sERPa 4.0.145

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 4.0.145-ös verziója. A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a 4.0.145-ös sERPa Súgóból.

Kiemelt jelentősebb és érdekesebb fejlesztések

   Bérszámfejtés

Adatszolgáltatás a folyósított ellátásokról – Keresőképtelenség helyesbítés

Lehetővé tettük a TB kifizetőhelyek számára az új TB bevallásban a helyesbített keresőképtelenségek kezelését. Bővebb információ a súgóban olvasható: Adatszolgáltatás a folyósított ellátásokról.

Számfejtés – 2023. év decemberi minimálbér változás

Beállításra kerültek a minimálbérrel összefüggő 2023. év december hónapot érintő változások a programban. Bővebb leírás a súgóban olvasható. A módosítások a 4.0.145.49872 programverziótól elérhetők.

   Pénzügy

Szállító egyenleg lekérdezés

Egy új eredményhalmaz lekérdezést készítettünk Szállító egyenleg lekérdezés néven, amely alapján megtekinthetőek a nyitott egyenlegű szállítószámlák. A lekérdezésben lehetőség van a helyesbített, valamint a sztornózott számlák egyenlegét összesítetten, valamint külön-külön is lekérdezni és lehetőség van a pénzforgalmi szállítókra szűrve lekérdezni az adatokat.

Vegyes könyvelés fogadása API kapcsolaton keresztül

Elkészült a Vegyes könyvelés fogadása elnevezésű API elem, melynek segítségével lehetőség van Vegyes könyveléseket átadni a sERPába egy külső rendszerből.

   Logisztika

MFC Interfész – Elérhetőség átadása

Az MFC paraméter funkcióba kifejlesztettünk egy új beállítási lehetőséget, Elérhetőség átadása néven. Igen értéke esetén az Ügyfél XML küldése során átadjuk az adott ügyfél címekhez tartozó e-mail címet és telefonszámot is. Ezzel olyan folyamat támogatható, amikor a kiszedendő termékeket futárszolgálattal kívánják elküldeni az átvevőjéhez és az ezzel kapcsolatos kommunikációt nem a sERPából, hanem a külső raktári szolgáltató rendszeréből indítják, ugyanis a szolgálatok jellemzően ragaszkodnak egyik, vagy másik elérhetőséghez.

Raktárhely import szkript – Komissió besorolás

Kifejlesztettük a fenti segédszkriptben a raktárhely Komissió besorolás importálásának lehetőségét. Mostantól akár felvételkor, akár módosításként Komissió besorolást is tudunk a raktárhelyekhez rögzíteni. Az import szkript működéséről a Súgóban olvasható bővebb információ, valamint minta Excel is itt elérhető.

Rendelés-nyilvántartás paraméter / Bizonylat sorozat / Általános fül – Mezősorrend egységesítés

A könnyebb átláthatóság és kezelés érdekében a funkcióban egységesítettük, valamint sávosítottuk a mezőket. A fejlesztés során új mező létrehozás vagy mező törlés nem történt.

sERPa Mobil Áttárolás – Szűrés termék kód/név alapján

Kifejlesztettük, hogy a fenti funkcióban ne csak vonalkód hanem termék kód/név alapján is tudjunk termékeket keresni és választani. Az új mező elsősorban a vonalkóddal nem rendelkező termékek áttárolását könnyíti meg, de abban az esetben is segít, ha a vonalkódos címke elveszett, vagy olvashatatlanná vált.

Automatikus üzenet típus, Napló törlés – Maximális futási idő, frissítési napló tájékoztatás

A Napló törlés automatikus üzenet típus esetén kifejlesztettük, hogy az egyes napló törlések maximum 5 percig fussanak majd lépjenek a következő napló típus törlésre.
A fejlesztés eredményeként a program frissítésekor ellenőrizzük az automatikus üzenet típus meglétét, ami alapján a funkció súgójában olvasható módon pótoljuk a hiányzó beállításokat, illetve jelzést és javaslatot adunk az esetleg szükséges beállítási módosításokról. Mivel a szóban forgó naplók fontosak lehetnek az esetleges hibák felfedése és okuk feltárása során, javasoljuk, hogy fordítsanak figyelmet ezek tartalmára. Ugyanakkor néhány hónapnál hosszabb ideig tárolni ezeket legtöbbször feleslegesen megnöveli az adatbázis méretét. Erre a problémára nyújt megoldást ez a fejlesztés.

Kiadás – További adat szűrés

Kifejlesztettük, hogy a kiadandó rendeléseket További adat típus és szöveg alapján is tudjuk szűrni a funkció párbeszédablakán. Az új működéssel elérhetővé válik az is, hogy csak egy megadott további adat típusba vagy további adat típusba + szövegbe sorolt rendeléseket tudjunk kezelni. Az inverz szűrés is működik, azaz ki tudjuk zárni azokat a rendeléseket, amelyek a megadott további adat szöveggel vannak ellátva.

Eredményhalmaz – Készlet szabad készlettel

Bővítettük a tudását a következőkkel:
  • Fixen ad vissza Előfeldolgozott bevétel és Előfeldolgozott kiadás oszlopokat a hozzájuk tartozó értékekkel.
  • Kapott egy új pipát: Egyéb áruforgalmi adatok. Csak ennek Igaz értéke esetén számolja ki a program a mostantól fixen megjelenő Rendelésállomány, Szállítandó mennyiség, Várható beérkezés, Szerződhető készlet oszlopok eredményeit.
Az új tudásnak megfelelően az ellenőrzést is bővíteni kellett, hogy milyen raktárak esetén milyen megjelenítés sávban található pipák állhatnak igaz értéken. Ennek részletei az Eredményhalmaz frissített leírásában olvashatók.

Egyéb költség kimutatás – új szűrések

A funkcióban szállítólevél állapotára is lehet már szűrni, melyre két új pipa szolgál: Előfeldolgozott, sztornózott. Alapértelmezetten mindkét pipa hamis értéken áll, azaz az ilyen állapotú szállítólevelek nem kerülnek be az eredménybe. Ez a megoldás könnyebbé teszi, hogy a kimutatást a készlet analitika és főkönyv egyeztetésére használjuk, hisz oda a sztornózott és előfeldolgozott állapotú bizonylatok adatai nem adódnak fel.

   Adminisztráció

Webshop Experts XML – Referencia ár átadása

Új elem átadására nyílt lehetőség a webáruház interfészben: a termék referencia mennyiségi egységét és az átváltási arányt tudjuk felküldeni a termék változásakor. A Webáruház paraméterben pipával jelölni tudjuk azt, hogy melyik ártábla mellett küldjük ki a termékek ártábla ára mellett a Referencia mennyiségi egységet (ReferenceUnitOfMeasure), és a referencia átváltási arányt (ReferenceRatio). A referencia mennyiségi egységet a Termék bevitel További adatok fülén található Átváltás sávban kell felvennünk. A referencia átváltási arány az átváltásban szereplő tört, amiből a webshop ki tudja számolni a referencia árat (pl. 1 db 0,7 literes whiskynél ez = 0,7. Ebből a webshop ki tudja számolni, hogy ha 0,7 a referencia átváltási arány és 1 db whisky 8500 Ft, akkor 8500/0,7=12142,86 Ft a literenkénti referencia ár).

****
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap rendszermenüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe.