sERPa 4.0.140

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 4.0.140-es verziója. A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 4.0.140-es sERPa Súgóból.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

.

  Bérszámfejtés

Apasági szabadság nyilvántartás, Apasági szabadság elszámolás – Új lekérdezés, új nyomtatvány

.Az „Apanap nyilvántartás” kiváltására új, korszerűbb technológiával készült lekérdező és lista funkciót hoztunk létre:

.
 
Az elszámolással „A munkáltatók által az apasági szabadsággal összefüggő költségek elszámolásának összesítője az 535/2022. (XII. 21.) Korm. rendelet alapján” elnevezésű nyomtatvány nyomtatható, míg a nyilvántartás az ezzel kapcsolatos adatok lekérdezésére szolgál. Az új nyomtatványon fel kell tüntetni a cégkapu azonosítót is. Ennek a berögzítését a Saját adatban található új „Cégkapu azonosító” mezőben tudjuk megtenni, innen kerül a nyomtatványra.
.
A Bérszámfejtés / Feladatok év közben útvonalon érhető el mindkét funkció, a frissítéssel az egyéni menükbe is bekerül, ahol a régi nyilvántartás megtalálható volt.
.

Lekérdezés egyszerűsített foglalkoztatás adatairól, Igazolás egyszerűsített foglalkoztatás bevételéről – Új lekérdezés, új nyomtatvány

.

Az „Igazolás egyszerűsített foglalkoztatás adatairól” lista kiváltására új, korszerűbb technológiával készült lekérdező és lista funkciót hoztunk létre:

.
Az új listával az „Igazolás az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről” elnevezésű nyomtatvány készíthető el. Alapértelmezett és Levél címzés listaváltozatban van lehetőség lekérni, az utóbbi az ablakos borítékkal való kiküldésre alkalmas.
.
A Bérszámfejtés / Feladatok év közben útvonalon érhető el mindkét funkció, a frissítéssel az egyéni menükbe is bekerül, ahol a régi lista megtalálható volt.
.

Számfejtés – Levonás számfejtése a korlátozás nélküli részt meghaladó jövedelemre

2023-ban 200 ezer Ft az 1994. évi LIII. törvény (Vht.) 63. § szerinti összeg, amelyet meghaladó jövedelem korlátozás nélkül letiltható.
.
A „Levonás korlátozás nélküli részét meghaladó jöv.” elnevezésű Bér konstanssal van lehetőség beállítani, hogy a dolgozó 1994. évi LIII. törvény (Vht.) 63. § szerinti összeg feletti jövedelme mindenképpen letiltásra kerüljön, függetlenül a levonásnál beírt %-tól vagy a letiltások db számától.
.
Így már akár 1 db 33%-os letiltás esetén is levonásra kerül 2023-ban a 200 ezer Ft feletti rész.
A konstans csak azokra a letiltásokra van hatással, ahol jelölésre került, hogy végrehajtás. A beállítását a Bérszámfejtés paraméter Konstans fülén tudjuk megtenni.
.

TB kifizetőhelyi változások 2023. júliustól

A változással összefüggő fejlesztésekről, módosításokról itt találhatók folyamatosan bővülő információk.

.

Pénzügy

EPR (kiterjesztett gyártói felelősség)

Az európai uniós hulladékgazdálkodási alapelvekkel összhangban 2023.07.01-től Magyarországon is a gyártók és termelők felelősek egyes termékek körforgásos hulladékkezelésének költségeiért. Ez az úgynevezett Kiterjesztett gyártói felelősség (Extended Producer Responsibility). A szabályozás minden olyan vállalkozásra vonatkozik, amely az EPR szabályozás hatálya alá tartozó terméket állít elő (gyárt) belföldön, vagy külföldről hoz be, és azt elsőként belföldön forgalomba hozza vagy saját célra felhasználja.
.
A Termékdíj és EPR kezelés modulban megtalálható új funkciók segítségével lehetőség nyílik az EPR szabályozásnak megfelelő működésre.
.
A beállításokat és kezdeti lépéseket támogató dokumentáció letölthető a Partnerközpontunkból a Letöltések sERPa Programletöltések EPR kezelés segédletek útvonalon.
.

Egyenleg lekérdezés (Vevő analitika) – Új lekérdezés a régi lista helyett

Az Egyenleg lekérdezés segítségével megtekinthető a vevőszámlák egyenlege a szűrésben megadott feltételek alapján. Sztornó, helyesbítő és módosító számlakapcsolat esetén a bizonylatpárok egyenlege külön-külön kerül vizsgálatra és megjelenítésre a lekérdezésben.

Vevőszámla, Szállítószámla, Számlaérkeztetés – Ügylet kapcsolat kézi számlaszám megjelenítése

Vevőszámla, Szállítószámla és Számlaérkeztetés funkciókban elkészítettük, hogy az Ügylet kapcsolat rész Eredeti számla (Ügylet) nevű legördülő mezőjében a bizonylatszám alatt tájékoztató jelleggel megjelenítjük a kézi számlaszámot is.

