Speciális adatok a szállítólevélen

A szállítólevelek általános adatai mellett gyakran megesik, hogy cégünk egyéb információkat is fel szeretne tüntetni a dokumentumon. Egyes esetekben például a hazai és import termékek arányát szeretnénk látni rajta, vagy veszélyes hulladék szállításánál az ADR pontokat kell összesíteni, osztályonként… a lista szinte végtelen, hiszen minden cég különböző.

Az ilyen speciális adatokat a cégek többnyire egy általános „megjegyzés”, vagy „további adatok” rovatban jelzik, de ez plusz munkát és figyelmet igényel. Ráadásul kénytelen-kelletlen beiktatunk egy hibalehetőséget a rendszerbe, ami később sok bosszúsággal járhat. A sERPában eddig is volt megoldás a problémára, de a 3.0.93-as verziójában tovább egyszerűsítettük Partnereink dolgát: megfelelő paraméterezés után a rendszer automatikusan rányomtatja a kért információkat a bizonylatra.

Összesítés kategória tételenként” nevű fejlesztésünket azon ügyfeleinknek ajánljuk, akik termék besorolásonként szeretnék a szállítólevélen szereplő termékek valamely értékét megjeleníteni és összesíteni a nyomtatási képen. Az új lista elérhető minden terméktámogatott partnerünk számára: a 93-as frissítéssel a szokásos módon megérkezik a programba a bővítés.

Termékkategória tételek összesítése a szállítólevélen

A programban eddig a mozgásnem megfelelő beállítása esetén egy termékkategória szerint lehetett a tételben kódot és nevet kiírni, és csak erre a kategóriára lehetett tételenkénti összesített tömeg adatokat megjeleníteni a fejlécben.

Ez a lehetőség a sERPa 3.0.93-as verziótól fogva nagymértékben bővült.

  • A mozgásnemben a korábbi nyomtatandó mező bekerült egy táblázatba, így már több kategória is megadható.
  • A táblázatban szabályozható, hogy mely adat kódját és nevét jelenítsük meg a listán.
  • Megadható, hogy az adott kategóriára kérünk-e tételenkénti összesítést. (Ez helyettesíti a korábbi: Tömegadatok termékbesorolás szerint összesítve pipát.)
  • Szabályozhatjuk továbbá, hogy ezt a szállítólevél tételek előtt, vagy után szeretnénk megjeleníteni.
  • Rendelkezhetünk arról, hogy a megjelenített érték a termékkategória tétel Kód vagy Név legyen.
  • Eldönthetjük, hogy legyen-e összesítő sor a részletek szerinti összesítés alatt.

A beállítások között adhatjuk meg, hogy az összesítés milyen adatokra vonatkozzon. Az új „Szorzandó tényező” mezőben Nettó/Bruttó Tömeg/Érték és Tételmennyiség szerint van lehetőség összesíteni. Ugyanitt megadható egy mennyiségi egység is, aminek a neve kiírásra kerül az összesítésnél és meghatározza a kerekítés értékét is.

A kategóriatételbe is került új mező: Szorzó. Itt külön-külön érték adható meg, így például ADR kategória szerint pontértékek is kiírhatók a bizonylatra. A termékkategóriában megadható szabályzások a Készletigazolásban is használhatók.