Csak a változás állandó

Csak a változás állandó

 

Év vége közeledtével sokakban felmerül a változtatás igénye. Ilyenkor szeretjük lezárni az elmúlt évet, éveket, és vágyunk az új kihívásokra. Nincs ez másként az üzleti életben sem. A következő év költségvetésének tervezésekor felmerülhet az informatikai háttér megújításának kérdése is. Vajon szükséges-e a régi támogató rendszereinket lecserélni, vagy ha eddig csak Excel-táblákkal működött a cég, megkeresni a megfelelő vállalatirányítási rendszert?

Mint minden változtatást, az ERP-rendszer cseréjét is több indok vezérelheti: elavultság, üzleti növekedés, megfelelés a kötelező törvényi előírásoknak, bizonytalan fejlesztői támogatás, alacsony ügyviteli tudás, kényelmetlen használat. A hazai és nemzetközi felmérések egyaránt azt mutatják, hogy az ERP cseréjének gondolata a bevezetést követő 5–7 év múltán merül fel. Ez az átlagos ERP-életciklus.

Döntés előtt azonban érdemes az okokat egyenként megvizsgálni, hiszen az ERP-váltás a vállalkozás életéből körülbelül 12–18 hónapot vesz el, nem beszélve a költségekről. Ezek a szempontok részei kell, legyenek a kiválasztási folyamatnak is, hiszen nem mindegy, mennyi ideig tudjuk üzemeltetni rendszerünket.

A cikk folytatását a ComputerWorld magazinban találja, EZEN a linken.