.

Logisztika

Szállítórendelés-generálás – Előző fogyási időszak bővítése

A Szállítórendelés-generálás funkció párbeszédablakán az ‘Előző időszaki fogyás’ mezőt kiegészítettük az Intervallum összesen választható értékkel. Kiválasztása esetén meg lehet adni egy kezdő és egy végdátumot, ekkor a megadott időszakba eső fogyást egyetlen számban összesítve adjuk vissza az eredményképernyő Intervallum összesen oszlopában.

sERPaMobil – Vevő rendelés fuvar ajánlás

Mobil eszköz segítségével értékesítő ügyfeleink részére kifejlesztettük a sERPaMobil – Vevő rendelés funkcióban a fuvar ajánlást. Mostantól mobil készüléken történő rendelés rögzítés esetén beajánljuk a Fuvart és a fuvardíj mértékét.
 
A fuvar adatokat 3 helyről próbáljuk meg lekérdezni. Először a kiválasztott ügyfél telephelyből ajánljuk a fuvart, ennek hiányában az ügyfélből próbáljuk meg, abban az esetben pedig, ha sem az ügyfélben, sem a telephelyben nincsen megadva Fuvar, úgy a Vevő rendelés sorozatában megadott fuvart írjuk a bizonylatra.
.

Vevőrendelés generálás – További termék ajánlás

Kifejlesztettük a fenti funkcióba a További termék ajánlás lehetőségét, aminek akkor van jelentősége, ha egy terméknél a vevőt szeretnénk tájékoztatni, hogy milyen más termék megvásárlása lenne célszerű a kiválasztott termékhez.

Vevő rendelés, Vevőrendelés generálás, Szállítólevél – Elvárt előleg kezelés

Termékeik bizonyos körét előleg beszedése mellett értékesítő felhasználóink munkáját segíti új fejlesztésünk. A Rendelésnyilvántartás-paraméter funkcióban Vevőrendelés sorozat esetén megadható egy Elvárt előleg százalék. Ennek kezelését bővítettük ki. Létrehoztunk 3 új mezőt: Előleg kötelező, Generálásra figyelmeztetés, Tételes előlegbekérő.
.
A mezők akkor válnak aktívvá, ha az ‘Elvárt előleg százalék’ mező ki van töltve. A mezők pipálásával szabályozhatjuk a vevő rendelés felvételekor az előlegbekérő generálását, figyelmeztethetjük a felhasználót, hogy ezt el ne felejtse. Azt is beállíthatjuk, hogy az előlegbekérőt a vevő rendelés alapján tételesen, azaz az egyes termékeket feltüntetve generáljuk az Előlegbekérő generálás művelettel, vagy áfa kulcsonként egy-egy előlegbekérő tételt hozzunk létre. Továbbá arról is dönthetünk, hogy az áru kiadásakor csak azt ellenőrizzük, hogy ha van előlegbekérő, akkor az ki van-e egyenlítve, vagy azt is, hogy van-e egyáltalán előlegbekérő.
.
Az Előlegbekérő generálás művelet a Vevőrendelés bevitelben és a Vevőrendelés generálás funkcióban érhető el.
.
Szállítólevél bevitel funkcióban ellenőrizzük az elvárt előleget, ha a szállítólevél alapját képező rendelés ezt előírja. Azonban az Elvárt előleg ellenőrzés menüparaméter ‘Nincs’ értékét beállítva elérhetjük, hogy az adott menüben annak ellenére kiadható legyen az áru, hogy az előleg még nem érkezett meg, lehetőséget biztosítva így a megfelelő döntési joggal rendelkező felhasználónak az előleg szabály felülbírálására. (A közeljövőben tervezzük ezen ellenőrzés kiterjesztését a Komissió generálás és a Kiskereskedelem számlázás funkcióra is.)

.

Termelés

Technológiai utasítás – Használható mező állításának szabályozása

Minőségellenőrzéshez kapcsolódó feladatok támogatásához készült új fejlesztésünk, amelynek segítségével lehetővé válik, hogy technológiai utasítás felvételekor vagy módosításakor azt automatikusan nem használhatóra állítjuk, amit majd az erre jogosult felhasználó tud engedélyezni.
.
A Termelés paraméter Általános fülre felkerült a ‘Technológiai utasítás’ sáv, ahol az alábbi mezőkkel szabályozhatjuk a fentieket:
.
  • Technológiai utasítás nem használhatóra állítás felvételkor:
.
Technológiai utasítás felvétel esetén a Használható mező automatikusan hamis értéket vesz fel rögzítéskor. (Új verzió létrehozása, másolás/beillesztés és más funkciók (Csoportos alapanyag norma csere – Archiválás) esetén is érvényes).
.
.
  • Technológiai utasítás nem használhatóra állítás módosításkor:
.
Technológiai utasítás módosítás esetén a Használható mező automatikusan hamis értéket vesz fel rögzítéskor.

.

******

Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.