózott számlák megfelelően elkülönítve kerüljenek az áfa bevallásba.

Módosítottuk a 65-ös áfa bevallás funkció algoritmusát. A 45. és 46. bevallás sorba kerülő előlegszámlák korábban az adott bevallási időszakon belül felhasznált előlegekkel csökkentve kerültek megjelenítésre. A módosítást követően az előlegfelhasználások nem kerülnek figyelembe vételre az említett sorok esetén a jogszabályoknak megfelelően.

Lezárt ÁFA bevalláshoz analitika lekérdezése utólagosan
A fejlesztést az áfa bevallásért felelős könyvelő vagy adózási munkatárs felhasználóknak ajánljuk, leginkább az az áfa bevallás revíziójával kapcsolatos dokumentációk alátámasztását segíti a módosítás. Megújítottuk a 65-ös áfa bevallás analitika lekérdezést és listát. A módosítást követően lehetővé tettük, hogy korábbi bevallás időszakra vonatkozó analitika lekérdezésére és nyomtatására is lehetőség legyen a programban.

NAV számla importer – fizetési mód ajánlás
A NAV számla importer fizetési mód ajánlását kiegészítettük azzal, hogy ha az átadott XML-ben nem szerepel a fizetési mód, akkor a kiválasztott szállítószámla sorozat paraméteréből ajánljuk be a fizetési módot. A fizetési mód ajánlásról bővebben ezen a Súgó oldalon olvashatnak. .

Menüparaméter bizonylat másolás esetén
Elkészítettünk egy új menüparamétert, a Számla másolás párbeszédablak megjelenítést, ami szabályozza a Számla másolás műveletnél a Kitöltés bizonylatról párbeszédablak megjelenítését. Négy funkcióban is elérhető, ezek a Vevőszámla, Előlegbekérő, Szállítószámla, Számlaérkeztetés.

Közbeszerzés szolgáltatás díj generálás
Közbeszerzési díj számlázásához készítettünk el egy új paraméterezési lehetőséget az általános paraméterben. Lehetőség van megadni egy rendelés sorozatot, egy százalék mértéket és egy szolgáltatás típusú terméket. Ezek megadása esetén, ha a „Számlagenerálás több szállítólevélről” funkcióval készítünk vevőszámlát olyan szállítólevelekről, melyek rendeléstétel kapcsolata olyan rendelésre mutat, mely rendelés sorozata megegyezik a paraméterben megadottal, akkor számlákra új tételnek felvesszük a kiválasztott szolgáltatást. Az új tétel értéke megegyezik a többi tétel értékének „Közbeszerzési díj százalék” mezőben megadott százalékával.

E-számlázás lehetőség bővítése
Kiskereskedelem/Számlázás, valamint Csoportos számlagenerálás funkcióban is lehetőség van e-számlázásra.

Készlet

Szállítólevél – Nem üres raktárhely figyelés
Raktárhelyenként csak egy árut betárolni kívánó partnereink munkáját segíti az új Nem üres raktárhely figyelés menüparaméter, amely azt szabályozza, hogy a Szállítólevél funkcióban felvételkor, vagy előfeldolgozott bizonylat átengedésekor kerülhet-e nem üres raktárhelyre az áru (szállítólevél tétel), vagy sem. A menüparaméter beállításának megfelelően, ezt tilthatjuk, engedélyezhetjük, figyelmeztethetünk rá, vagy kérhetünk jóváhagyást is.

Szállítólevél
Szigorúbb kezelést igénylő (elsősorban gyógyszer) termékekkel foglalkozó partnereink számára hasznos, hogy a Raktár bevitelben megadhatjuk, hogy milyen besorolású termékeknél szeretnénk arról gondoskodni, hogy egy raktárhelyre csak egyetlen termék, egyetlen gyártási száma kerülhessen.

Tulajdonság
Elsősorban gyógyszer termékekkel foglalkozó partnereink számára lehet fontos, hogy az azonos gyártói gyártási számú (LOT, Batch) tételeket el lehessen különíteni, ha nem egy beszállításban érkeztek. Ezt indokolhatja az, hogy az egyik beszállítás során esetleg megszakadt hűtési láncból adódóan sérült tétel miatt ne kelljen a teljes LOT-ot leselejtezni. Ezt a folyamatot segíti az új Beszerzés bizonylatszám típusú tulajdonság. Gyártási szám tulajdonságként használva a készletre vételkor automatikusan kitöltődik a készletre vétel bizonylatszámával. Emiatt akkor is külön gyártási számként kezeljük a sERPában, ha egyébként azonos a gyártói LOT.

Rendelés-nyilvántartás

Szállító és belsőrendelés generálás
A funkcióba fejlesztett új, Megjelenítés termékkategória bemenő paramétert kitöltve elérjük, hogy az eredményképernyőn megjelenjen további két mező a termék táblázatban (Kategóriatétel kód, Kategóriatétel név). Ezek olyan besorolási adatokkal szolgálhatnak, amelyek segítenek, ha egy szállítórendelést ki kell egészítenünk még néhány tétellel és nem tudjuk eldönteni, hogy melyek legyenek ezek. Például használhatunk egy ABC analízis eredményeként adódó besorolást a slágertermékek könnyebb megtalálására, ha sorbarendezünk rá.

További információ a fejlesztéssel kapcsolatosan a funkció súgójában olvasható.