sERPa: 3.0.105

Partnerközpontunkból letölthető a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer 3.0.105-ös verziója!
A fejlesztésekről, módosításokról részletesen értesülhet a honlapon található fejlesztési tájékoztatóból, vagy a jelentősebb módosításokat főbb modulonként kiemelve az internetről is elérhető 3.0.105 sERPa Súgóból.

Hamarosan érkezik a NAV Számla Importer modul!

Kihasználva a NAV OSA 2.0 adta lehetőséget a NAV Számla Importer modulunkkal lehetővé válik az automatikus, akár időzített, csoportos számla érkeztetés. – Beemelhetők a szállítószámlák, partnerek adatai, végig vezetve a jóváhagyási, ellenőrzési és könyvelési mechanizmusainkon.
Értékes munkaidőt takaríthatunk meg, amit a minőség, az eredményesség javítására fordíthatunk! Új modulunkkal olyan funkcionalitást kínálunk Önöknek, amely öntanuló, okos megoldás, jól kezelhető interaktív felülettel; támogatja a beolvasott számlák automatikus kontírozását, a gazdasági események, számlázott termékek, ezen keresztül akár a beszerzési szállítólevelek felismerését.
Bővebben blog bejegyzésünkben olvashatnak a modulról.

 

Kiemelt jelentősebb fejlesztések, jogszabálykövetések
Az új funkciók jogosultsági okokból csak a sERPa Alap menüben találhatók meg. Azokat át kell másolni a használatukra jogosult felhasználók menüjébe

Keretrendszer

Termék ár változás automatikus üzenet
Ügyfeleink egy részének szüksége van arra, hogy a megváltozott árak alapján az üzleteikben újra címkézzék a termékeket, vagy polcokat. Számukra jelent segítséget az Értesítés/Struktúra/Termék ár változás automatikus üzenet, amely eddig fixen az elmúlt 24 óra (1 nap) árváltozásairól küldött üzenetet. Új fejlesztésünkkel kibővítettük az időtávot, mostantól akár egy hónapot is láthatunk. Az időtartam a további adatok fülön állítható a Visszamenőleges napok száma mezőben, ahol 1-31 közti értékek adhatók meg.
További információk az  ERP rendszerünk Súgójában olvashatók.

Bérszámfejtés

A 2020. július 1-től érvényes jogszabály változások miatt elkészült fejlesztések itt olvashatók.

2008 havi bevallás
A júliustól érvénybelépő új TBJ változások következtében a 2008-as bevallás módosításra került. A 2008-as bevallás elkészítése és a Nyomtatvány ÁNYK programba történő átadása a 3.0.105.20635 programverziótól biztosított. Kérjük, az ÁNYK-ban se felejtsék el frissíteni a 2008-as nyomtatványt!
Ezzel egyidejűleg az Államkincstári befizetések átutalásai listán megjelenítésre kerül az új társadalombiztosítási járulék is.
Fontos!
A bevallás helyes átadásának érdekében kérjük, hogy az EKHO adózási módot választó munkavállalók számfejtéseit számfejtsék újra. A bevallás 2008M-10-es lapján szereplő adatok csak ebben az esetben kerülnek helyesen kitöltésre.

Munkáltatói igazolás
Módosítottuk az igazolás működését a letiltásokra vonatkozóan. Ezentúl a listázott jövedelemadatok esetében egyértelműen látható lesz, hogy terhelte-e letiltás. Azok a letiltások kerülnek megjelenítésre, amelyeknek a vége dátuma nagyobb a párbeszédablakon beírt számfejtés kezdő dátumánál. Bővebb információ a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer súgó vonatkozó fejezetében olvasható.

Vevőszámla/Szállítószámla/Számlaérkeztetés

Számla másolása
Új műveletet készítettünk a Vevőszámla, Szállítószámla és a Számlaérkeztetés funkciókban, melynek neve Számla másolása.
A felhasználónak ki kell választania azt a számlát, amit másolni szeretne, majd rákattintani a Számla másolás műveletre. Ezután a Kitöltés bizonylatról művelet fut le a háttérben, amely egy olyan adattartalmú számlát készít el, ami figyeli a paraméter beállításokat és a törzsadatokban történt változásokat, így elkerülhető a hibás bizonylatrögzítés lehetősége.
Ez az új művelet a Másolás és Beillesztés használatát (CTRL+Q és CTRL+W) váltja fel. Ezek a parancsok alapértelmezetten nem használhatók a frissítést követően, viszont a felhasználónak lehetősége van a Másolás/Beillesztés menü paraméter „Engedélyezett” értékkel történő beállításával visszakapcsolni őket.

