sERPa: A 1908-as bevallás

Felhívjuk figyelmüket, hogy jelentős változás történt a „Jogviszonyra vonatkozó adatszolgáltatás” kötelező adattartalmában. Idéntől szinte minden jogviszonyban történő foglalkoztatás esetén kötelező a FEOR szám kitöltése, anélkül nem küldhető be a bevallás.

A kitöltési útmutató vonatkozó megjegyzése: „A FEOR-08 nómenklatúra alkalmas minden jövedelmet biztosító munkakör besorolására. A KSH honlapján ehhez több segédlet is rendelkezésre áll. Az egyértelműen nem besorolható esetekben azt a munkakörnek leginkább jellemző foglalkozáskódot kell jelölni, amely a természetes személy munkaidejének nagyobb részét kiteszi.”

A sERPa programban a Munkakör funkcióban van lehetőség a FEOR kód megadására. A munkakör berögzítésére a személy törzsben jogviszonyonként a szerződés résznél van lehetőség.

Az alábbi jogviszonyok esetében – amiket ez a változás érint – már adott volt a lehetőség a munkakör berögzítésére korábban is:

– Diákszövetkezet tagja
– Nyugdíjas szövetkezet tagja
– Szociális szövetkezet tagja
– Ösztöndíjas
– Választott tisztségviselő

Az alábbi jogviszonyok esetében a 87-es programverziótól van lehetőség munkakör berögzítésére:

– Megbízás
– Hallgatói jogviszony
– Szakmai gyakorlat
– Szerzői jog alapján

Február első hetében az adatok feltöltésének elősegítésére segédszkriptet készítünk, melynek segítségével egy Excel táblázatból betöltésre kerülhetnek a már felrögzített szerződésekhez a táblázatban megadott munkakörök. Továbbá azon jogviszonyok esetében, ahol eddig nem volt szükség szerződés rögzítésére például Diákszövetkezet tagja, ott egy másik segédszkript segítségével felvételre kerül a jogviszony kezdő dátumával a szerződés a munkakör adatokkal. Az Excel táblázat elkészítéséhez segítséget nyújtunk általunk összeállított összesítőkkel. Így lehetőség lesz kilistázni azon személyeket, akiknél még nincsen munkakör beállítva illetve azokat akiknél szerződés nem került rögzítésre. A kinyert táblázatok a szkripthez szükséges oszlopokban fogják az adatokat tartalmazni, a FEOR-t és a hozzá tartozó munkakört lesz csak szükséges beírni.

A 1908-as bevallás elkészítése és átadása előtt a program lefuttat majd egy ellenőrzést is, és ha talál olyan számfejtést, ahol az érintett jogviszonyok esetében nincsen felrögzített munkakör vagy a munkakörben nem található FEOR szám, akkor figyelmeztetni fog erre.

Minden jogviszonyra vonatkozóan az adatok kézi berögzítéséhez szükséges módosításokat a partnerközpontból már letölthető 87-es (következő programverzió) tartalmazza, érdemes minél hamarabb elkezdeni a szükséges adatok feltöltését, hogy a bevallás elkészítésének idejére ezek az adatok rendelkezésre álljanak.

2019.02.07.