Nagy Machinátor: a 1908-as bevallás

Felhívjuk figyelmüket, hogy jelentős változás történt a „Jogviszonyra vonatkozó adatszolgáltatás” kötelező adattartalmában. Idéntől a többek között megbízásos jogviszonyban foglalkoztatottak esetén is kötelező a FEOR szám kitöltése, anélkül nem küldhető be a bevallás.

A kitöltési útmutató vonatkozó megjegyzése: „A FEOR-08 nómenklatúra alkalmas minden jövedelmet biztosító munkakör besorolására. A KSH honlapján ehhez több segédlet is rendelkezésre áll. Az egyértelműen nem besorolható esetekben azt a munkakörnek leginkább jellemző foglalkozáskódot kell jelölni, amely a természetes személy munkaidejének nagyobb részét kiteszi.”

A Nagy Machinátor programban a Munkaköri besorolásban van lehetőség a FEOR kód megadására, a 41-es jogviszonyban foglalkoztatott személyek esetén is. A 1908-as bevallás elkészítése és átadása előtt a program ellenőrzi, hogy minden olyan személy esetén ki van-e töltve a FEOR kód, akinél történt számfejtés. Mivel ez az adat jelenleg is rögzíthető a programban, érdemes minél hamarabb elkezdeni a szükséges adatok feltöltését, hogy a bevallás elkészítésének idejére ezek az adatok rendelkezésre álljanak.

2019.02.07.