NM 3.1.189

Tájékoztatjuk, hogy Partnerközpontunkból mostantól aktuális programverzióként a 188-as verzió tölthető le, továbbá következő programverzióként megjelent a Nagy Machinátor Integrált Ügyviteli Rendszerünk legfrissebb 189-es verziója.
.
Az alábbiakban összefoglaltuk a 189-es verzió fontosabb fejlesztéseit. Részletes információkat a fejlesztési ciklusokhoz tartozó összefoglaló súgó témakörökben és a Fejlesztések, javítások fejezetben olvashatnak.
.
Az év során felmerülő bérszámfejtést érintő jogszabályi változásokkal összefüggő információkról, módosításokról folyamatosan értesülhetnek az alábbi linken:
.
.

Kiemelt jelentősebb, érdekesebb fejlesztések

Pénzügy

DRS – Gyártó megjelölés

A Cikktörzs/További adatok helyen A DRS cikk/mennyiségnél megadható, hogy a termék gyártója/első forgalomba hozója vagyunk-e. Ez az információ elraktározódik a Cikktörzsben és a számlatételben, így később külön lehet majd szűrni, hogy mely DRS-es termékeknek vagyunk gyártói/első forgalomba hozói és melyeket csak továbbértékesítettük.
.
Gyártó/első forgalomba hozó megjelölés DRS cikknél
(nagyításhoz kattintson a képre)
.

0%-os áfakód az Áfa bevallásban

2024. január 1-jétől az Áfa tv. – a 27, 18 és 5%-os mellett – egy új, 0%-os adómértéket határoz meg. Ez az új, 0%-os adómérték a vtsz. 4902 alá tartozó napilap (hetenként legalább négyszer megjelenő kiadvány) értékesítésekor alkalmazandó. Az ide tartozó termékértékesítésről kiállított számla adatairól a 0%-os adómérték alkalmazásával kell a számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. ezzel párhuzamosan pedig megváltozott az áfa bevallás is, a 2465A nyomtatványban új sorok találhatók ezen áfakulcs jelentésére. (110,111,112,113,114).
.
A Machinátorban a 0%-os áfakulcs használata a Struktúra – Pénzügy – Saját cím / Pénzügy paraméterek blokkban aktiválható, ezután más teendő nincs, a számlák rögzítésekor a 0%-os áfakulcs választható lesz az Áfa bevallás pedig automatikusan az új struktúrával dolgozik a 2024-re lekért időszakokra!
.
Új sorok a 2024-es áfa bevallásban
(nagyításhoz kattintson a képre)
.

Pénztárgép szalag Excelből történő beolvasása

A fejlesztési terveink között szerepel a NAV adatbázisból a pénztárgép forgalmak letöltése – a számlák NAV Online Számla adatbázisból való letöltéséhez hasonlóan.
.
Amíg ez a funkció fejlesztés alatt áll is szerettük volna segíteni az Önök munkáját a pénztárgépekben kezelt nyugtás bevételek könyvelésbe történő rögzítésével kapcsolatban.
.
A 2024-től élesedő NAV e-Áfa rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a pénztárgép forgalmakat Excel formátumban le lehessen tölteni, ehhez pedig elkészítettünk egy Excelből történő beolvasó funkciót, amellyel a pénztárgépekben kezelt nyugtás bevételeket egyszerűen be lehet tölteni a program pénztár moduljába.
.
A beviteli ablakban megadható, hogy az egyes gyűjtők nettó és áfa értékei mely oszlopokban keresendők, ill. az adómentes értékek milyen áfaanalitával kerüljenek rögzítésre.
.
Pénztárgép adatok beolvasása
(nagyításhoz kattintson a képre)
.
A működéshez szükséges, hogy a Pénztártörzsben megadjuk az adott pénztárhoz tartozó pénztárgép AP számát. A program figyeli a SzigorúRend beállítását, a Módosítások letiltása beállítását, ill. az, hogy a pénztár használható-e, azonban nem figyeli azt, hogy egy napi adat be van-e már töltve.
.
A betöltés után a pénztárakban Bevétel irányú bizonylatok, megfelelő áfatartalmú Áfás számla típusú tételekkel kerülnek létrehozásra.

Univerzális árfolyam beolvasó

Elkészítettünk egy univerzális árfolyam beolvasót, mellyel árfolyamok olvashatók be a Machinátorba XLS fájlból vagy megnyitott Excel táblázatból.

Univerzális árfolyam beolvasó
(nagyításhoz kattintson a képre)

Fordított áfás számlát típusának (Áfa analitika 3) megadási lehetőség a NAV Számla Importerben

Fordított áfás szállítói számla betöltésénél megadható a Működési beállításokban (az Alapértelmezett áfakulcs bejövő fordított áfás számlákra mellett) a fordított áfa típusa (az Áfa analitika 3 mező értéke – Hulladék, Fémforg. stb.), mely – mivel nem kötelező adat a NAV Online számla rendszerben, így általában a kapott fájlból nem derül ki. Az új kapcsoló előre paraméterezésével elérhető, hogy a bejövő fordított áfás számlák áfa típusa automatikusan a megfelelő értékkel kerüljön be a programba, így nincs szükség utólag ennek plusz munkával történő módosítására. (Áfa analitika)
.

Bérszámfejtés

2408-as bevallás

Változott a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások közterheinek bevallása. A bevallás legyűjtésekor a kötelezettségek automatikusan a hónapban vagy a negyedévben kerülnek megállapításra. A gyűjtés alapjául szolgáló algoritmus és működés a Cafetéria topicban olvasható. Illetve készült egy lista a havi kötelezettségek ellenőrzéséhez, ennek lírása is a Cafetéria topicban található, illetve ugyanitt példákat is találnak a bevallásra.

