Beszámoló készítés a sERPával – a szakértő válaszol

Mivel az idei határidő hamarosan lejár, Partnereink többsége minden bizonnyal elkészült vele, de aki esetleg mégsem, annak a sERPa ebben is segít: elkészíthető vele az Éves beszámoló, az Egyszerűsített éves beszámoló is, valamint lehetőség van azok elektronikus benyújtására az Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszeren keresztül. A sERPa kitölti a 1729 bevallás azon sorait is, amelyek a beszámolóból származó adatokat tartalmaznak.

Ellenőrzésképp nem árt átfutni a szükséges lépéseken:

Sorvezető: Mi a teendő?

„Mindennek az alapja a jó főkönyvi kivonat. A vevő és szállító főkönyvi számok legyenek ügyfelenként könyvelve. A nyitás is. A mérlegszámlák egyenlegének vizsgálatához segítség a nemrég készült összepontozás funkció.” – szögezte le Székely András, a sERPa integrált vállalatirányítási rendszer pénzügyért felelős Üzleti Terület Menedzsere. „Ezután nézzük át a főkönyvi számokat, hogy amelyen a tárgyévben forgalom van, az be van-e sorolva a beszámoló valamelyik sorába. Így a beszámoló funkcióval már egy jó beszámolót fogunk kapni. Ezt exportáljuk a 1729 bevallásba. A következő lépés a társasági adó lekönyvelése, majd készítsük el a Beszámoló funkcióval a végleges beszámolót.”

sERPa beszámoló készítés: Tippek és trükkök

„Fontos, hogy a sERPa aktuálisan legfrissebb verzióját használjuk! A sERPa beszámolókészítésben a 3.76-os verziótól érhető el például a TAO bevallásba történő mérleg átadás.” – mondta el Szabó Balázs ERP tanácsadó. „Ezt érdemes használni, sokat gyorsít a munkán. Az új fejlesztések közül pedig én is kiemelném a főkönyvi összepontozás funkciót, amely rendkívül hasznos segítség.”

Arra a kérdésre, hogy a sERPa melyik funkcióját ajánlaná leginkább a felhasználóknak, Szabó Balázs a Beszámoló Lekérdezés automatikus paraméterezését emelte ki. „Ezt a Főkönyv modul struktúra beállításai között, a Főkönyvi Számnál érhetjük el a műveletek között, Beszámoló adatok szokásos feltöltése néven.” Használatakor a sERPa internetkapcsolaton keresztül letölti a szokásos beszámoló beállításokat, ezzel segítve a felhasználók munkáját. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ezzel automatikusan kiküszöbölhetünk sok hibalehetőséget.

Főkönyv: korábbi fejlesztések

Nem az Összepontozás funkció a sERPa egyetlen új, főkönyvi témakörű fejlesztése: a 3.77-es verziótól kezdve például módosult a Feladás. Ezentúl hibásnak jelzi a program a pénzügyi rendező tételt, ha nincs benne elszámolási főkönyvi szám megadva. Korábban azért nem jeleztük hibásnak, mert az volt a feltételezés, hogy a felhasználó szándékosan hagyta üresen a főkönyvi számot, mert nem szerette volna, hogy a bizonylat a főkönyvben szerepeljen.

2018 februárjában, a 3.76-os verzióban pedig két lekérdezés továbbfejlesztése készült el: a Bővített főkönyvi karton, valamint a Kivonat listán a „Bővített Szűrés” fül, amelynek segítségével nyomtatható a főkönyvi kivonat pl. költséghelyenként.

A Bővített főkönyvi karton lekérdezés előnye a korábban is meglévő listához képest, hogy nem csak le tudjuk vele kérni a bővített főkönyvi karton listában szereplő adatokat, hanem kapcsolódó funkciók segítségével eljuthatunk az alapbizonylatokhoz is. A Kivonat listában szereplő „Bővített Szűrés” fülön pedig a Költséghely, Témaszám, Pozíciószám és Ügyfél képlet szűrést lehet beállítani. A fül csak akkor jelenik meg, ha van Témaelszámolás modul a licenc kulcsban!