Fizetési terv: Skontó figyelés

Mi is az a skontó? Egy engedmény a rögtöni készpénzes, vagy a fizetési határidő előtt készpénzzel, vagy átutalással fizető vevőnek, azonban mivel a számla a teljes összeg kiállításáról szól, így az áfa is a számla teljes összegéből számolandó nem pedig a skontóval csökkentett értékből.

A gazdasági folyamatok egyszerűsítése és gyorsítása érdekében a sERPa 73-as verziójától kezdve lehetőség van a programban lekéréskor a skontó fizetés beállítási lehetőségere! (Beállítási lehetőségek a lekérdezéskor: Igaz, vagy Nem.)

„Igaz” érték esetén a párbeszédablakon megadott esedékesség dátumtartományt a skontóban is keressük. Az ilyen bizonylatok közül azok kerülnek az eredménybe, melyek számlafizetési határideje, vagy a „skontó dátumig” értéke beleesik a párbeszédablakon megadott esedékesség dátumtartományba.

Ha több ilyen van, akkor a korábbi esedékességű jelenik meg a listán. Ha a számla esedékessége és a skontó esedékesség is megfelel a szűrésnek, akkor a skontó kerül az eredménybe. Ilyen eredmény esetén az esedékesség dátum oszlopba a skontó esedékesség dátumig mező értéke kerül. Az egyenleg oszlopba a sorbeli skontóval csökkentett számla végösszeg kerül, levonva belőle az esetleges eddigi kiegyenlítéseket.