sERPa 3.80: Összepontozás

…akkor bizonyára örülni fog annak, hogy új funkciót illesztettünk a sERPa 3.80 Főkönyv moduljába, Összepontozás néven. A funkció a klasszikus összepontozást végzi el helyettünk automatikus módon, segítve ezzel a főkönyvi egyeztetésünket.

Pont úgy működik, ahogyan ezt régen papíron használták a könyvelők: megjelölhetjük az összetartozó tételeket és ezeket együtt mutatja meg a program. A tételek egyenlegét is láthatjuk. Az összepontozást elmenthető, később elővehető, újabb csoportokkal kiegészíthető. Egy főkönyvi számhoz több összepontozást is rögzíthetünk. Több főkönyvi számot is összepontozhatunk.

A fejlesztés minden olyan terméktámogatott ügyfelünk számára elérhető, akinek van főkönyv modulja! Azonban, ha partnercégünk egyéni menüt használ, akkor a menüjébe nem kerül bele automatikusan az új funkció: ilyen esetben manuálisan fel kell venni az összepontozás funkciót. (Ugyanúgy, ahogy bármely más új fejlesztéssel is tennénk ezt).

„Korábban ezt nem lehetett megtenni a sERPában, de az utóbbi időszak célzott fejlesztései eredményeképp a különböző analitikákból bekerül a főkönyvbe, hogy melyik bizonylat melyik tételéből származik. Így a 3.80-as verzió új funkciója egy új főkönyvi feladás után is meg tudja találni a főkönyvi tételeket, amelyeket összepontoztunk.” – mondta Székely András, a sERPa pénzügyi területéért felelős menedzsere. „Néhány automatikus összepontozás művelet már elkészült. Ezek a későbbiekben bővíthetők, finomíthatók.”

Az új funkcióval kapcsolatban Erdei Éva ERP tanácsadó kiemelte, hogy az év végi zárást milyen sokban könnyíti az Összepontozás év közbeni folyamatos elvégzése: „Bármelyik összepontozó műveletet is használjuk, nagy előnyt jelent, hogy év közben folyamatosan végezhetjük az összepontozást. Így az Főkönyv-analitika ellenőrzésünk úgymond naprakész lehet. A már előzőleg összepontozott tételekhez további tételek, csoportok kerülhetnek a következő időszak vizsgálatakor. Ezzel az évvégi zárás időszakát jelentősen megkönnyíthetjük.”

A szakemberek felhívták a figyelmet a tételes feladás beállításának fontosságára is. „Fontos, hogy a Pénzügyi évben bizonylat tételes feladás legyen beállítva, hiszen a tételekben beállított főkönyvi számokra végezzük az összepontozást.” – hangsúlyozta Erdei Éva.

Összepontozás: a négy művelet

A 3.80-as verziótól kezdve négy műveletet használhatunk a sERPában az összepontozás segítésére:

A Műveletből választható Készlet ütköztető számla összepontozása (szállító esetén) a beszerzés szállítólevélben és a szállítószámla tételekben, a Készlet ütköztető számla összepontozása (vevő esetén) az értékesítési szállítólevélben és a vevőszámla tételekben megadott főkönyvi számok összepontozását végzi el.

Továbbá a Jövedelem elszámolási számla a számfejtés és bank, illetve pénztári kifizetések, míg az Átvezetési számla a bank-pénztár készpénz átvezetési tételek összepárosítására szolgál.