https://www.progen.hu/

sERPa: OSA 2.0

Hamarosan elérkezik az online számla adatszolgáltatás szempontjából fontos dátum, a 2020. július 1. Ezért szeretnénk ismét felhívni a figyelmüket néhány fontos teendőkre.

A korábban április 1-i éles indulásra tervezett OSA 2.0 Xml használata július 1-re módosult.

Mivel a sERPa az április 1-i indulásra fel lett már készítve, így ennek beállítását már el tudták végezni korábban is. Kérjük azonban, hogy ellenőrizzék és szükség esetén végezzék el a Rendszerfunkciók / B2B partner funkcióban a beállítást: a Szerver típusánál az Éles v2.0 érték kell legyen a megfelelő adatszolgáltatáshoz.

 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy 2020. július 1-jétől kizárólag a 2.0-ás verziójú Xml lesz alkalmazható az éles környezetben, a szükséges beállításokat eddig az időpontig feltétlenül el kell végezni!

Áfa értékhatártól független adatszolgáltatás a belföldi adóalanyok esetében

2020. július 1-től megszűnik a 100 000 forintos jelentési értékhatár, mely azt jelenti, hogy az összes belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni függetlenül az áfa összegétől. Olyan adózókra is vonatkozik majd az online számla adatszolgáltatási kötelezettség, akik belföldi fordított adózás alá tartozó vagy épp áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát.

Áfa Paraméter

A júliustól életbelépő változás miatt a sERPa 3.0.101-es verzióban egy új 2020. július 1- érvényességi kezdetű ÁFA paraméter felrögzítését végeztük el automatikusan. Az új érvényességű Áfa paraméterben a Belföldi részletező értékhatár és az online számla adatszolgáltatás értékhatára is nulla értéket kapott.

 

Ellenőrzések számlanyomtatáskor

A megfelelő adatszolgáltatás elősegítése érdekében a számla nyomtatásakor „ahogy azt eddig is megszokhatták a 100 000 Ft-ot elérő Áfa tartalmú számlák esetében” ellenőrzéseket hajtunk végre.

 • Cég típusú ügyfél adószáma
  Amennyiben a Cég típusú ügyfélnek a számla kiállítás időpontjában nincs, vagy az első nyolc karakter ellenőrzésével kiszűrhetően nem megfelelő adószáma van, a számla nyomtatására nem lesz lehetőség. Ahhoz, hogy a Cég típusú ügyfelek esetén az adószám hiányokat ellenőrizhessék készítettünk egy „Adószám nélküli cég típusú ügyfelek” megnevezésű Eredményhalmaz-lekérdezést.
  A funkció elérése: Rendszerfunkciók\Rugalmas adatelérés\Eredményhalmaz lekérdezés, melyről bővebb felvilágosítást a Súgóban olvashatnak.
  A kinyert adatok Excelben módosíthatók és a szükséges módosítást követően az ügyfélimport segédszkripttel visszatölthetők – az ügyfélimport lehetőségről további információkat a Súgóban olvashatnak.
  Javasoljuk, hogy amennyiben régi, már nem aktív ügyfelek is találhatók az eredményül kapott listában, akkor ezen ügyfeleknél egyik cég típus (Belföldi vevő, Külföldi vevő, Belföldi szállító, Külföldi szállító) se legyen beállított. Természetesen, amikor nincs szükség egyszerre nagy mennyiségű ügyfél adatainak a módosítására, akkor az a program felületén is könnyedén elvégezhető. Ehhez az Ügyféltörzsben elérhető Adószám ellenőrzés (NAV), vagy az Adatok lekérdezése (Bisnode) beépített funkciók is nagy segítséget nyújthatnak.
 • Külföldi vevő országa
  Amennyiben az ügyfél országa Magyarország vagy nincs kitöltve, akkor a program nyomtatáskor hibaüzenetet küld, mert az ország alapján a helyes adószám kitöltöttségét várja el. Az ügyféltörzs szűrési feltételekkel van lehetőségük a Külföldi vevő típusú ügyfelekre rászűrni és az ország adatokat ellenőrizni, szükség esetén az adatokat módosítani.

 

2065 ÁFA bevallás M-es lapja

Az érvénybelépő változások miatt a 2065 Áfa bevallás nyomtatvány M-es lapján is értékhatártól függetlenül szükséges az adatok bevallása.
A sERPa 3.0.104-es verziójától a fentiek szerint valósul meg az adatok átadása, azonban az ÁNYK 2065 Áfa bevallás nyomtatványból még friss verzió nem érhető el. A sERPa 3.0.104-es verziója június végén lesz elérhető Partnerközpontunkban.
Amennyiben a NAV a nyomtatványból frissebb verziót tesz közzé, elképzelhető, hogy a programunk módosítása is szükségessé válik. Kérjük, figyeljék híreinket, bejelentkezési üzeneteinket, ahol értesíteni fogjuk Önöket!

Akiknek eddig nem volt szükséges az adatszolgáltatás

Azon ügyfeleinknek, akiknek eddig nem volt szükséges az adatszolgálatatás első lépésként a NAV Online számla regisztrációt szükséges elvégezniük, majd ezt követően a Rendszerfunkciók / B2B partner funkcióban az Online számla (OSA) szolgáltatás beállítását. Az online számla adatszolgáltatásról illetve az ezzel kapcsolatos teendőkről bővebb információt a Súgóban olvashatnak.