sERPa 4.0.141

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 4.0.141-es verziója. A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 4.0.141-es sERPa Súgóból.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

   Bérszámfejtés

TB kifizetőhelyeket érintő változások
A változásokkal és az új adatszolgáltatással összefüggő információk itt olvashatók.
 
 
SZÉP kártya – egyszeri juttatás
2023. augusztustól lehetőség van egy egyszeri, maximum 200 ezer Ft-os Széchenyi Pihenő Kártyás juttatást adni a dolgozónak, mely béren kívüli juttatásként adózik.
Ehhez létrehoztunk egy új jogcímet: Széchenyi Pihenő Kártya egyszeri juttatás
Az új jogcím nem figyel semmilyen korlátot – a 200ezer Ft-os korlátot sem – fixen béren kívüli juttatásként adózik. Kérjük, körültekintően, ennek megfelelően használják.
Bővebb információ a jogszabályi háttérről itt olvasható.
 

Új 2308-as v:4.0 bevallás

Elérhető az új 4.0-s verziószámú 2308-as bevallás átadásának lehetősége.
Változás: Az új nyomtatványban a 2308A-01-01 lapon a szociális hozzájárulási adóra vonatkozóan új sorok találhatók: 15. és 16. sor, a 14. sor pedig egy összesítő sor lett. A program a 16. sorba nem ad át adatot (az ezzel összefüggő 9. sorba sem történik adat átadás), a 15. sorba a kitöltési útmutató alapján a megfelelő adatok átadásra kerülnek.
A frissítést követően egyéb teendőjük nincs a változással kapcsolatban.
Bővebb információ itt olvasható.
 

   Pénzügy

EPR (kiterjesztett gyártói felelősség)
Az európai uniós hulladékgazdálkodási alapelvekkel összhangban 2023.07.01-től Magyarországon is a gyártók és termelők felelősek egyes termékek körforgásos hulladékkezelésének költségeiért. Ez az úgynevezett Kiterjesztett gyártói felelősség (Extended Producer Responsibility).
Az EPR-ről, valamint a sERPában megvalósított fejlesztésekről részletes információt a súgóban olvashatunk.
 
Hash kódos e-számla sERPaMobil felületről
Az elkészült fejlesztés lehetőséget ad sERPaMobil felületről e-számla készítésére. A használathoz a sERPaMobil paraméterben az Elektronikus számlázás mezőt be kell állítani. Fontos arra is figyelni, hogy legyen Vevő – Automatikus e-számla készítés üzenet beállítva.
 
Árfolyamletöltés (ütemezett) automatikus üzenet módosult
Az MBH Bank (korábban: Takarékbank és Budapest Bank) átalakulását követően az automatikus árfolyamletöltés nem adta vissza az MBH Bankhoz tartozó árfolyamokat. Kiegészítettük a működést, így a 4.0.141-es verziótól az MBH Bankhoz tartozó árfolyamok is frissülnek a beállított  Bank – Árfolyamletöltés (ütemezett) automatikus üzenet hatására.
 
Számlaérkeztetés – Könyvelhető mező
Több lépéses jóváhagyási folyamatban a könyvelési dimenziókat nem feltétlenül az első jóváhagyó adja meg. A szállítószámla könyveléséhez viszont minden kötelező dimenziót ki kell tölteni. Ebben a lépésben segít az új fejlesztés, amit a Szállítószámla paraméterben a Számlakontírozás fülön lehet Mezőtípusként megadni. Az új beállítás a Könyveléshez kötelező, melynek beállításával a számlaérkeztetésben addig nem lehet a Könyvelhető mezőt Jóváhagyva értékre állítani, amíg a paraméterben szabályozott dimenziók nem kerültek rögzítésre a számlán.
 
 

   Logisztika

sERPaMobil Bevételezés – Áru bevételezés több raktárhelyre

A Bevételezés funkciót használó partnereinknél előfordul, hogy a beszállítótól olyan termékek érkeznek, amelyek terjedelmükben vagy mennyiségükben túlhaladják az egy raktárhelyen tárolható mennyiséget, de nem a javasolt kétlépcsős bevételezést szeretnék alkalmazni, hanem rögtön a végleges helyre kívánják bevételezni az árut a raktárosok. Ennek támogatására kifejlesztettük, hogy egy bevételezésen belül több raktárhelyre tudjunk terméket mozgatni, illetve egy adott terméket több raktárhelyre is tehessünk.
 
Figyelembe kell venni, hogy a bevételezés végén, egyszerre az összes tételre születik egyetlen szállítólevél. Emiatt, hosszú bevételezési folyamat esetén továbbra is azt javasoljuk, hogy két menetben végezzék el a feladatot! (Első körben egy Átvételi raktárhelyre vegyék be az árut a Bevételezés funkcióval, majd a tételes polcra rakást az Áttárolás vagy Vonalkódos áttárolás funkció segítségével végezzék.)
 
Fontos kiemelni, hogy a raktárhely kezelésre a Raktárhelykód menüparaméter is hatással van.
 

sERPaMobil Bevételezés – Vonalkód kezelés fejlesztése

A Bevételezés funkcióban fejlesztettünk a vonalkód kezelésen, hogy képes legyen nem csak EAN vonalkód, hanem GS1 databar vonalkód azonosítására, valamint az azokon belüli szegmensek kezelésére is. A fejlesztéssel azt szeretnénk elősegíteni, hogy bevételezéskor lehetőségünk legyen GS1 databar vonalkódos azonosítás használatára, ezáltal a termékek lejáratát, gyártási számát hatékonyan és gyorsan tudjuk rögzíteni.
 

   Termelés

Gyártási adatok rögzítése – Jelentett munkaidő megjelenítése
Termelési adatokat rögzítő adminisztrátorok számára nyújthatnak segítséget az alábbi fejlesztések. Munkaidő rögzítés esetén a Munkaidő rögzítés táblázat fejlécében kiírjuk a Tervezett és a Tény munkaidőt, illetve a sorok számát. A Munkaidő rögzítés táblázatot is kiegészítettük egy új oszloppal: „Eddigi munkaidő”, amelyben az adott soron kiválasztott munkaerő eddig, erre a feladatra jelentett munkaidejét tüntetjük fel. Ez egy tájékoztató adat, nem módosítható a táblázatban.

******

Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.