Foglalkoztatási igazolás

A verzióban a kilépő dokumentumok részeként megtalálható a Foglalkoztatási igazolás és melléklete.

2458-as bevallás

A bevallás lekérésekor már csak egy személyt tudunk megadni, nem kell a személyt tól-ig kiválasztani.
.
Amennyiben az egyéni vállalkozó a minimum járulékokat társas vállalkozóként teljesíti, úgy ezt a tényt az 58-as bevallásban jelölni szükséges. A fejlécben eddig is lehetőség volt ezt az információt beríni, a verziótól kezdve azonban, ha a Személytörzs / További alapadatok ablakban ez az adat megadásra került, akkor a bevallás lekérésekor az inputablakban a kiválasztott személyre megajánlásra kerül ez az adat. A felette lévő kódkockában szükséges az „X” érték egyszeri beállítása, amit ezután a program megjegyez, és át is adja a bevallásnak.
.
.
Adószám ajánlása Személy törzsből
(nagyításhoz kattintson a képre)

Logisztika

Csomagolás GS1 DataBaros támogatással

Új funkció készült, amellyel a vevőrendelések kiszállítását lehet támogatni. Egy olyan folyamatot kellett kialakítani, amelyben biztosítani lehet, hogy minél kevesebb hibázási lehetősége legyen csomagolónak.

Csomagolás GS1 databaros támogatással
(nagyításhoz kattintson a képre)
.

Eltérő analitikájú számlagenerálás Raktárforgalom szűrésből

Partnerünk a rendelés rögzítése során gyakran nem tudja még eldönteni, hogy milyen devizanemben fogja kérni a vevője a számlát. A számla devizanemét csak a számlageneráláskor tudja meghatározni. Ennek az igénynek a támogatására az alábbi fejlesztés készült.

A Tételes és a Csoportos számlagenerálás művelet közben felugró ablakban a program rákérdez, hogy a mozgásnem iránya vagy a szállítólevélben található devizanem alapján ajánljon számlaanalitikát a kitöltés. A módszerrel elérhető, hogy egy Eladás/Beszerzés irányú, de devizát is tartalmazó szállítólevélből ne belföldi kimenő/bejövő számla generálódjon automatikusan, hanem választhassunk export/import számlasorozatot.

.
Számlatípus választás devizanem alapján
(nagyításhoz kattintson a képre)
.

Komissió utasítás összekészítése rendelésszám szerint

Felhasználói igény volt, hogy a Komissió utasításban jelenjen meg a vevőrendelésen megadott hivatkozási szám. Amennyiben a Komissió utasítás generálása rendelésenként történik, a mostani fejlesztés után automatikusan meg fog jelenni a hivatkozási szám az utasítás alapbizonylatszám mezőjében.
.
Komissió utasítás összekészítése rendelésszám szerint
(nagyításhoz kattintson a képre)
.

Beszállítás-bizonylat generálás

A szállítórendelés szűrésből a beszállítási folyamat részeként lehetőség van beszállítás-bizonylatot is generálni. A fejlesztés a következő átvételi folyamat támogatása miatt jött létre:
.
.
Beszállítás-bizonylat generálás
(nagyításhoz kattintson a képre)
.

Raktár/rekesz átmozgatás webalapú NM-on

Új művelet készült a Webalapú Online Nagy Machinátoron.
.
A funkció használatával el lehet érni, hogy
• egy kiválasztott rekesz komplett készletét egy lépésben tudja áttárolni egy másik rekeszbe. (Kapcsolódó információ: Raktárstruktúra kialakítása)
.
• továbbá a funkció arról is gondoskodik, hogy a forrás rekeszen található fizikai foglalásokat (komissió utasításokat) és átteszi a cél rekeszre vonatkozóan. (Kapcsolódó információ: Fizikai foglalások lekérdezése )
.

Felhasználási lehetőség

A funkciót alapvetően raklapos magasraktárak üzemeltetése esetén ajánljuk.
.
Ügyfelünk az áruátvétel után egyedi tartalmú raklapokat pakol össze, amelyeket targoncával a raktárban egy üres helyre betárol.
• Az üres raklapok számára lefoglalt helyeket a betárolási térben egy-egy rekesz kóddal azonosítják.
.
• A raklapok összerakását a Betárolás funkcióval generált betárolási komissió utasítással hajtják végre. Az utasításban ajánlott rekeszeket aszerint módosítják, hogy melyik raklapra teszik az árut.
.
A raklapok elkészítése után kell webes alkalmazást használni.
.
.

Egyedi vonalkód kezelése a webalapú NM-en.

Egyes gyártók a termékekre teljesen egyedi tartalmú vonalkódot helyeznek. Ezek a vonalkódok általában nagyon hasonlítanak a GS1 databar vonalkódjára, mégsem azok. Az alábbi képen látható példában, ha lehúzzuk a vonalkódolvasót a következőt láthatjuk:
.
]C0PF025912G326IA0012
.
A „]C0” azt jelenti, hogy a kódolása Code128. De a tartalmára semmilyen utalás nincs.
.
Az ügyféllel történő adategyeztetés után derül csak ki, hogy például az alábbi esetben
.
• az első 8 karakteren a cikkszám
.
• majd 10 karakteren a gyártási szám (LOTszám)
.
• és maradék kettő karakteren a kartonban található mennyiség.
.
A Web-alapú online machinátor használata esetén a mobil műveletek felparaméterezhetők, hogy az egyedi vonalkódot értelmezzék.