Ügyfél

EU Adószám ellenőrzés

EU Adószám ellenőrzésünket bővítettük naplózással. Az adószám ellenőrzése VIES rendszeren keresztül történik, viszont az új verziótól a lekérdezést és a kapott válasz naplózásra kerül, melyet a régi nyomógomb mellé felkerült új gomb segítségével tekinthetnek meg.

Rendelés-nyilvántartás

Szállítórendelés generálás és Szállító- és Belsőrendelés generálás
Mindkét funkcióban megvalósítottuk a generált rendelésekre a fuvar és fuvarösszeg mezők kitöltését. Mivel a Szállítórendelés-generálás funkcióban megadható a szállító telephelye is, ezért ott elsődlegesen a szállítóhoz a Telephelyben megadott fuvarral számolunk, ennek hiányában a szállító Fizetési feltétel fül/Szállító keretben megadottal, ha ilyen sincs, akkor a rendelés sorozaton megadott alapértelmezett fuvar adattal. Szállító és belső rendelés generálás esetén telephely adat nincs, ezért az kimarad.

További adat
További adatokkal dolgozó ügyfeleink munkáját teszi átláthatóbbá, könnyebbé, hogy már színeket (háttér és betű) lehet hozzárendelni egy-egy további adat típushoz a rendelés-nyilvántartás paraméterben a Bizonylat sorozat fül További adat táblázatában is. Az itt megadott színekkel jelenik meg az adott további adat a sorozatba felvett rendelés bizonylatokon. Ugyanitt az is beállítható, hogy ezek a színek a baloldali kereső sávban is érvényre jussanak-e.
Ezen felül a További adat szöveg funkcióban megadott konkrét szövegértékekhez is lehet már színeket rendelni. Ha ezt is beállítják és egy rendelés bizonylat További adat táblázatban ez a szöveg van megadva, akkor a mező az itt megadott színnel jelenik meg. Ha olyan további adathoz tartozik egy ilyen szöveg, amely a bal oldali keresőt is színezi, akkor a szövegnél megadott szín jut érvényre a keresőben. Még részletesebb leírás a fenti súgólinkeken található.

Készletek

Gyártási szám generálás paraméter
Gyártási számokat generáló Ügyfeleinknek készítettük el a funkcióban új generálás algoritmusainkat.
Prefix + Sorszám arra az esetre, ha egy állandó előtagot szeretnének a gyártási szám elejére (Helyettesítő karakterek mezőben lévő érték lesz a prefix majd elválasztás után monoton növekvő sorszám).
► Kategóriatétel kód + Sorszám, ha a termék valamely besorolása (például Márkanév/Brand, vagy származási ország stb.) alapján szeretnénk előtagot adni a gyártási számnak. Ez a bevételezendő termékhez, a prefix termékkategóriában megadott tétel kódjával fog kezdődni a gyártási szám. Ha nincs ilyen besorolása, akkor a Helyettesítő karakterek mezőben megadott karakterek szerepelnek a gyártási szám elején. Utána az elválasztó karakter, majd a monoton növekvő sorszám következik. A sorszám besorolásonként kap értéket, tehát a Kék/0001 után egy zöld terméket bevételezve Zöld/0001 számot kapunk.
További információkat olvashatnak a funkció Súgójában.

sERPaMobil

Készlet (Egy termék)
Raktárhelyes raktárral dolgozó ügyfeleink számára nyújt rugalmasabb működési lehetőséget, hogy a funkcióban, felhasználó személyenként paraméterezhetővé tettük, hogy raktárhely alábontásonként, vagy raktárra összesítve jelenjenek meg a készlet adatok. Így a raktáros számára, akinek ez fontos, megjeleníthetjük a raktárhely szintű készletet, míg az értékesítő munkatárs számára, aki az összesített készletet szeretné látni, spórolhatunk a hellyel és csak a raktár szintű adatokat jelenítjük meg. Egyúttal az is elkészült, hogy szabályozhatjuk, hogy mindig táblázatos formában jelenjenek meg az adatok, vagy ha csak egyetlen helyen van készlet, akkor az összesítő sort kihagyva, a szokásos formában.
Részletek a Készlet (Egy termék) funkció és a Mozgóértékesítés paraméter Súgójában.

Egyszerűsített komissió
A funkció mostantól Áttárolás előkészítés és Áttárolás utasítás típusú bizonylatok feldolgozását is el tudja végezni. Annak érdekében, hogy beállítható legyen, milyen típusú bizonylatokat választhat a raktáros, készült egy új menü paraméter: Mobil – komissió típus. Ha ebben Raktár értéket választunk, akkor Áttárolási- és Áttárolás előkészítés utasításokat tudunk feldolgozni.